Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u prirodi i gledanje zvijezda “padalica”, a svake godine u kolovozu dolaze nam s neba suze Svetog Lovre, piše https://baskavoda-holiday.com/

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara.
Osuđen je na mučeničku smrt – pržili su ga na roštilju. Pri tome je zavapio: “Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!” .
Zbog te izjave, Sv Lovro je zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

Budući, da se ovaj astronomski fenomen – kiša meteora, zvana još i Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana 10. kolovoza, poznata je pod nazivom “suze Svetog Lovre”.

  • Također ne zaboravite da i u Baškoj Vodi postoji kasnobarokna crkvica Svetog Lovre, iz 1750, koja je nikla iz antičke građevine

Kiša meteora nekada traje samo jednu noć, a ponekad se može vidjeti i nekoliko noći za redom. U ovom razdoblju, velik broj meteora, odnosno krhotina iz svemira udara u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavlja tragove svjetla što laiku izgleda kao da padaju zvijezde. Perzeidi padaju brzinom od oko 60 km na sat, a u jednom satu, može ih pasti i do šezdeset.

Otkuda naziv Perzeidi?

Razlog je taj što se njihov radijant, odnosno točka iz koje se širi taj „svjetleći roj“ nalazi u sazviježđu Perzeja.
Inače su Perzeidi aktivni od samog početka ljeta pa skoro do kraja kolovoza, ali se najbolje vide upravo oko dana Svetog Lovre po kojem nose ovo drugo ime.

Što je potrebno za gledanje?

Za gledanje nije potrebno imati posebnu opremu, dakle ne treba vam ni teleskop ni dalekozor. Potrebno je samo imati dobro društvo i puno strpljenja, a i čaša finog vina nije na odmet, kao i udobna dekica. Ovo je idealno vrijeme za romantiku udvoje na nekoj od brojnih plaža ili livada. Odaberite lokaciju negdje na osami gdje nema gradske ravjete i svjetlosnog zagađenja. Tako ćete najbolje moći promatrati nebo i zvijezde i velika je vjerojatnost da ćete vidjeti zvijezdu padalicu. Ukoliko ste te sreće ne zaboravite zaželjeti želju – možda se i ostvari. (baskavoda-holiday.com)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime