Salopeku odrubljena glava, javnosti će se obratiti premijer Milanović

0

Islamska država objavila je kako je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu, ali je premijer Zoran Milanović najavio izvanrednu konferenciju za novinare u 17 sati.

Hrvatski premijer Milanović za 17,00 sati je najavio konferenciju za novinare, a pretpostavlja se da će njezina tema biti upravo slučaj Tomislava Salopeka. Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je u međuvremenu sve najavljene aktivnosti.

Ubijen zbog hrvatske borbe protiv IS-a, potpore Egiptu i Kurdima

Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela. Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a isto tvrdi i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov: “Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”. Reuters napominje da uz fotografiju dekapitiranog muškarca stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: “Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma” i “Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu”. Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: “Vidjeli smo ovu vijest na internetu, ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”. Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene “muslimanske žene”. Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime