HDZ-ova vijećnica u makarskom Gradskom vijeću Verica Raos nerijetko postavlja poprilično neugodna pitanja – ako se pita SDP-ove gradske vlasti.

Na njezina „neugodna“ pitanja, SDP-ov gradonačelnik Makarske Tonći Bilić uglavnom nema odgovora ili joj odgovori da će sve dobiti u pisanom obliku. Posebno zanimljiv bio je aktualni sat sa 17.sjednice makarskog Gradskog vijeća na kojem su dominirala vijećnička pitanja Verice Raos. Jedno od pitanja koje je uzburkalo javnost i male poduzetnike odnosi se na neviđeno zlostavljanje nezakonitim ovrhama obitelji Antonije Vrcan iz Makarske. Kao što smo iscrpni izvještavali, Grad Makarska godinama izdaje niz rješenja kojima naplaćuje ogromne iznose novca od korisnika javnih površina, a za što se ispostavilo da je sve nezakonito s obzirom da Grad Makarska nema, ne posjeduje temeljni dokument, a to je Vlasnički list za predmetne površine s kojih ubire enormne novčane iznose nezakonito, u vidu poreza za korištenje javnih površina.

Antonia Vrcan bila je u pravu

Kriminal predstavnika grada je kuliminirao  nezakonitim rješenjima o ovrsi, pljenidbom novčanih sredstava kod banaka ili druge financijske organizacije ovlaštenih za platni promet Antoniji Vrcan od strane Grada Makarska, a iza kojeg stoji Odjel za proračun i financije odnosno pročelnica Dunja Buljan. Nezakoniti razrez poreza Antoniji Vrcan kao obveznci odredio je Grad Makarska, Odjel za gospodarenje prostorom, odnosno pročelnik Ognjen Radić.  Antonia Vrcan u posjedu je orginalne izjave Gospave Mihalić kojom joj je ustupljeno korištenje privatnog zemljišta bez naknade, a tu parcelu je Grad Makarska proglasio javnom površinom. Da su svi navodi iz žalbe Antonije Vrcan točni potvrđuje i izjava dogradonačelnice Lori Veličković objavljena u tjedniku  Makarska kronik od 11.08.2015.godine: “Prema situaciji terena koje je za grad radila tvrtka Skalina d.o.o., zemljište je na čestici u vlasništvu RH, a za koje Grad ima pravo korištenja po znanju DUDI-a. Grad je pokrenuo postupak da se zemljište ustupi Gradu bez naknade i to je već godinu dana u fazi rješavanja”. Tom tjedniku je Lori Veličković kazala da je zemljište kod restorana Mondo dio katastarske čestice 2942/1 katastarska oznaka Makarska Makar i čestice zgrade 307 k.o. Makarska Makar na čestici u vlasništvu RH, a za koje Grad ima pravo korištenja po znanju DUDI-a. Grad je, ustvrdila je Veličković,  pokrenuo postupak da se zemljište ustupi Gradu bez naknade i to je već godinu dana u fazi rješavanja. Dakle, Grad Makarska nema Ugovor o najmu sa Republikom Hrvatskom za čestice kod restorana Mondo i čestice zgrade 307 k.o. Makarska Makar! Postavlja se pitanje zašto  građani Makarske koji imaju obrtnice plaćaju porez za korištenje javnih površina na predmetnim česticama na predjelu Peškera kada te površine nisu javne, već privatne ili vlasništvo RH s kojim Grad Makarska do danas nije zaključio nikakav ugovor, sporazum o najmu ili korištenju. Gradonačelnik Tonći Bilić u odgovoru Verici Raos na 17. sjednici Gradskog vijeća Makarske kazao je “što se tiče korisnika javno prometnih površina, konkreto predjela Peškera, javno sam kazao da je to površina prema vlasničkim listovima u vlasništvu Republike Hrvatske s pravom upravljanja Hrvatskih šuma. A na temelju ugovora između Hrvatskih šuma i Grada Makarske, Grad ima pravo i konzumira ga naplaćujući porez za korištenje javno prometnih površina sukladno važećim zakonima propisima RH“?! Verica Raos ustrajala je na podpitanju gradonačelniku Biliću, ističući da zna što pita i ponovo postavlja pitanje; na temelju kojeg dokumenta Grad Makarska naplaćuje porez na promet poduzetnicima na  Peškeri, pitajući da li imaju vlasnički list, ističući da Hrvatske šume nemaju pravo potpisati nikakav ugovor sa gradovima te da DORH mora štititi imovinu Republike Hrvatske, a da nije tako vidi se iz primjera Peškere, istaknula je vijećnica Verica Raos.

Što je s kaznenim prijavama koje su podnijeli komunalni redari?

Istraživački tim portala Megamedia krenuo je u istraživanje detalja u predmetu Peškera. Došli smo do Urbanističkog Plana Uređenja naselja Peškera, konačni prijedlog od 27.09.2011 godine koji je potpisao ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Splitsko dalmatinske Županije Niko Mrčić. Analizirajući dokumente došli smo i do zapisnika sa 6 sjednice Gradskoga vijeća Grada Makarska od 19. prosinca 2013 godine, na kojoj Marko Ožić Bebek (HDZ) postavlja pitanje gradonačelniku Tonćiju Biliću “Što je sa zemljištem Platna i Peškere? Mi smo podnjeli zahtjev za izdavanje šumskog zemljišta iz šumskog gospodarstva RH Ministarstva poljoprivrede 17 listopada 2011 godine nakon što smo usvojili ta dva urbanistička plana uređenja, kad su se stekli uvjeti. Poslali smo i požurnicu 10 srpnja 2012.godine. zanima me koje se aktivnosti poduzimaju, u kojoj smo fazi po pitanju ta dva zemljišta jer svi znamo koliko su ona važna za naš grad.”. Gradonačelnik Tonći Bilić tada mu je odgovorio kako je „u tijeku izrada predmetne dokumentacije koju ćemo odnijeti u Ministarstvo poljoprivrede i nakon toga dobiti suglasnost da od Državne agencije za upravljanje državnom imovinom vratimo vlasništvo nad Peškerom. Isto tako uz minimalne troškove, ali moram reći da nije dovoljno samo pismo namjere i donošenje urbanističkog plana uređenja, treba učiniti dodatne predradnje da bismo u Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom tražili nešto u vlasništvo. Isto tako u tijeku su postupci za područje Platna i nadam se da ćemo za godinu, godinu i pol ponovno biti vlasnici te zemlje“. Ne tako davno, makarski komunalni redari Pero Gazilj i Zdenko Roso podnijeli su kaznenu prijavu protiv Lori Veličković i ostalih iz razloga što su se i sami uvjerili da je bilo niz nezakonitih radnji u otpisu komunalnih naknada na predjelu Peškera. Temeljem izjave Lori Veličković iz koje se može čitati da Grad Makarska nema Ugovor sa državom RH o korištenju površina na predjelu Peškera, dolazimo do zaključka da Grad Makarska godinama lažira  rješenja temeljem kojih ubiru nezakoniti porez od svojih građana. Žalosti činjenica je da makarsku administraciju financiraju upravo ovi obrtnici koji izdvajaju nemale novce da bi gradski službenici mogli dobiti plaću, a s druge strane korumpirani birokrati dostavljaju lažirana rješenja svojim, uvjetno rečeno, poslodavcima.

Nezakonita rješenja o naplati na Peškeri

Temeljem stručne analize predmeta Peškera došli smo do zaključka da su sva rješenja koja godinama izdaje Grad Makarska, a koje je su potpisivali pročelnica Dunja Buljan, pročelnik Ognjen Radić, komunalni redar Dražen Nemčić itd. a koji se tiču prostora Peškere nezakonita i nisu na zakonu utemeljena. Sa sigurnošću možemo konstatirati da su osobe koje su odobravale, davale naloge za ispis takvih rješenja, poticale naplatu ovrhama ili na bilo koji drugi način počinili niz kaznenih djela; Zlouporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju ili po novom Kaznenom zakonu zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ovim kaznenim djelom koje su počinili predstavnici HDZ a i SDP-a Makarska ugrožena je sigurnost gospodarskog poslovanja malih poduzetnika koji imaju svoje štandove na predjelu Peškera. Gospodarstvo malih poduzetnika temeljni je stup opstojnosti obitelji, društva, primjerice obitelji Antonije Vrcan  koja je temeljem Rješenja Centra za socijalnu skrb na popisu kućanstava koji primaju minimalnu novčanu naknadu, da bi gradski oci HDZ-a i SDP-a , nezakonitim rješenjima o ovrsi pokušali i pljenili novčana sredstva, pa čak i ona  koja su dodjeljena  iz Centra sa socijalnu skrb temeljem  lažiranih rješenja u kojima se pozivaju na Zakon o komunalnom gospodarstvu po službenoj dužnosti. Izuzetno je zanimljiv detalj s prijespomenute 6. sjednice Gradskoga vijeća Grada Makarske od 19. prosinca 2013.g. kada je Verica Raos dokumentirano opisala problem Općinskog suda u Makarskoj te zamolila predsjednicu Gradskog vijeća da informacije o mogućim nezakonitostima dostavi nadležnim institucijama na postupanje. Glavno pitanje gradonačelniku Biliću i DORH-u tada je bilo „Je li točno da se  Općinski sud u Makarskoj gasi zbog malverzacija i kriminala?“ Gradonačelnik je tada odgovorio da će državne institucije utvrditi da li je na Općinskom sudu  bilo malverzacija i kriminala ili nije. Do danas vijećnica Verica Raos nije dobila odgovor od DORH-a i MUP-a, na postavljeno pitanje. Da su istiniti navodi Verice Raos o malverzacijama Općinskog suda Makarska – zemljišnika, rada bivše predsjednice suda koja je postala sutkinja na temelju lažiranih, krivotvorenih dokumenata o završenoj stručnoj spremi, odrađenom vježbeničkom stažu itd.? Postavlja se pitanje zašto Verica Raos nije dobila odgovor od MUP-a i DORH-a vezano uz nezakoniti rad Općinskog suda u Makarskoj, konkretno o sutkinji s lažiranim dokumentima o položenom pravosudnom ispitu i odrađenom vježbeničkom stažu koja je godinama donosila lažirana rješenja o uknjižbi zemljišta na Općinskom sudu Makarska. Na kraju postavlja se pitanje da li će poduzetnici s Peškere biti obeštećeni povratom novca koji su uplaćivali u vidu poreza za korištenje javnih površina, a koje je Grad Makarska godinama naplaćivao bez pravnog i zakonitog osnova?

1 KOMENTAR

  1. Harač rajo ,harač !
    Kada će se konačno izići sa podatkom koliko nje komunalnog doprinosa od 2005 godine uplaćeno do danas.
    To su po zakonu strogo namjenska sredstva.
    Kladim se da je tu bilo farbanja, rasvjete i asvaltiranja više od onih u tunelima Skladgradnje.

  2. A zašto nitko ne spominje Vericino pitanje za novce koji su nestali iz poduzeća Osejava d d.Pet milijuna maraka.SDP podijelio sa Augustom Alacom i ostalim drugovima iz glavnog odbora SDP a Makarska. Kako su preknjizili SDP ovci Glavicu-polazište za Žičaru ,dali im je DORH pomogao u prikrivanju kriminala?

  3. Zašto nitko ne spominje, kako je zahaljujući Maji iz ladice izvađen predmet K-52/4, o tome pisala SD-Kavain i u kojom je fazi isti predmet, a odnosi se na Barbijerijevu marinu i nestalih 5 mil.Markovićeih DM?? Možda to zna sin Ingrid Antčević-Marinović koji zastpa Grad umijesto Krune Peronje. Dok mi imamo petnaestak pranika od toga dvoje sa pravosudnim ispitom. Ne zaboraite da je suprug Ingrid A.M. poznat i kažnjen kao odvjetnik sa največim tarifama i za odavanje kljentovih tajni?! Sjašio Murta uzjašio Kurta! Za sve su odgovorni politički torbari, a njih je koliko hočeš. Makarska je grad kojom je nanesena največa šteta, a za to su zaslužni glasači. “Jedan je čovjek za dešpet ženi okinnuo penis. Ona našla novog, a on ostao bez njega”. Tako glasaju u Makarskoj i Hrvatskoj. Živi bili pa idili.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime