Na zidu mjesnog bunara u selu Buković kod Benkovca jutros je na velikoj naslikanoj hrvatskoj zastavi osvanuo svježe naslikani srpski grb.

Četiri ocila preko vjerničkog križa nacrtani su preko hrvatskog grba koji je, u orginalu, bio na hrvatskoj zastavi. Djelatnici PU zadarske jutros provode izvid ovog slučaja, odnosno ispituju okolnosti i traže noćnog crtača srpskog grba koji je osvanuo na sam dan zagrebačke proslave Oluje i dan prije velike obljetnice. Prije rata u Bukoviću je živjelo stanovništvo pretežito srpske nacionalnosti, a u godinama nakon Oluje dio se stanovnika vratio. U Bukoviću je 18. kolovoza 1990.g. održan veliki skup Srba na kojem je tadašnji njihov politički vođa u ovom kraju Jovan Rašković održao “vatreni” govor u kojem je, uz prelete pozdrava avijacije JNA i podršku ovdašnje Milicije, najavio kasnije ratne događaje, najprije pobunjeničku autonomnost tzv SAO Krajine. Tijekom dana je slučaj srpskog grba na hrvatskoj zastavi zamalo postao i veći incident. Naime, saznali smo da je crtež na zidu bunara, nakon što smo objavili cijeli slučaj, išao obrisati, odnosno preličiti, predsjednik MO Buković Josip Opačak, a ne, kao što smo ranije objavili, komunalni djelatnici. Dok je Opačak to radio do njega je stigla Škoda beogradskih registracijskih tablica u kojem su bila dvojica njemu nepoznatih muškaraca u dobi od oko 50 godina koji su mu se, kako je rekao, “unijeli u lice”, te dobacivali kako ne treba to činiti, da su došli vidjeti “lijepi srpski grb” te da bi, uostalom, on trebao stalno stajati na zidu bunara, ali ne i na hrvatskoj zastavi. Opačak, naravno, ne može znati da li je dvojac i nacrtao grb preko zastave, ali po njihovom govoru tvrdi da su porijeklom iz ovog kraja,a ne “orginalni” državljani Srbije.

Opačak tvrdi da je situacija bila na rubu fizičkog obračuna i da bi ga bili napali da nisu bili na prometnom mjest i da nije pristigao kamion “Elektre” s jednim djelatnikom. On je potom cijelu slučaj prijavio policiji koja je ubrzo pronašla jednog od dvojice putnika iz Škode te ga privela na razgovor u PP Benkovac, a Opačak je bio na suočenju s osobom koja ga je nešto ranije verbalno napala. Te nam je informacije potvrdio i glasnogovrnik zadarske PU Elis Žodan. I dalje se utvrđuju činjenice, a policija tek treba ustanoviti da li treba podnijeti prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i protiv koga. (zadarski.hr)

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime