O izdajicama hrvatskog naroda, osobito iz redova političara, često je govorio legendarni književnik Antun Gustav Matoš. Poznata je Matoševa izjava da „vidje Hrvatska puno čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda“. Na drugome mjestu Matoš će napisati da Hrvatska ima više izdajica nego cijela Europa zajedno„Hrvati su jako čudan narod. Imaju više izdajica nego cijela Europa zajedno. No, na čudan način oni postupaju s njima. Francuzi svojim izdajicama poskidaju glave giljotinom, Englezi ih povješaju po podrumima, Srbi ih jednostavno pokolju, a Hrvati ih njeguju ko najveće nacionalno bogatstvo“.

Hoće li Hrvati, konačno, poslušati savjet velikog pjesnika i prestati njegovati svoje izdajice (često u domoljubnom ogrtaču) kao najveće nacionalno bogatstvo?!

Da kojim slučajem legendarni književnik Antun Gustav Matoš danas oživi, imao bi što vidjeti, odmah bi se u grob vratio.

Po sistemu divide et impera iliti podijeli pa vladaj, Veliki Vođa je uspješno posvađao sindikate, primajući ih odvojeno u svojim odajama kako bi parama poreznih obveznika pacificirao sve nezadovoljnike koji bi mu svojim zahtjevima možebitno pokvarili idilu. Budući da se o tome nikako nisu mogli dogovoriti s uskogrudnim i škrtim ministrima, normalno da se Veliki Vođa Plen Ki-mun i ovoga puta ukazao kao deus ex machina i udijelio im svoju milost. Tako da u sljedećoj superizbornoj godini svi oni veselo mašu repom, ne rovare, ne deru se i, logično, daju mu svoj glas. Sve pod geslom: HDZ krade, ali i nama dade! A Bože moj, nismo od jučer, sve to doživjeli smo nebrojeno puta jer drevni je običaj da se, osim obećanja, narodu dijele pare kada se buni protiv vlasti, a osobito uoči izbora. Ali ovakva besramnost i lakoća trgovanja rijetko su viđene. Šteta je što se Plen Ki-muna nakon slučaja Fortenova pajdaši iz Brisela odriču. Izgleda da mu dionice u Briselu padaju, kako bi to rekli iz financijske branše, na smeće.   

No vratimo se mi u svoje dvorište, nije nam ni najmanje dosadno.

  • Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije i glavar Gradskog odbora HDZ-a Šima (od Novice) Erlić doletio je u Zadar kako bi provjerio što će govoriti uhićeni poreznici, zli oporbeni političari, objaviti medijima njegov nekadašnji kolega iz Gradske uprave (M.Živković), neuki novinari, plaćeni domaći izdajice.

Održao je predavanje na kojem se „tražila stolica više“! Objasnio je on  „profesionalnim slušačima“ (malobrojnim) da Hrvatska već devet kvartala ima veće stope rasta od prosjeka Europske unije. U svemu smo mi iznad svih, pa i u inflaciji i cijenama. Možemo biti zadovoljni, od 27 članica EU ipak je Bugarska ostala iza nas. Od nekad 10 milijuna stanovnika Bugarska sad ima nekih 6,5 milijuna. Gori su od nas i po drugim pokazateljima, mali su izgledi da nas mogu prestići pa sve u svemu, možemo biti zadovoljni!  

Ministar je rekao da će Hrvatska do 2030. god. biti u samom vrhu najrazvijenijih država na svijetu. Tragedija je u tome što izgleda da on vjeruje u to.

Ovo je vrlo slično izjavi do sada široj javnosti nepoznate Katarine Doršner, vijećnice HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Ona tvrdi da: „problemi koji su izgledali “nerješivo” u Hrvatskoj više ne postoje….“ Jasno sve je to zahvaljujući HDZ-u.

Kolinda je u HDZ-ovoj kampanji govorila o plaćama od 8.000 € za Vašu djecu, sinove i sve ostale (otvorit ću nova radna mjesta jer već imam dogovore s nekim državama…). Radnicama u Konzumu, Studencu… dovoljno je i  1.200 €.

Kakvi birači takva je država i ministri. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje ali ovakvu vlast ne zaslužuje nitko!

Što se tiče Kneževe palače glavar Gradskog odbora HDZ-a Šima (od Novice) Erlić može biti miran jer izgleda da Istražitelji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) nisu nadležni za taj slučaj. Naime, Uredbom Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („Uredba o EPPO-u“) utvrđuje se osnova za funkcioniranje Ureda europskog javnog tužitelja.Situacija s projektom Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“, koji uključuje obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna je drugačija. Za ovaj projekt nadležan je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO-o).

  • Nova sjednica GV Grada Zadra biti će vrlo zanimljiva. Na pomolu je nova većina u GV Grada Zadra (dobro upućeni kažu da je već formirana, istina još uvijek neslužbeno). „Kriminalna organizacija“ kao i uvijek nije birala ni način, ni ljude kako bi i dalje upravljala GV i gradom Zadrom. Mnogi su od početka to i očekivali. Netko je postao Konj a većina od njih su ostali Bleke. Ne radi se ovdje o nikakvoj predaji (kako neki misle i kažu) ovdje je riječ o klasičnoj prodaji. Šteta glasova koji su im povjereni. Očekuje se da će i „kriminalna organizacija“ podržati Marka Vučetića za Predsjednika GV Grada Zadra. On ovako „nezavisan“ im je idealan, jer dok se on bavi ne-temama oni rade posao (prostorni planovi, stanogradnja, provizije, direktori i ravnatelji, Upravna vijeća i Nadzorni odbori,  sportski klubovi, kultura i umjetničke slike…).
  • Iako još nitko nije uselio a nije ni opremljen Centar za mlade u prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radić, klima u objektima radi 24 sata dnevno tako da izluđuje okolne stanare. Radi se o EU projektu u koji je uloženo preko 45 milijuna kuna. Može im bit, pa nije ni čudo da se uzalud troši struja. Nadležna pročelnica je „razapeta“, previše okupirana gradonačelnikom, vjerojatno se i „istrošila“ pa ne stigne još voditi računa o klimama i struji.
  • KK Zadar i naši košarkaši su osvojili hrvatsko prvenstvo. Nažalost liga nije baš jaka ali ne treba ni  ovaj uspjeh podcjenjivati. Ne treba podcjenjivati ni Nadzorni odbor KK Zadra. On je gradskim vijećnicima prezentirao financijsko poslovanje kluba. Na sastanku je, kako je stajalo u pozivu vijećnicima, analizirano trenutačno financijsko stanje kluba. Jedini izlaz iz krize koji nudi NO je dobivanje jednog milijuna eura idućih 5 godina?! Gradski proračun se odlično puni a zbog „blokade“ se nije „praznio“ pa je puno logičnije da su predložili 2,5 milijuna eura godišnje u iduće 2 godine da ne moramo čekati 5 godina.  Iz krize bi po ovom modelu izašli već nakon 2 godine. Vidi se da NO ima volje, znanja i srca, samo im još fali gradska lova za uspjeh.
  • Nakon lopovluka, sada bivše, djelatnice u računovodstvu koja je olakšala Liburniju za više od 200 tisuća kuna, prije nekoliko tjedana otkrivena je još jedna pljačka. Ovaj put je više vozača na autobusnoj liniji od Zadra do Zračne luke uzimalo novac za prijevoz te su, navodno, dobili opomenu pred otkaz. Vozači su vidjeli koliko taksisti naplaćuju uslugu a za koji sitniš oni rade pa…Problem bi mogao biti ako vozači ukradu autobus jer bi EU mogla to smatrati bitnom povredom ugovora i tražiti natrag bespovratna sredstva. Nabava 21 autobusa vrijedna 49,4 milijuna kuna sufinancirana je iz Kohezijskog fonda EU-a sa čak 33,5  milijuna bespovratnih kuna.
  • Gradonačelnik Branko Dukić neki dan je obišao uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na Smiljevcu, koji se rekonstruira u okviru radova na Aglomeraciji Zadar – Petrčane. Bilo je puno gov… na Smiljevcu. Natkriveni su bazeni s otpadnim vodama na Smiljevcu, pa je „šef od fekalija“ Grgo Peronja  izjavio da više neće biti neugodnih mirisa.

Stručnjaci kažu da će smrditi i dalje jer  smrad nastaje prilikom pražnjenja cisterni.

Dok imamo Peronju ne trebamo se bojati gov…

Postavlja se pitanje da li je trebalo trošiti puste milijune kuna kada je „šef od fekalija“, još u lipnju 2010. imao rješenje problema i građanima iz Ričina rekao: „Kome smrdi pročišćivač, nek’ se odseli u Medviđu“!

Do sljedeće kronike „Zdravi i veseli bili“!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime