U nastavku objavljujemo priopćenje Domovinskog pokreta, podružnice Makarska

Posljednjih dana aktualizirana je priča o oporezivanju malih iznajmljivača u turizmu. U javnom prostoru pokušava se nametnuti narativ o nejednakom položaju poduzetnika i malih iznajmljivača u turizmu. Konačni cilj je dodatno oporezivanje dobiti malih iznajmljivača pa čak i uvođenje PDV-a od 25 posto iznajmljivačima. Nema sumnje kako bi takav vid PDV-a i dodatnog oporezivanja doveo do porasta cijena u privatnom smještaju, a samim time i do narušavanja konkurentnosti hrvatskog turizma na mediteranskom tržištu.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji je preko 26 tisuća malih iznajmljivača. Eventualno, dodatno, oporezivanje njihovih aktivnosti ozbiljno će ugroziti njihovu egzistenciju te dovesti do novog egzodusa iz Hrvatske. Treba imati na umu kako su prihodi koje ostvare mali iznajmljivači u turizmu jedna od rijetkih financijskih akumulacija koja ostaje u unutarnjem platnom prometu. Ovaj vid prihoda uvelike potiče domaću potrošnju, investicije i razvoj. S druge strane, prihodi koji se kroz turizam ostvare u trgovini, hotelijerstvu pa i u nautičkom turizmu, uglavnom završavaju u inozemstvu. Posljedica je to strukture vlasništva trgovačkih i hotelijerskih lanaca u Hrvatskoj. Stoga ne treba raditi posebne analize kako bi se zaključilo kome je u interesu učiniti ne konkurentnima male iznajmljivače u Hrvatskoj te im nametnuti dodatne poreze. Nismo imali državnu politiku prilikom privatizacije hotelijerskih kuća. Nismo imali ni državnu politiku prilikom rasprodaje domaće trgovačke mreže. Izostanak vizije u ovim segmentima reflektirao nam se propašću poljoprivrede i malog poduzetništva. Sada netko priprema takav scenarij i za male iznajmljivače. Vrijeme je da se konačno zapitamo – za koga se projektira ova država?

Domovinski pokret Makarska

2 KOMENTARI

  1. Paušalni iznajmljivačima apartmana već su opterećeni prekomjerno. Plaća se po krevetu porez koji nije mali, osim turističke zajednice i boravišne pristojbe.. ljeti kad su gosti u apartmanu računi struje i vode su enormni… onda odvoz smeća po povišenoj stopi.. a osim toga svi plaćaju komunalnu naknadu po kubiku zgrade te oborinske vode, sve cifre… a ovi bi još na to tj na ostvareni bruto promet po knjizi opalili 10%…. nisu normalni. Prvi korak bi nakon toga bio odjava svega i radi na crno kako danas mnogi već i rade. Druga stvar su iznajmljivači koji imaju male hotele ili ne spadaju u paušalce to treba razlikovati… ovi ne znaju da čitava obala životari ( i ne živi na nikakvoj visokoj nozi) od tih prihoda iz sezone od 60 dana….da toga nema Obala bi bila…. Bangladeš… Gospon Lalovac hajde u …….. lijepo Vam je rekao Plenković nikad nećete na vlast doći. Idioti je kompliment!

  2. Svi iznajmljivaci koji svoje smjestaje iznajmljuje preko bookinga ili airbnb trebali bi po zakonu vec sada biti upisami u pdv, samo to niko ne kontrolira. Mislim da oko 65 % u Makarskoj se iznajmljuje na crno. To je ogromna svota novca koja fali.
    Kad bi svi urendo placali porez onda nebi NON STOP trebalo uvoditi nove POREZE.
    Zasto se ne kontroliraju APARTMANI koji se izdaju na crno?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime