Budući da je kremacija sve rašireniji oblik sahrane, razvila se i ponuda urna koje se koriste za ukop. Urna je originalno vrsta vaze koja se koristila kao ukras, no danas je najpoznatija njena primjena kao spremnik za pepeo pokojnika 

Za razliku od lijesa, neki ljudi urne drže u domovima kao podsjetnik na preminule članove obitelji pa su karakteristike urni uvelike različite od lijesova. Urne razlikujemo po materijalima i obliku, ali neovisno o kombinaciji karakteristika, one su uvijek dostojanstvenog dizajna i odaju počast pokojniku kojeg čuvaju.

Tipovi i izgled urni

Po stilu i ukrasima razlikujemo spomen urne i klasične urne. Spomen urne mogu biti različitih boja, oblika i materijala, ali glavna karakteristika im je da su obilježene raznim ukrasima čime se razlikuju od češćih klasičnih urni. Moguće ih je naći u najrazličitijim oblicima; od klasičnih vaza pa sve do kugli, kocki ili oblika izrađenih po želji. Ideja je da spomen urne budu čim više jedinstvene i svojstvene pokojniku.

Klasične su urne jednostavnije po stilu, najčešće u boji materijala od kojeg su izrađene. Mnoge klasične urne nemaju posebna obilježja i radi se o glatkim jednobojnim vazama, dok je moguće naći i klasične urne s decentnim ukrasima poput vjerskih obilježja ili jednobojnog cvijeća. Iako se na prvi pogled možda čine jednostavnima, klasične su urne izrazito dostojanstvene na sličan način kao osmrtnice – odaju počast pokojniku bez previše ukrasa.

Materijali od kojih se izrađuju urne

Budući da urne služe za sahranu i zakopavaju se kao i lijesovi, materijali od kojih su građene moraju biti izdržljivi. Stoga se najčešće koriste metali, iako postoje i opcije od čvrste plastike koje su također dosta otporne.

Bakar

Česte su bakrene urne karakteristične smeđe boje. Njih je moguće pronaći i u mnogim drugim inačicama, poput crvene, plave, crne i zelene, no najčešće su karakteristične tamno-smeđe boje s toplim odsjajem. One su najtamnija opcija urne koju je moguće odabrati ako se odlučite za klasičnu metalnu urnu.

Aluminij

Svijetle urne mogu biti izrađene od aluminija. U tom su slučaju svijetlo-sive boje s tek naznačenim crticama samog materijala. Ovakve su urne najjednostavnijeg izgleda i rijetko imaju dodatne ukrase.

Mesing

Mesing je smjesa bakra i cinka, karakteristične zlatne boje i otporna na hrđu. Osim zlatne boje, ima poseban sjaj koji se ne može postići s bakrenim i aluminijskim urnama. Urne od mesinga sve su češće, a uz sjaj, često su ukrašene dodatnim likovima. Tako možete pronaći urne s vjerskim obilježjima poput Isusa, molećih ruku ili križa, ali i one s cvijećem ili maslinovim granama.

Mramor

Posebno su elegantne urne izrađene od mramora. Ovakve urne mogu biti različitih boja, od bijele do crvene ili pak zelene. Mramorne su urne često i raznolikih oblika – može ih se naći u obliku kocke, kvadra, ali i klasičnih vaza poput metalnih. U posebnim obrtima moguće je naći sasvim jedinstvene oblike poput onih koji podsjećaju na nadgrobni spomenik ili grobno mjesto, a u nekim je pogrebnim poduzećima moguće zatražiti oblik po želji kako bi podsjetnik na pokojnika bio čim više personaliziran.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime