Ranjeni teroristi liječe se u hrvatskim bolnicama? Policija pokrenula žurnu istragu!

0

Policija pretražuje podatke hrvatskih bolnica o inozemnim pacijentima koji su se kod nas liječili posljednjih mjeseci. Kako neslužbeno doznajemo, takav popis stranih državljana djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske zatražili su i od ravnateljstva KBC-a Split.

Objašnjeno je da se to poduzima radi prevencije. Naime, u Siriji na strani ISIL-a ratuje oko 300 državljana BIH, a s obzirom na dugu granicu Hrvatske i BiH, policija ništa ne prepušta slučaju. Postoji mogućnost da neki od tih ratnika, koji su ranjeni u borbama u Siriji, nakon povratka u BiH, dođu na liječenje u hrvatske bolnice. Budući da je Split i tranzitno središte, a odnedavno i prava turistička meka i da se u splitskoj bolnici godišnje liječi više stotina inozemnih državljana, pogotovo za vrijeme turističke sezone, postoji realna mogućnost da se među njih umiješaju i islamisti. Policiju je stoga zanimalo da li se u KBC-u Split u posljednje vrijeme liječio neki državljanin s Bliskog istoka ili iz BiH, a za kojeg bi mogla postojati sumnja da je ozljede zadobio u ratnim previranjima na Bliskom istoku, odnosno u Siriji.

Obveza prijavljivanja

Prema zakonu, ali i prema nepisanom pravilu, svaka bolnička ustanova u RH dužna je policiji dojaviti ako medicinsku pomoć zatraži osoba koja je ozljede zadobila u nekom oružanom sukobu, napadu, prometnoj nesreći ili nečemu sličnom, ako o tome nije izvijestila policiju, nego je prije policijskog očevida zatražila pomoć u bolnici. I bolnice u pravilu to i poštuju, pa tako djelatnici Hitnog kirurškog prijama KBC-a Split ili Hitne pomoći obavijeste policiju o ozljedama neke osobe, za koje bi mogla postojati sumnja kako su zadobivene u nekakvom oružanom ili neoružanom sukobu, pogotovo ako se radi o težim ozljedama. No, ako pacijent u KBC Split uđe mimo Hitnog kirurškog prijama, odnosno bude primljen na liječenje na neki od bolničkih odjela, preko nekog drugog hitnog prijama (interni, neurološki, očni, ORL….), moglo bi se dogoditi da takva “sumnjiva” ozljeda promakne policiji. Stoga je policija, kako neslužbeno doznajemo, zatražila od splitske bolnice da im ažuriraju podatke o “svim sumnjivim” ozljedama, odnosno o onim ozljedama za koje bi mogli posumnjati da su nastale u ratnom djelovanju.

Obavit će se razgovor

Kako se u KBC-u Split vrlo često liječe osobe iz susjednih zemalja, u policiji ništa ne žele prepustiti slučaju, odnosno žele znati je li osoba ozljede zadobila u ratnom ili “mirnodopskom” incidentu. U takvom slučaju, da osoba ili više njih na liječenje dolazi iz inozemstva i da postoji sumnja na “ratnu ozljedu”, željeli bi s takvim osobama obaviti razgovor o okolnostima njihova ozljeđivanja, kao i o njihovoj možebitnoj ulozi u ratovima. Inače, ovakve policijske akcije, od eskalacije sukoba u Siriji i njihova širenja na ostale bliskoistočne zemlje, česta su pojava u zapadnim državama, gdje se nastoje prevenirati sve moguće neželjene posljedice. Uostalom, ne treba nikad zaboraviti da se i u Hrvatskoj dogodio teroristički napad, kada su 25. listopada 1995. godine u Rijeci pripadnici egipatske terorističke organizacije Al-Gama al-Islamija detonirali automobil bombu pred policijskom postajom, pri čemu je ozlijeđeno 29 osoba, a terorist je poginuo. (Slobodna Dalmacija)