Zašto su novoizgrađene zgrade u Makarskoj bez parkinga, hortikulture, garaža …? Zato što građevinski inženjeri nisu umjetnici, a jedan broj ih dolazi direktno iz Mostara. Daleko su oni od struke.

Zvanja su stjecali kao predsjednici Saveza komunističke omladine Jugoslavija – Univerziteta Džemal Bijedić Mostar. Njihove zgrade čudna su oblika, a kako ne bi bile kad oni nisu umjetnici. Što se prakse tiče oni su više teoretičari nego praktičari. U praksi oni su projektiranje shvaćali kao pribavljanje projektne dokumentacije po potrebi stvaranja osnove za gradnju. Da li se građevina integrirala u sredinu u kojoj grade, za njih nije bilo bitno. Bitno je bilo da se kupcima stanova i poslovnih prostora prezentira da je sve umjetnički oblikovano i funkcionalno. Kada bi se zgrada izgradila, postala oku neugodna, kasno bi bilo za kreativnu ulogu obrazovanog arhitekta. Tako su nastajala rugla građevinskih inženjera koji su stigli s mostarskim diplomama. S domicilnim pukom nisu imali problema s obzirom da su većinu stanova kupili prognanici, izbjeglice i povratnici iz dijaspore. Za parking i zelene površine  oko novoizgrađenih zgrada pobrinuli su se nadležni korumpirani službenici, inspektori, koji su na čudan način postali i vlasnici poslovnih prostora i stanova  u tim novoizgrađenim zgradama. Danas oni za svoje potrebe pregrađuju i betoniraju stubišta  zgrade u terase svojih poslovnih prostora. Opet oku ugodne, ali kasno za kreativnu ulogu arhitekta. Njihova arhitektura kao mostarskih inženjera integrirala se u njihove takuine- bez projektne dokumentacije. ab1Stigla je legalizacija tako da i katnost upitna morala postaje ugodna oku i institucijama, a kako ne bi kada su u podkrovlju korumpirani inspektori, bivši milicajci, predsjednici stranaka, tajnici i djelatnici Porezne uprave. Kupoprodaje su provedene na principu “roh bau”, ali svi znamo da je bilo “ključ u ruku”. Upitno je koliko je bilo utaja poreza po metru kvadratnom. Možda i nije, ako je kum zgrade, predsjednik stranke, tajnik ili inspektor gratis dobio stan ili poslovni prostor. Problem nastaje kada kiši. Dotični ne smiju prijaviti nedostatke zbog curenja vode i podizanje parketa. Postoji mogućnost da im inženjer iz Mostara vrati onoliko novaca koliko su platili stan ili prostor pa moraju van iz stana ponovno tražiti novog inženjera  s mostarskom diplomom. U Makarskoj samo je jedan takav, samo je jedan stekao diplomu inženjera kao  predsjednik Saveza komunističke omladine Jugoslavija, Univerziteta Džemal Bijedić Mostar… Zli jezici tvrde da je bio i djelatnik zloglasne UDBE. Nismo sigurni da li je navedena tvrdnja istinita, ali da je znao ocinkati za pjesmu Marijane Marijane- znao je.

1 KOMENTAR

 1. Mostar i Hercegovina imaju tradiciju razvoja visokog školstva i školskih institucija od kraja 19. stoljeća. Prva škola sveučilišne razine datira još iz 1895. godine. to je bio Franjevački teološki studij.

  Viša pedagoška škola u Mostaru se osniva 1950. god
  Univerzitet po kojem se tako zločesto pljuje osnovan je 1977 god.Dakle Univerzitet sa tradicijom.A o ovim Mostarcima koje autor teksta spominje siguran sam da nisu Mostara vidili do 1993.Pitajte ih odakle su “šljegli”
  Pravi Mostarci su poznati kao izuzetno kulturni i nadasve uglađeni ljudi koji znaju cijeniti arhitekturu .To dokazuje i kako je Mostar izgledao prije nego su došli“došle” kako ih im zovemo.

 2. Cudo arhitekture, curi li curi, od zelenila nemože se blizu zgrade, s četiri parkinga i dvadeset stanova direkt na magistralu, moj Jovice šta ti napraviše do kuće?

 3. Kojim sranjima se vi bavite.u Makarskoj ima puno važniji problema od neš ti Mostarski arhitekata.pa ko god nije moga zavšit školu iša je u Mostar.

 4. da ne misile da samo u Makarskoj i Ljubuškom misle da je Zdenka Lučić patološki bolesnik .Kupite Jutarnji i otvorite 4 stranicu ,a za one škrtog buđeta evo teksta ali sa napomenom da ne branim Čorića već da se vidi tko šalje pisma po cijeloj Hrvatskoj zbog svojih osobnih interesa i zašto je taj isti Zdenko potjeran iz HSP AS ,nije samovoljno otišao kao što patološki lažljivac želi to naivno pučanstvu prikazati .

  Pero Čorić za Jutarnji : Patološkim lažljivcima nazvao je saborski zastupnik Pero Čorić Zdenka Lučića i sve one koji tvrde da je…
  Na pitanje kome je među zadnjima dao otpusno pismo i zašto odgovara da je riječ o Zdenku Lučiću ,kojem je otvoreno rekao da stranka ne računa više na njega. On i takvi nisu zavrijedili da budu kandidati ,a za Zdenka Lučića sam uvjeren da stoji iza zadnjih napada koji su dolazili anonimnim putem u stranku,novine i u HDZ.

  Moline redakciju ( Ana Dragičević ) jedan članak o Zdenku Lučiću kao patološkom lažljivcu ili je to na ovom portalu zabranjena tema.

 5. Pišu da ne valjaju građevinari iz Mostara , zašto ne piše kakvi je Zdenko ili kako mu tepaju polupismene budale Zdena pravnik iz Mostara ?? Strpljen spašen pa ce i presuda za PDV .

 6. Vidi budala !
  Jednu zgradu projektira Leon Lulć ,a drugu Vesna Pandžić !
  Jadu jadni , od zlobe i pokvarenosti puknut će ti žuć.

 7. Pero ne kaki iskočila i Peri Ćoriću Presuda kao i tebi za Klevetu, ne kleveći više može ti iskočiti još koja presuda od Kovačića ili naputak od UDBE !

  • evo već od straha od njegovih tužbi serem gace. Prvo nitko ništa nije rekao krivo,drugo,za tužbu trebaju novci,treće Zdena vaš je suv kao barut.

 8. inženjer iz mostara po linku udbe moga je knjižiti šta je htio ,al došlo vrime da se malo rasknjiži za rvacku

 9. Dobra mu je zgrada, infrastruktura kao u Grabu,aj seljače na selo i ne javljaj se , vidiš da će ti izbrojiti krvna zrnca, je da su dudbina malo crvenija al će na pregled

 10. ovaj inženjer sa svojom ženom ima zaključen ugovor o ortakluku,njemu je žena ko pašalić peti ortak

 11. Kad čovik pročita ove komentare, misli kako se ustvari vodi puno sudskih postupaka protiv Šošića; Ali, koliko vidin samo komentatori članka pričaju o Krivaji, kleveti, Merjane, Merjane, ružnoj arhitekturi, …. komentatori Sudnica iz Graba, Vidovnjak, Udba, Udbašu savjet i dr.
  `Oću reć, di je taj dorh, uskok, pnuskok,…. Možda UDBO, Vidovnjače, Sudnice iz Graga i dr. govorite bez temelja, jer, ruku na srce, najdalje dokle se `itnete su stranice ovoga članka; čini mi se da ste se naoružali čorcima; znate šta su čorci, je li tako??

 12. Zna li se koliko je investicija legalnih u Makarskoj ,u Hrvatskoj uradila famozna obitelj Lučić. Legalnu niti jednu,ali zato se za njima svima vuču repovi ,sudski postupci, dugovi,prozivaju ih u Ljubuškom njihovi sumještani ,prozivaju ih Austrijanci ,prozivaju ih ( njega Zdenu ) saborski zastupnici ,proziva ih sud u Makarskoj,prozivaju ih bivši partneri za prevaru i onda se nađe grupa polupismenih likova,kojima je nivo inteligencije visine sobne temperature da pljuju drugu,da ih vrijeđaju i čak prijete. Daljni komentar je suvišan ,jasno u toj ekipi i novinarka koja najviše podrgrijava atmosferu linča tuđih obitelji. To je prava istina .

 13. Lipo si ti Ladislave Šošiću zaratija s Lučićima,malo te ponilo,a vrime će pokazati dokuda ćeš stići. Ivu,Milana i Zdenu znam dobro,znam da nisi u pravu u klevetama prema njima,spominješ i Danila, jedini im babu nisi okleveta, neznam zašto al očito imaš neki veliki razlog,napiši da i mi ljubušaci znamo šta te muči .

 14. Moj Slavko jadni naš Ladislav, svašta radija pa obolija i prolupa. Klevetao je on sve hrvate udbi,pa se sada u snu vrti,oznojan budi,doma mu situacija nije baš dobra a ni on na kraju dana nezna šta je napravio.ka u životu, kako bi rekli sjebo se !

 15. Iločki konjokradica Ćorić ima diplomu ka i Ladislav oba inžinjera,baš me zanima kako će završiti ova trakavica sa Zdenom i njegovom knigom.Kad će Zdena promocija knjige u Makarskoj , eto i nas doli.

 16. Sve je do jednom,ko zna šta će Anti ostaviti,kako radio tako i završio

 17. Drug Tito jaše na čelu kolone
  Uz usku stazu planinsku.
  Visoko,
  Na vrhu, led. Krš, blato naokolo.
  Dolje, u klancu, mutan potok šumi.
  Oblaci tmasti vuku se po nebu,
  A pramen, magle kao div se diže
  Iz šume jela, bukvi i omorika.

  – On jaše, sve to ne vidi, ne čuje.
  Kamo ga miso prenijela? U kom
  Svijetu živi? Od čega je bora
  Na čelu i grč oko tvrdih usta?
  Al’ najednom je stao; trgnuo se.
  Avet je pred njim. Sva je od blata smrznuta,
  Od snijega i mraza. Stoji, studen širi
  I veli:
  “Kud ćeš drzniče? Ja vladam
  U toj planini. Okreni se, gledaj
  Te jadne momke, koje ovud vodiš.
  Oni su, bosi, bijedno ljudsko meso.
  Nevoljna krv, što moj je dah smrzava,
  Kamo ih vodiš u patnju i u smrt?
  Kipove od leda napravit ću od vas.
  I stajat ćete, kruti, nepomični,
  U tami noćnoj i u sv’ijetlu danjem
  Na ovim gorskim stazama, znamenje
  Velje mi moći, ljudima opomena,
  Da čovjek ne sm’je preko nekih granica.
  Okreni se i vrati u nizine,
  Da kosti griješ kod ognjišta svoga,
  Pokoran i tih; – najveći je zakon
  Čovječiji: živjet, ma i kako bilo!”

  To avet reče; on očima bljesne
  I vatru prospe iz plamenih zjenica;
  Ošinu konja i neman pregazi,
  Pa viknu s visa:
  “Naprijed”

  II

  Drug Tito jaše na čelu kolone

  Stazom sve tvrđom, mrzilijom.

  Strašilo novo sada pred njim stoji

  I zatvara mu put. Oh, grdno li je!

  Mršavo, žuto Koža na njem visi;

  Klepeću u njem kosti ko orasi

  U praznoj vreći. Govori mu:

  “Stani!………

 18. Drug Tito jaše na čelu kolone
  Uz usku stazu planinsku.
  Visoko,
  Na vrhu, led. Krš, blato naokolo.
  Dolje, u klancu, mutan potok šumi.
  Oblaci tmasti vuku se po nebu,
  A pramen, magle kao div se diže
  Iz šume jela, bukvi i omorika.

  – On jaše, sve to ne vidi, ne čuje.
  Kamo ga miso prenijela? U kom
  Svijetu živi? Od čega je bora
  Na čelu i grč oko tvrdih usta?
  Al’ najednom je stao; trgnuo se.
  Avet je pred njim. Sva je od blata smrznuta,
  Od snijega i mraza. Stoji, studen širi
  I veli:
  “Kud ćeš drzniče? Ja vladam
  U toj planini. Okreni se, gledaj
  Te jadne momke, koje ovud vodiš.
  Oni su, bosi, bijedno ljudsko meso.
  Nevoljna krv, što moj je dah smrzava,
  Kamo ih vodiš u patnju i u smrt?
  Kipove od leda napravit ću od vas.
  I stajat ćete, kruti, nepomični,
  U tami noćnoj i u sv’ijetlu danjem
  Na ovim gorskim stazama, znamenje
  Velje mi moći, ljudima opomena,
  Da čovjek ne sm’je preko nekih granica.
  Okreni se i vrati u nizine,
  Da kosti griješ kod ognjišta svoga,
  Pokoran i tih; – najveći je zakon
  Čovječiji: živjet, ma i kako bilo!”

  To avet reče; on očima bljesne
  I vatru prospe iz plamenih zjenica;
  Ošinu konja i neman pregazi,
  Pa viknu s visa:
  “Naprijed”

  II

  Drug Tito jaše na čelu kolone
  Stazom sve tvrđom, mrzilijom.
  Strašilo novo sada pred njim stoji
  I zatvara mu put. Oh, grdno li je!
  Mršavo, žuto Koža na njem visi;
  Klepeću u njem kosti ko orasi
  U praznoj vreći. Govori mu:

  “Stani!
  Gledaj me! Davno već me znaš, al’ nikada
  Čitavi lik mi još ne vidje strašni,
  Onaj sam, koji te već dugo prati
  Po opljačkanim zemljama, ko sjena;
  I sjedi u svakom dvorištu, na svakom
  Ognjištu, u svakoj štali; i ruku tura
  U svaku torbu; i zovem se Glad.
  Sjaši s tog konja; ja ću da ga jašim!
  Pa neka vodim tvoje bijedne momke
  Po šumama i klancima i pustinjom,
  U kojima samo kos i vjeverica

  Nalaze hrane. Skini crven-zastavu
  Sa stijega i digni crni barjak moj!
  Pobjedu i slavlje ja tu slavim. Stani!
  Okani se svih sanja i vrati se
  Dolje na ravni! Ori, sij i žanji.
  Jer ništa nema važnije od hljeba,
  I najveća je sreća trbuh pun!
  Te uzde daj mi i nestani!“
  Tito

  sa konja siđe, al’ se ne okrenu.
  Prigno se k zemlji, zgrabi grudu blata;
  U prah je smrvi i u žvale baci
  Nemani onoj, kliknu:
  “Naprijed! naprijed!“

  III

  Drug Tito jaše na čelu kolone
  Pod vrh planine.
  Litica i magla
  Vrhunac kriju. Ondje, gdje bi mogo
  Uz napor proći, nova avet sjedi
  Na litici i gleda u došljaka.
  Oči su njene ko u sove, njuška
  Lisičja, zubi kao u štakora.
  Svaki zglob je grbava joj tijela
  Uglast i dračav. Gleda i govori:

  “Otkuda dođe pustolove? Kud ćeš?
  Znaš li me? Ja sam otac sviju sumnja,
  Nesreće vjesnik, preteča kajanja.
  Onaj sam, koji oštre nokte ima,
  Da njima kopa po savjesti vašoj
  Grob, gdje će trunut, luda sanja ljudska.
  Što hoćeš? Čemu dignu svu tu čeljad,
  Da trpi i strada? Ideal je voće,
  Što zre na grani, koga nikad neće
  Dohvatiti ruka čovječja; Vrhunac
  Planine ove siže do nebesa.
  Okreni se i siđi, pustolove,
  Pa čin svoj mjeri prema svojoj snazi
  I zemljom hodaj sitnim koracima!“

  Al`grmnu grom na vrhu planinskome;
  I vjetar duhnu, i magla se dignu.Zakriješti oro pod oblakom; zasja
  Sunce što slavno sja i hrani i grije;
  I Titov glas se prosu kao dažd
  Na izmučenu čeljad, uvijek žednu
  Njegovih riječi:
  “Naprijed“!

 19. Popuši racku Ladislavu seronjo primitivni! Jebala vas kineska armija na čelu sa Mao Ce Tungom !Jedina razlika između stoke i vas je da ste vi stoka na dvi noge !
  I daj brate okupajte se , ne može se kraj vas sjesti u kafiću od smrada i arlaukanja!Plašite i tjerate goste iz Romane , i gazda bi vam trebao zabraniti ulaz u kafić . Vrati se i čuvaj ovce , jer stoka pripada stoki !

 20. Ide Lozho preko Romanije
  Sviri kurcu pijan od rakije
  Arlauče , viče , buče
  Dok pametni rade i uče
  Jadan dužan ko država Grčka
  Repa se i u kaljuži brčka
  Dok druge na portalu gadi
  Ovrhu mu Fina radi
  U Romanu kad sjedne pajdo
  Od smrada biži i staro i mlado
  Posudio od drugih kune
  Vratit mora jer se oni bune
  Zato vara , laže , maže
  Kako gazda Zdenha kaže
  Odnio mu sam vrag sriču
  Liže šupak Viducichu
  Okupaj se jadan bio
  Romanu si zasmrdio
  Pusti druge neka žive
  A ti i dalje loči pive
  U brlog se svoj vrati
  kukavna ti jadna mati
  Ne posuđuj više novce
  Hajde čuvat konju ovce
  Ne možeš biti član mafije
  Jer zate su prikucavanja šasije
  Jer si na lak način puno para tija
  Pa si u pržun završija
  Manje laži , manje sebi
  I zauvik ODJEBI !!!

 21. Ladislave Šošiću kako si, kako je mali Ante? zar nisi izvukao životnu pouku da se ne smije klevetati? Bog sve vidi , vidiš kako je tebei i tvojoj obitelji danas teško, djecu koja su mlađa od tebe 30 godina klevećeš. Kleveta je grijeh. Znam tri udovice koje za tebe mole CRNE MISE.

 22. Evo me jopet ( Lozzo 3 )

  Nu me nu me
  pisali o meni laži
  A ja pizdim samo šefe kaži
  Napisalo o mene svašta
  Vrag ih crni odni
  Jebena im je mašta
  Jutros sio u Romanu bez zvuka
  Europski ki gospodin
  Nek im je sad muka
  Nasralo me da blejim ka ovca
  Mogu jer ima se novca
  Posudilo mi eure i kune
  Pa napadam one šta se bune
  Šefe dragi samo kaži
  Napisat ču stotine laži
  Kazneno ću Mup-u ih prijavit
  A rado bi ih htio davit
  Prijavit ću i Dunju i Laru
  Lakše tako ide kada su u paru
  Briši Vedro komentare stare
  Zato si i dobio pare
  Briši šta o meni loše pišu
  Jer od bola popit ču rakije kišu
  Piši kako ti se kaže
  Kad Šef zbori niko ne laže
  Bit če vinčine , bit će i mesa
  Dok u Šefa ne presuši kesa
  Dodaj pajdo još zericu kuna
  Da imam bar za sapuna
  Kada sidnen u kavić do vrata
  Da ne bižu ljudi od mog smrada
  Da ne kažu da im smrdim
  Materino jebem ja im mliko
  Jebali me s pismom
  Uzduž i popriko
  Pisa sam im svašta i na Božić
  Jeba me je zato Šošić
  Mrzim Lalića , Bilića i Acu
  Najrađe bih u ruke macu
  Dirnija sam i onog sa Ine
  Reka je da robija mi ne gine
  Poručija meni je i Marko
  Jebat ču te tako slatko
  Ne voli me ni oni Brkan
  Kad ga vidim ko kurac
  sam izdrkan
  Privarit sam tija i onoga
  Što sve po gradu radi
  Muko moja spopali me jadi
  A tek oni Antiša iz Kos-a
  Da mi ga je vidit razbijena nosa
  Al ih štiti oni jeben sudac
  Pa uvik ispadnem mulac
  Ni miš mi se više ne diže
  Zaboravih ženu jer ovrhe se bliže
  Kukavna mi jadna mati
  Svi me zovu: Dugove plati
  Najradje se ogrnem s ono bila šala
  Da prikrijem čunku i iz nosa bala
  Neka vidi narod ko je pravi čovik
  Ko gine za pravicu navik
  U Romani uz kavicu dobio i sapun
  Operi se kažu , nisi majmun
  Minjan stranke ko muva bez glave
  Nu mi nu mi bakvaste glave .
  Ako danas loš komentar osta
  Briši brate Vedro
  Svega mi je dosta!!!
  Evala,evo prve!
  Nu me nu me klika mi je glava
  Ne idem nidi bez biloga sala
  Dok olajavam druge miran sam u dusi
  Za to vrime zena drugom pusi
  Pizdarije pisem i na Bozic
  Jeba me je Ladislav Sosic
  Samo sam im arlauko i viko
  Jebali me uzduz i popriko
  Prevarise mene Lalic,,Bilic pa i Brkan
  Sad sam ko kurac izdrkan
  Prevarise mene Buljan i Bebek
  Skoro sam zavrsio u gepek
  Sta cu sada bas sam ispa mulac
  Sefu svome moram pusit
  Kurac
  Od ozujka pa do maja
  Drugom sefu ja lizat cu jaja
  Prcim mu mater mozda sam i skreno
  Prevarice mene i moj pajdo Zdeno
  Nema veze kamena mi plava
  Nu me nu me
  Klika mi je glava…

 23. Nu me nu me nu mi moje glave

  Kažu da kad je bio mali Lozzo došao iz škole i žalio se materi da su mu se rugali u školi da mu je povelika glava …
  Kaže njemu mater: Nije tebi sine velika glava , pusti ti njih – nego ajde ti drago moje donesi 20 – 30 kila kumpira u svojoj kapi iz šupe…

 24. Najnovije otkriće arheologa u Imotskim poljicima !!!
  Svjetski poznati arheolog i stručnjak za razvoj ljudske rase došao je do najnovijih saznanja!!
  Naime već poznata ljestvica kako je i odakle je potekao čovjek nije sasvim točna ..Na ovim područjima več je obitavao čovjek koji je bio pogrbljen , koristio je vatru , sjekiru , bio je lovac . Imao je veliku ogromnu glavu koja mu je bila na neki način kao uteg . Analizom je utvrđeno da je imao izrazito mali mozak veličine omanjeg pileta, ali se snalazio s alatima .Obzirom na mjesto nalazišta stručnjaci su mu dali ime Lozzus Glavurdus Macus. Vjerovatno je bio dosta primitivan , divlji i nepredvidiv. Kako nije mogao dugo stajati na nogama , uglavnom je sjedio po šumi i arlaukao na druge primate . Znanstvenici kažu da su se i tadašnji brojni predatori plašili takvog strašnog urlikanja..
  Stoga su poredali ljestvicu razvoja čovjeka kroz tisuće godina;

  1. Lozzus Glavurdus Macus Arlaukus
  2. Majmuni
  3. Čovjekoliki majmuni
  4. Mandrili
  5. Pračovjek
  6. Afrički čovjekoliki majmun
  7. Neandertalac
  8. Krapinski pračovjek
  9. Kromanjonac
  10. Homo lupus
  11. Homo sapiens
  12. Moderni čovjek

 25. Ante Topić Franjevački put 14 Makarska

  U Makarskoj, 15. ožujka 2011. godine

  UREDU ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE
  I ORGANIZIRANOG KRIMINALITETA

  Gajeva 30a, 10 000 Zagreb

  Temeljem čl. 48. Zakona o kaznenom postupku podnosi sljedeću

  KAZNENU PRIJAVU

  Protiv

  1/ Ladislav Šošić, Vrgorac, kao odgovorna osoba Abacus d.o.o., Vrgorac

  2/ Lendi Pezzi, kao odgovorna osoba Županijskog državnog odvjetništva u Splitu

  Da su

  1. osumnjičeni pod 1/Ladislav Šošić, 4. siječnja 2004. godine, podnošenjem kaznene prijave protiv Olme d.d., lažno prijavio Državnom odvjetništvu RH počinjenje više kaznenih djela od strane Olme d.d., ne bi li na takav način diskreditrirao Olmu d.d. i domogao se njenih vrijednih nekretnina,

  dakle, prijavio kazneno djelo iako je znao da nije istina, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga, protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela,

  2. osumnjičeni pod 1/ Ladislav Šošić, iskoristio svoje dugogodišnje prijateljstvo s osumničenjom pod 2/ Lendi Pezzi, te je istu kao odgovornu osobu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, poticao na pokretanje kaznenih postupaka protiv Olme d.d., ne bi li na takav način kroz razne kaznene postupke koji se protiv Olme d.d. vode, došao do vrijednih nekretnina u vlasništvu Olme d.d.,

  dakle, drugoga s namjerom potaknuo na počinjenje kaznenog djela,

  DOKAZI;

  Podaci o posjedovnom stanju za č.z. 401/2 k.o. Makarska Makar, Područnog ureda za
  Katastar Split, KLASA 936-02/03-05/54
  Kupoprodajni ugovor sastavljen od Općinskog suda u Makarskoj 28. listopada 1964.
  povijesni izvadak za č.z. 401/2 Makarska Makar
  Ugovor o kupoprodaji br. 46/03 od 3. lipnja 2003. godine
  Zahtjev za uključenje poljoprivrednog zemljišta u kapital društva Olme d.d. HFP-u od 18. ožujka 2002.
  Zaključak HFPa UP-I-943-06/02-01/39 od 15. svibnja 2002. godine
  Podnesak (kaznena prijava) Abacusa d.o.o. upućena DORH, siječanj 2004. godine
  Presuda Županijskog suda u Šibeniku Gž 311/2006 od 21. travnja 2008. godine
  Presuda Općinskog suda u Splitu K 371/09 od 28. siječnja 2010. godine
  Zapisni s glavne rasprave u predmetu ŽDO-a K-DO-30/05 od 2011.

  3. osumnjičena pod 2/ Lendi Pezzi, iskoristila svoj položaj odgovorne osobe Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, te pokretanjem kaznenih postupaka, parnica i ovrha protiv Olme d.d., a sve na poticaj svoga dugogodišnjeg prijatelja Ladislava Šošića, prouzročila Olmi d.d. enormnu štetu,

  dakle, kao službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristila svoj položaj ili ovlast, prekoračila granice svoje ovlasti,

  DOKAZI
  Zaključak Hrvatskog Fonda za privatizaciju o nenadležnosti od 15 svibnja 2002.god.
  Tužba HFP-a, zastupanog po ŽDO Split protiv Olme d.d. od 19. srpnja 2004 godine
  Rješenje Trgovačkog suda u splitu P-945/04 od 21. srpnja 2004. godine
  Presuda Općinskog suda u Makarskoj K83/03 od 8. ožujka 2005. godine
  Rješenje ŽDO-a KIO 2/06 od 8. ožujka 2006. Godine
  Presuda Županijskog suda u Šibeniku Gž 311/2006 od 21. travnja 2008. godine
  2.

  pa da bi time djelom opisanim pod točkom 1. osumnjičeni pod 1/ Ladislav Šošić počinio kazneno djelo protiv pravosuđa – Lažnim prijavljivanjem kaznenog djela – opisano i kažnjivo po čl. 302 st. 1., te kaznenim djelom pod točkom 2. počinio kazneno djelo – Poticanjem – opisano i kažnjivo po čl. 37. Kaznenog zakona RH,

  djelom opisanim pod točkom 3. osumnjičena pod 2/ Lendi Pezzi, kao odgovorna osoba Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti – Zlouporabom položaja i ovlasti – opisano i kažnjivo po čl. 337. st. 1. KZRH,

  STOGA PREDLAŽEM

  Da temeljem čl. 21. Zakona Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitete provede istragu i obavi informativne razgovore sa osumnjičenima, te po potrebi ostalim osobama povezanim sa inkriminiranim događajima, te poduzme sve druge potrebne mjere u smislu čl. 206. ZKP-a RH.

  O B R A Z L O Ž E NJ E

  Općinski sud u Makarskoj dana 3. veljače 2003. godine donosi presudu P-1060/02 kojom udovoljava tužbenom zahtjevu Olme d.d., temeljem koje se Olma d.d. knjiži kao vlasnik zemljišta čz. 401/2 k.o. Makarska Makar.

  Od tog datuma, i te presude Olma d.d. započinje pravnu bitku ne bi li sačuvala uložena sredstva i ugled, kako poslovni tako i osobni, budući se kao vlasnik atraktivnog zemljišta (maslinika) našla na meti građevinske mafije, koja je pokretanjem bespredmetnih kaznenih postupaka, a sve uz pomoć službene vlasti, pokušala osporiti vlasništvo istoga.

  Dok su se u vrijeme pretvorbe poduzeća u Hrvatskoj kupovala za kunu, Ante Topić, kao povratnik iz Australije ulaže cca.,4.000.000,00 DM (slovima-četirimilijunanjemačkihmaraka) obiteljske ušteđevine u postupku pretvorbe i privatizacije poduzeća koje se bavi proizvodnjom i preradom maslina danas Olma d.d.Makarska.Za što je Hrvatski Fond za Privatizaciju izdao uredno Rješenje.

  Gospodin Topić i njegov rođak (Stipe Topić koji je od 2006 do 2010 godine u Olmu d.d. uložio obiteljske ušteđevine 7.071.367,00 Australski dolara) nisu mogli slutiti da će nedorečenost zakona o poljoprivrednom zemljištu, neažurnost sudova i korumpiranost svih struktura pravosuđa dovesti do toga da se već petnaest godina bori ne bi li dokazao vlasništvo (maslinika olme d.d.) zemljišta te obranio čast i ugled sebe i svoje obitelji.

  Tvrtka Abacus u vlasništvu Ladislava Šošić lažiranim kupoprodajnim ugovorom br. 46/03 od 3. lipnja 2003. godine pokušava steći vlasništvo nad nekretninom čz. 401/2 k.o. Makarska Makar. Kada mu isto biva osporeno presudom Županijskog suda u Šibeniku Gž 311/2006, Županijskog suda u Šibeniku, iskorištava svoje dugogodišnje prijateljstvo s
  3.
  Županijskom državnom odvjetnicom Lendi Pezzi koja koristeći svoj utjecaj u Hrvatskom fondu za
  Privatizaciju, Poreznoj upravi te napose Državnom odvjetništvu pokreće niz parnica te kaznenih postupaka, a sve u svrhu diskreditiranja Olme d.d., i njene vlasničkre i upravljačke strukture.

  Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokreće tužbu na utvrđenje u ime HFP-a, iako sam HFP svojim Zaključkom od 15. svibnja 2002. godine odbacuje svoju nadležnost u postupku pretvorbe društvenog poduzeća. Značajano je i Rješenje Trgovačkog suda u Splitu P 945/04 od 21. srpnja 2004. godine kojim se odbija privremena mjera otuđenja i opterećenja spornog zemljišta budući da HFP ničim nije dokazao svoje vlasništvo.

  Nadalje, 8. ožujka 2005. godine Ante Topić osuđen je od strane Općinskog suda u Makarskoj, po prijedlogu Državnog odvjetništva u Makarskoj u predmetu K83/03, što nije u roku od 21 dan od nastanka stečajnih razloga stavio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Ovakova ažurnost suda rijetko se može vidjeti, pogotovo kad znamo da Olma d.d. i danas posluje, za razliku od mnogih drugih tvrtki u Hrvatskoj koje, iako su u dugovima i ne isplaćuju plaće, ipak nisu na meti Državnog odvjetništva.

  Ovo posebno ističemo iz razloga što je presudu, u spomenutom predmetu, donijela korumpirana sutkinja Suzana Alač, a protiv koje se danas vodi više kaznenih postupaka, upravo vezanih uz razne kriminalne radnje koje se odnose na nelegalne uknjižbe zemljišta u Makarskoj (Dokaz Predmet općinskog suda Makarska br.P-958/02.koje ODO Makarska drži u ladici već šest godina s ciljem zastare) Napominemo da je spomenuta sutkinja bila i predsjednica makarskog suda iako ista nije imala uvjete za polaganje pravosudnog ispita (Dokaz-Gž-5867/06 od 25 srpnja 2008. godine Županijskog suda u Splitu).

  Nadalje, navodimo i postupak Ovrhe nad računom Olmom d.d. koji je preko porezne uprave Zagreb gospodina Mladinea vise puta telefonski kontaktirala i u pisanoj formi poslala zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad Olmom d.d. Makarska, sve radnje inicirala je upravo Županijska odvjetnica Lendi Pezzi, iako je potraživanje porezne uprave osigurano solemizacijom nekretnina Olme d.d. dana 4 listopada 2000 godine pod brojemOU-218/00.,da bi pokrenula Ovrhu pod brojem OV-387/02.,od 21 siječnja 2002.godine pa nije bilo potrebe za ovrhom niti za pokretanjem stečejnog postupka budući da vrijednost nekretnina Olme d.d.,( 59.000 m2 atraktivnog zemljišta) te potraživanje iste od Hotela Podgora d.d. (cca 20 Mil .Kuna) koji su u vlasništvu RH uveliko premašuje dug Olme d.d. (Olma d.d. je SOLVENTNA,a njena nelikvidnost nastaje nemogućnošću naplate potraživanja od RH-Hotela Podgora d.d.)

  Posebno oštećenom smatra se Olma d.d. ako se zna da iako duguje porez državi i trpi blokadu računa, s druge strane ista ta država preko svog poduzeća Hoteli Podgora duguje Olmi d.d. iznos od cca. 20 mil. Kuna (Dokaz-dopis Olme d.d. Ministarstvu financija RH od 13.lipnja 2005.godine,protokolirano u Ministarstvu Financija RH 15.06.2005.god., Zamolba društva Olma d.d.,Premijerki Jadranki Kosor od 16.09.2010.godine Ur broj 127/01/2010/01 za prisilnu nagodbu sukladno članku 251 ZTD.)
  4.

  Nelogična je i činjenica da nakon medijskog linča od strane Ladislava Šošića, zbog čega je isti osuđen za klevetu (presuda Općinskog suda u Splitu od 28. sijčnja 2010. godine), započinje kazneni progon vlasničke strukture Olme d.d., a koji postutupak i danas vodi ŽDO Split pod brojem K-DO- 30/05. Upravo je na glavnoj raspravi iz ožujka 2011 godine na direktno pitanje obrane svjedok Ladislav Šošić potvrdio da je više puta kontaktirao Županijsku državnu odvjetnicu Lendi Pezzi.

  Dakle, diskreditiranje Olme d.d. i njezine vlasničke strukture od strane građevinske mafije uz pomoć službene vlasti pokušava se fiktivnim kupoprodajnim ugovorima legelizirati pljačka zemljišta, te ne taj način i ostvariti protupravnu financijsku korist u visini OD 30 MILIJUNA KUNA kako je istakao na istražnom ročištu (dokaz-Iskaz Ladislava Šošića za štetu koja je nastala tvrtki Abacus d.o.o ).

  Smatramo da je sazrijelo vrijeme da se korupcija kazni, na svim nivoima, iako je Saborski odbor za ljudska prava predstavkom od 13. prosinca 2004. godine već bio obaviješten o ovom problemu. Nadalje, obaviješteni su i Austalsko veleposlanstno, Ministarstvo financija te Vlada Jadranke Kosor pa se nadamo da će se napokon kriminalne strukture kazniti, a oštećeni obeštetiti.

  Dokazi:
  Podaci o posjedovnom stanju za č.z. 401/2 k.o. Makarska Makar, Područnog ureda za
  Katastar Split, KLASA 936-02/03-05/54
  Kupoprodajni ugovor sastavljen od Općinskog suda u Makarskoj 28. listopada 1964.
  povijesni izvadak za č.z. 401/2 Makarska Makar
  Ugovor o kupoprodaji br. 46/03 od 3. lipnja 2003. godine
  Zahtjev za uključenje poljoprivrednog zemljišta u kapital društva Olme d.d. HFP-u od 18. ožujka 2002.
  Zaključak HFPa UP-I-943-06/02-01/39 od 15. svibnja 2002. godine
  Podnesak (kaznena prijava) Abacusa d.o.o. upućena DORH, siječanj 2004. godine
  Presuda Županijskog suda u Šibeniku Gž 311/2006 od 21. travnja 2008. godine
  Presuda Općinskog suda u Splitu K 371/09 od 28. siječnja 2010. godine
  Zapisni s glavne rasprave u predmetu ŽDO-a K-DO-30/05 iz ožujka 2011.
  Tužba HFP-a, zastupanog po ŽDO Split protiv Olme d.d. od 19. srpnja 2004 godine
  Rješenje Trgovačkog suda u splitu P-945/04 od 21. srpnja 2004. godine
  Presuda Općinskog suda u Makarskoj K83/03 od 8. ožujka 2005. godine
  Rješenje ŽDO-a KIO 2/06 od 8. ožujka 2006. godine
  Predstavka Saborskom odboru za ljudska prava od 13. prosinca 2004. godine
  Dopis Ministarstvu financija RH od 13.lipnja 2005.-Urudzbirano u MF 15.06.2005.g.
  Uknjižba zaloga Olme d.d. Makarska u Zemljišni uložak 3379 K.O.Podgora od 01.01.2005.god na Hotelima Podgora d.d. (Z-1328/05 Općinski sud Makarska)
  Dopis Vladi RH od 16.09.2010.god za prisilnu nagodbu.

  Ante Topić – Makarska

  5.

 26. Ur.broj – P- 2011/01.Z.M.
  Zagreb – 10.01.2011.god

  PREDMET – Z-100/97. OPĆINSKI SUD VRGORAC

  Poštovani !
  dostavljamo Vam ekspertizu predmeta Z-100/97.,koju je izradila skupina odvjetnika iz Zagreba,uz napomenu da postoji počinjenje nekoliko viševrsnih osobito teških kaznenih dijela koje su elaborirane kroz devet točaka ovoga spisa a koja su počinjena od strane pravne osobe Abacus d.o.o.,odgovorne osobe u toj pravnoj osobi Ladislava Šošića , njegovog ortaka Marije Šošić iz Vrgorca kao i svih osoba koje su sudjelovale u izradi Presuda,Rješenja itd.

  Predmet je potrebno uputiti USKOK-u Zagreb kako bi se izbjeglo manipuliranje od predstavnika ODO Makarska kao ŽDO Split s obzirom da u ODO Makarska ureduje Biljana Puharić poznanica od Ladislava Šošića (do danas nije procesuirala Šošića po prijavi –predstavci iz 2004 godine koju je uputio sudac Predrag Trutin,iz predstavke je razvidno da je u drugim predmetima Ladislav Šošić počinio niz kaznenih dijela,Kamp Zaostrog,prodaja pomorskog dobra Rusima,Kamp Krivaja Zavidović Makarska itd), Glede prijave ŽDO Split-netereba zanemariti da je u ŽDO Split zamjenica državnog odvjetnika Lendi Pezzi ,dugogodišnja prijateljica-mentorica Ladislava Šošića,predpostavit je ista doprinjela da do sada svi predmeti Ladislava Šošića stoje po ladicama Makarske (ODO) i Splita (ŽDO) čekajući zastare.

  Za dodatna pojašnjenja stojimo Vam na raspolaganju !

  S poštovanjem !

  Dostaviti – Naslovu
  a/a.

  Prilog – Ekspertiza 3X
  Predmet 72 stranice
  Procijena vrijednosti štete za RH 12,3 Mil Eura