Krunski svjedok u cestarskom kraku afere Remorker, bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, danas se na zagrebačkom Županijskom sudu suočio s optuženicima koji su ga zbog ranijih optužbi da su sudjelovali u izvlačenju novca nazvali lažljivcem

“Izrazito mi je zadovoljstvo što jednom profesoru i doktoru mogu reći u lice da laže”, odgovorio mu je u ponedjeljak optuženi Damir Kezele. Optuženi Jurica Prskalo Sapunara je nazvao lažljivcem koji mu je uništio obitelj, dok mu je Mario Lovrinčević kazao da je on uzeo novac, piše Index.

Optuženik Jurica Prskalo tijekom svjedočenja je Sapunaru vikao: “Lažeš, kako te nije sram, sve si mi uništio.”

Sličnim tonom nastavio je vikati i optuženik Mario Lovrinčević.

“Lažeš, smeće jedno, govno jedno”, vikao je Lovrinčević na Sapunara i dodao: “Ti si uzeo novac, ti si sve uzeo.”

Kalmeta i optuženici tvrde da su nevini

Podsjetimo, Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz Ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s Tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime