Na jučerašnjoj novinskoj konferenciji, zadarski Reformisti govorili su o financijskoj krizi, klinču s bankama, zaduženjima, Gaženici…

– Danas se svako dijete u Hrvatskoj rodi s dugom od otprilike 6.700 kuna. To je naša istina. U 25 godina postojanja hrvatske države jedna od rijetkih konstanti je rast duga. Nikada se nije dogodilo da je stanje javnog duga, 31. prosinca bilo manje ili barem jednako onome od 1. siječnja tekuće godine, bilo to u apsolutnom kunskom iznosu ili postotku duga prema bruto nacionalnom proizvodu. U ovom trenutku javni dug iznosi gotovo 90 posto BDP-a. Niti jedna vlada, bila desna ili lijeva nije se uhvatila u koštac da riješi ovaj problem, kazao je predsjednik zadarskog ogranka Reformista Damir Mišlov.
– Ministru Lalovcu nije jasno zašto su u Hrvatskoj kamate od 6 do 8 %, dok su vani od 1 do 2 %. Razlog je prozaičan. Radi se o tome da problem javnog duga u Hrvatskoj diže rizik hrvatske države na vanjskom tržištu kod zaduživanja. Svaki rizik vuče i osiguranje od istog. Višak novca banaka koji se plasira na tržište i koji bi trebao biti pristupačan gospodarstvenicima jednostavno uzme država, istaknuo je Zdenko Jukić, dopredsjednik GO zadarskih Reformista.
– Zadnji put zaduženje je bilo 500 milijuna €. Toliko se hrvatska država zadužila kod dvije banke, PBZ i ZABE, po stopi EURIBOR-a, uvećanoj za 4,25 posto. To je već stopa od 6-6,5 posto. Vjerujete, ni jedan poduzetnik u Hrvatskoj ne može izdržati ni kratoročne kredite s takvim postotcima. Stoga je potrebno rasteretiti državu kao potrošača gdje preko 90 % prihoda ide u plaće, kako bi ostao višak novca na bankarskom tržištu koji bi banke onda morale plasirati poduzetnicima.  A kada nešto morate plasirati, onda je normalno da padaju i kamate, istaknuo je Jukić.
lekaj i mislov– Mi smo stranka projekata,  zato smo osjetljivi na postupke ministra Dončića vezano uz Luku Gaženica. Naime, rezanjem projekta smanjuju se kapaciteti emitiranja usluga i sadržaja, a posredno se ugrožavaju i ostale investicije u Zadru i županiji. Jer luka Gaženica je poveznica svih projekata na našem području. U tom smislu podržavamo gradonačelnika Zadra u nastojanju da se projekt ipak realizira u okviru svoje logičke matrice, a shodno tome pozivamo ministra Dončića da odustane od najave raspisivanja natječaja u studenom, dakle u vrijeme kada su predviđeni izbori. Držim da bi bilo korektno da se taj posao prepsti novoj vladi, istaknuo je David Lekaj, član predsjedništva GO Zadar i  Odbora za gospodarstvo Narodne stranke- Reformisti.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime