Luka Mrkić, odvjetnik koji je, tvrde naši izbori, po preporukama visokozicioniranih HDZ-ovaca, proteklih nekoliko godina popisao stotine punomoći sa gradovima, općinama, povezanim trgovačkim društvima i ustanovama u Zadarskoj županiji, najplodonosniju suradnju ima u Biogradu

Luka Mrkić je po mnogočemu poseban o čemu smo u prethodnim člancima djelomično i objasnili. Ponekad zaboravi doći na ročište što ne čudi obzirom da vodi na stotine trivijalnih sudskih postupaka ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom općine/grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža. Za te poslove dobiva vrlo visoke honorare koji nerijetko prelaze desetke i stotine tisuća kuna, a u slučaju Grada Biograda, iznos se penje na gotovo 1,5 milijuna kuna!

Ivan Knez (HDZ)

U današnjem nastavku bavimo se specifičnim odnosom odvjetnika Luke Mrkića i gradonačelnika Biograda Ivana Kneza (HDZ). Već smo pisali kako je u vlasništvu obitelji Knez Ustanova za obrazovanje odraslih ˝LIBAR˝ koja je u likvidaciji. Pogađate, likvidator u toj ustanovi je upravo Luka Mrkić koji istodobno za Grad Biograd na čelu kojeg je Ivan Knez, obavlja određene poslove vrijedne, ponavljamo, 1,5 milijuna kuna.

Je li to u skladu sa važećim zakonskim propisima, trebalo bi eventualno utvrditi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Puno veći potencijalni problem za dvojac Mrkić-Knez je kupoprodaja građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Biograda namijenjenog izgradnji trgovačkog centra. Riječ je o građevinskoj parceli u Jedinstvenoj zoni gospodarske namjene sjeverno od Državne ceste D8 površine 6.755 m2.

Grad Biograd objavio je natječaj za prodaju predmetnog zemljišta 25.svibnja prošle godine. istog dana, Luka Mrkić zajedno sa partnerom Matijom Vrbanekom osniva tvrtku Suri nekretnine d.o.o. na Trgovačkom sudu u Zadru. Dakle, isti dan! Tvrtka koja u tom trenutku nema prihoda ujedno je i jedini ponuđač na natječaju Grada Biograda za prodaju predmetnog zemljišta. Luka Mrkić i Matija Vrbanek kao osnivači i članovi društva daju ponudu za kupovinu zemljišta u iznosu 5.100.100,00 kn. Naime, temeljem procjene ovlaštenog sudskog vještaka Marina Beverina, određena je početna kupoprodajna cijena nekretnine a koja od 5.100.000,00 kuna, a Luka Mrkić i Matija Vrbanek su za svaki slučaj podebljali iznos za 100 kuna…

Vlasnici tvrtke osnovane na dan kada je natječaj i objavljen u obavezi su započeti izgradnju objekta najkasnije u roku od 2 (dvije) godine, a djelatnost u roku od 3 (tri) godine po sklapanju ugovora, odnosno zemljište privesti namjeni u roku od 5 (pet) godina od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora. U međuvremenu smo Gradu Biogradu poslali upit vezan uz ishođenje građevinske dozvole te ćemo odgovor objaviti u jednom od nastavaka.

24.lipnja 2022. Gradsko vijeće Grada Biograda u kojem je HDZ dominantan, donosi Odluku o odabiru najpovoljnije, zapravo jedine ponude i to tvrtke Suri nekretnine Luke Mrkića i Matije Vrbaneka. Na ponuđeni iznos od 5.100.100,00 kn odobravaju popust od 25% pa je tvrtka Suri nekretnine d.o.o. dužna u proračun Grada Biograda uplatiti 3.825.075,00 kn. Kako je tvrtka bez ijedne kune prihoda došla u poziciju da se natječe za milijunski posao i pritom uplati unaprijed traženu jamčevinu u iznosu od 1.275.000,00 kuna, ostaje nejasno. (NASTAVLJA SE…)

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime