Ivan Paštar vrijeđao profesoricu fizike; pala prva presuda zbog mobbinga u Hrvatskoj!

0

Jelena Lenkić Pilko, profesorica fizike u zadarskoj srednjoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, nakon dvije godine borbe konačno je dobila bitku prvom pravomoćnom presudom u Republici Hrvatskoj zbog mobbinga u školstvu, a protiv škole, odnosno sada već umirovljenog ravnatelja  – Ivana Paštara.

Presudu je Županijski sud u Zadru, kao sud drugog stupnja, potvrdio 26. lipnja ove godine i profesorici Lenkić Pilko isplaćena je i odšteta u iznosu od deset tisuća kuna, uz pripadajuće zatezne kamate. Danas o tome kaže kako joj je više od novca svakako važnija moralna satisfakcija i činjenica da je dokazala kako se hrabrost, upornost i čista savjest uvijek i u svakom trenutku isplate. – Nisam željela pognuti glavu i dopustiti da me se vrijeđa, omalovažava i ponižava bez ikakva valjana i stvarnog razloga. Uvijek sam svoj posao radila pošteno i predano. Podižući tužbu protiv škole na čijem je čelu bio ravnatelj Paštar zbog mobbinga, htjela sam poslati javnu poruku da je to nešto što nitko nema pravo činiti i da niti jedan čovjek to ne smije dopustiti. Htjela sam obraniti svoju čast, dostojanstvo i dignitet profesije i u tome sam uspjela – kaže prof. Lenkić Pilko.

Otvoreno vrijeđanje i omalovažavanje

U školi je zaposlena od 2007., a sve je počelo 2012. godine kada je na kraju te nastavne godine iz njezinog predmeta u jednom razredu bilo više negativnih ocjena, a vjeruje kako je poseban problem bilo to što je negativna ocjena zaključena jednom učeniku čiji je roditelj bio predsjednik Vijeća roditelja i član Školskog odbora. – U to se vrijeme trebalo odlučivati o budućem ravnatelju škole, a ja sam iskreno i otvoreno iskazala svoju ambiciju, odnosno namjeru da se planiram kandidirati. No ravnatelj je bio skloniji drugoj kolegici, kojoj je na kraju roditelj i dao svoj glas kada se o tome odlučivalo. To je možda pozadina priče, ali je bit u tome da me ravnatelj pozvao na odgovornost zbog negativnih ocjena u tom razredu, posebno apostrofirajući tog učenika. No najgore se dogodilo na sjednici Nastavničkog vijeća, kada me vrlo grubo verbalno napao i izvrijeđao pred svim kolegama – priča profesorica fizike. U međuvremenu je cijela priča o njezinim negativnim ocjenama iz fizike završila je i u novinama, kako je rekla, senzacionalističkim naslovom kako je pola razreda palo iz fizike. Odmah nakon sjednice tog Nastavničkog vijeća, prof. Lenkić Pilko zbog toga je dočekala i hrpa novinara, nakon čega je ona završila na Hitnoj. – Nisam mogla vjerovati što se događa. Kako su novinari mogli znati kada mi imamo sjednicu Nastavničkog vijeća i kada će ona završiti? Bila sam tri tjedna na bolovanju i u to sam vrijeme od ravnatelja Paštara dobivala pisma. Prvo pismo bila je opomena zbog neizvršavanja radnih obveza, drugo je bilo opomena pred otkaz, treće posljednja opomena pred otkaz, a u četvrtom pismu koje mi je poslao dva dana prije nego što je otišao u mirovinu, bilo je pismo u kojem me jako izvrijeđao i na osobnoj razini. I onda sam čvrsto odlučila da ću podići tužbu – naglasila je profesorica.

Svesrdna pomoć i podrška Sindikata

Za pomoć kao članica Sindikata, obratila se Jeri Bilanu, Županijskom povjereniku Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH, koji joj je pružio svesrdnu pomoć i podršku, a puno joj je pomogla i Pravna služba Sindikata. I danas radi u istoj školi i kaže kako većina kolega zna da je dobila spor i dokazala kako joj je bila sasvim neopravdano nanesena teška nepravda i bol. Neki je kolege gledaju blagonaklono, a neki baš i ne, ali većina šuti. I to samo zato što Jelena – nije htjela šutjeti.

Paštar: Ništa ne znam

U želji da čujemo komentar cijele priče bivšeg, odnosno sada umirovljenog ravnatelja srednje škole Stanka Ožanića jučer smo ga nazvali, no on je samo kratko rekao kako je u mirovini već dvije godine i da o tom slučaju ništa ne zna. – Nemam više nikakve veze sa školom, u mirovini sam i sada imam druge preokupacije. Bilo je dosta 44 godine – rekao je kratko Ivan Paštar. (Zadarski list)