ISIL prijeti dronovima i kemijskim oružjem navijačima na stadionima!

0

Britanski Sun dolijeva ulje na vatru straha od terorističkog napada za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Jedan od dva najtiražnija tabloida na Otoku s dnevnom prodajom višom od dva milijuna primjeraka, objavio je navodne planove terorističkih ćelija da udare po masovnim okupljalištima navijača u vrijeme Eura.

Po podacima koje je belgijska policija, pišu, dobila u ispitivanju Salaha Abdeslama, prvookrivljenog za napade na Pariz 13. studenoga prošle godine, već su određeni ciljevi terorističkih ćelija u Francuskoj. Pregledom Abdeslamova laptopa utvrđeno je da je prvi cilj utakmica Velike Britanije i Rusije koja se treba odigrati 11. lipnja u Marseilleu, velikom francuskom lučkom gradu. Abdeslamovi su sljedbenici procijenili da su britanski navijači zbog svojih navika idealna meta za napad bilo gdje u gradu. Skloni su lutanju i opijanju uoči i poslije utakmice i neće ih biti teško locirati na nekom od izoliranih mjesta pogodnim za zasjedu.

Scenarij bez premca

Najzanimljiviji dio priče je scenarij napada. Abdeslam i kompanija smislili su napad u nekoliko valova. U prvom Britance, a po mogućnosti i mrske Ruse, napast će dronovima oboružanim kemijskim oružjem. U drugom valu ulijeću bombaši samoubojice, a u trećem ubojice oboružane kalašnjikovima. Sun tvrdi da su im belgijski isljednici Abdeslama, anonimno dakako, rekli da je riječ o njegovu terorističkom testamentu koji će provesti vjerni sljedbenici. Ova priča mitskog tabloida odjeknula je naširoko, iako vjerojatno nema veze s istinom. To gore za istinu, rekli bi skeptici. U svakom slučaju, riječ je o vrlo maštovitoj konstrukciji na temeljima općeg straha od napada u vrijeme masovnog okupljanja poput Europskog nogometnog prvenstva kojoj je dodano nekoliko općih europskih zabluda. Salah Abdeslam, po riječima njegova odvjetnika, napola retardirani dečko koji je život provodio u automat-klubovima, planirao je toliko temeljito da je šest mjeseci, pa čak i godinu dana unaprijed sve zapisao u laptop koji je na koncu, gle čuda, dopao u ruke istražiteljima. Zacrtao je datum napada, odredio utakmicu Velika Britanija – Rusija, procijenio da su britanski navijači laka meta jer se vole opijati po cijelom gradu i štoviše napravio plan sofisticiranog napada bespilotnim letjelicama oboružanim kemijskim oružjem. Nije, doduše, specificirao kakvo kemijsko oružje treba koristiti u okolnostima napada na kavanu. Je li to sarin ili nešto drugo. Drugi i treći val napada bombama i kalašnjikovima nije tako zanimljiv jer je riječ o uobičajenim procedurama, viđenim stotinama puta na raznim točkama od Jeruzalema, preko Tartusa do Pariza i Bruxellesa. Bez obzira na nadrealne priče koje teroristima u većini europskih interpretacija pridaju neviđene moći planiranja, putovanja, izvedbe, uoči Eura 2016. strah se već duboko uvukao među organizatore prvenstva. Nedavno je objavljena francuska procjena da su teroristi već uskladištili značajne količine eksploziva za jelovanje po Francuskoj u vrijeme festivala nogometa. Nema sumnje da će mjere sigurnosti biti jače nego ikad prije.

Sankcije antiteroristima

Sad treba vidjeti hoće li strašni britanski huligani ustuknuti pred dronovima s kemijskim oružjem, ili će poduzeti preventivne akcije premlaćivanja svakoga tko im u Marseilleu bude izgledao sumnjivim. Šalu na stranu, europska politika kao da se hrani strašenjem svojih građana nadhumanim terorističkim moćima. Šire strah, paniku, formiraju uvjerenje da akcije planiraju zamotani bradonje u iračkoj ili sirijskoj pustinji koristeći zabludjelu islamsku mladež poput Abdeslama. U pozadini, prakticira se nešto drukčiji pristup. Tako je Europska unija prije neki dan produljila sankcije Siriji čija se vojska jedina zaozbiljno bori protiv terorista. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime