Potaknuta vijećničkim pitanjem na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske, zamjenica gradonačelnika Lori Veličković, pokušala je objasniti zašto se na Peškeri ilegalno naplaćuje porez.

Nekako po onoj staroj, „krali oni, krademo i mi“, Lori Veličković je pojasnila kako je za nezakonitu naplatu poreza za javne površine kriv HDZ, pa je SDP, eto, samo nastavio takvu nezakonitu praksu. Međutim, nije znala obrazložiti način naplate javno-prometnih površina, no sve upućuje na to da je riječ o nezakonitoj raboti HDZ-a i SDP-a, sve na štetu građana Makarske.
PeskeraNa račun vijećničkog pitanja Verice Raos, izašli su ponovo u javnost neki detalji vezani uz Peškeru kao pr. nenamjensko trošenje proračunskih novaca iz 2001 godine, u vrijeme HDZ-a i koalicijskih partnera kada je Grad Makarska izdvojio iznos od 556.393,00 kuna za kupnju kioska za Peškeru te dodatnih  455.059,00 kuna za nekakvo investicijsko održavanje. U podužem monologu zamjenice Veličković, čulo se doista puno nebitnih informacija. Ipak, posebna priča je vlasništvo zemljišta na predjelu Peškera i  tadašnji generalni urbanistički plan, po kojem zakonski nije moglo biti kioska na Peškeri. Naknadno su pokušali korigirati zonu, njenu namjenu, novim prostornim i generalnim planom, ali nije kriva SDP-ova vlast, ustvrdila je Lori Veličković.

Sramotne prijetnje zamjenice Veličković

Nekoliko dana kasnije, u jednom tjedniku Lori Veličković se po tko zna koji put obrušava na Antoniju Vrcan zbog koje je Verica Raos i postavila pitanje na Gradskom vijeću prijeteći se nekakvom tužbom. Poznato je da je riječ o socijalno ugroženoj obitelji sa dvoje male djece od kojih dogradonačelnica i njeni sljedbenici, socijaldemokrati, rade socijalni slučaj. vrcan delozacija4Dogradonačelnica Veličković tako izjavljuje kako je pozvala Antoniju Vrcan da dostavi vlasnički list predmetne katastarske čestice br.2942/1.,sa Peškere, a za koju Grad Makarska tvrdi da je vlasnik i posjednik, te da je predmetna čestica evidentirana kao javna površina u zemljišnim knjigama, temeljem čega grad godinama naplaćuje naknade. Dogradonačelnica je pozvala Antoniju Vrcan da imenuje i svjedoke koji su čuli da je ona izjavila da “Antonija Vrcan preda svoju djecu socijalnoj službi ako ih ne može prehraniti”. Međutim kako Antonia Vrcan nije pronašla svjedoke niti se odazvala pozivu dogradonačelnice, protiv Antonije će dogradonačelnica Veličković pokrenuti tužbu zbog klevete?! Na stranu to što Lori Veličković nikada nije od A. Vrcan zatražila vlasnički list, a kamoli da imenuje svjedoke, ista bi kao diplomirana pravnica trebala znati da je teret dokazivanja na tužitelju, a ne na tuženiku. Dodajmo ovome i to da je prijetnja tužbom apsolutno neprimjeren i agresivan čin kojeg sebi ni jedna osoaba na takvom položaju ne bi smjela priuštiti. Nekorektno je i nemoralno od socijalno ugrožene obitelji tražiti da dokazuje  vlasništvo zemljišta na Peškeri.

Peškera nije javna površina!

Usput, portal Megamedia u posjedu je vlasničkog lista iz kojeg je evidentno da Peškera nije javna površina kako navodi Grad Makarska u svojim rješenjima temeljem kojih godinama nezakonito naplaćuje porezne naknade svojim građanima. Činjenica je da raspolaganje nekretninama u smislu Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i zakona koji uređuje vlasništvo i druga stvarna prava, predstavlja i davanje u zakup ili najam. Raspolaganje nekretninama provodi se na sljedeće načine: javnim nadmetanjem, koje se provodi kao javno raspolaganje prema unaprijed objavljenim uvjetima, pri čemu se ugovor sklapa s ponuditeljem koji ispunjava uvjete i ponudi najvišu cijenu iznad početne cijene, javnim prikupljanjem ponuda, koje se provodi kao poziv na predaju ponuda, koji je upućen neodređenom ili određenom krugu osoba, i to prema unaprijed određenim uvjetima – kombinacijom načina iz podstavaka 1. i 2. ovoga stavka. Republiku Hrvatsku u svim sporovima koji se vode radi zaštite njezinih imovinskih prava i interesa pred sudovima, upravnim i drugim tijelima zastupa državno odvjetništvo. Dakle, ako je vlasnik zemljišta Republika Hrvatska, a ne postoji akt kojim je zemljište dano na upravljanje jedinici lokalne samouprave, tada su i nelegalni i svi pravni poslovi koje lokalna uprava sklapa s trećima, kao i prava koja iz toga proizlaze. Predmet Peškera je ogledni primjer trgovanja utjecajem činovnika Grada Makarske što u Kaznenom zakonu u čl 295 stoji; „Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“. Kakva sudbina u primjeni kaznenog zakona će zadesiti makarske činovnike, ostaje da vidimo…

1 KOMENTAR

  1. U Makarskoj godinama državnom imovinom radpolažu predstavnici Srpske nacionalne manjine kroz institucije u kojima rade.Primjer sud Strbac,Grad Velickovic,ODO Makarska Kucekovic.Bilo bi zanimljivo kada bi gdja Velickovic izišla u javnost sa informacijom koliko M2 ima stambenog prostora u kući u kojoj živi ?Koliko plaća komunalija mjesečno? Dali ima gradjevinsku dozvolu, za ukupne kvadrate?Koliko plaća naknadu za slivne vode?

  2. Koje gluposti..hahaha svi kiosci su kupljeni od strane korisnika javno prometne površine…nijedan nije kupio grad…osim možda Šarićeva i KLarićeva jer su oni odtadili dobar dio posla…za gosp Novaka i tadasnju koaliciju….Ako je sve to tako kako cjenjeni novinar piše…dajte objasnite na koju foru jr grad ispisao rješenja onajmovima i danas komunalni redari dijele uplatnice….kako to da ne reagiraju irgani vlast…drzavno odvjetništvo ili recimo uskok. Za informaciju naplata na peskeri se na ovaj naćin vrši o 2004…

  3. Republika Hrvatska,Državni ured za reviziju,Područni ured Split, Klasa:041-01/01-01/63.,Ur broj-613-19-02-6., Split 23 siječnja 2002 godine,Grad Makarska,Dostava izvješća o obavljenoj reviziji proračuna za 2001 godinu, kako bi se o njemu upoznalo predstavničko tijelo-Gradsko Vijeće.Pročelnik područnog ureda Mile Batovanja dipl.oec.Straniza 60 Nalaza- točka 5.1. Izvršenje izdataka za razdoblje siječanj-listopad 2001.g……Proračunom nisu planirani, a izvršeni su izdatci za nabavu kioska te namještaja i opreme u 564.213,00 kuna.navedeno nije u skladu s odredbama Zakona o proračunu prema kojima se nisu smjeli izvršavati izdatci koji nisu planirani proračunom . Predmet Peškera je ogledni primjer trgovanja utjecajem činovnika Grada Makarske što u Kaznenom zakonu u čl 295 stoji; „Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“. makaranin je očito malo poglupi i nepismeni djelatnik redarstva. Druže (makaranin) malo više čitaj , obrazuj se i manje kave pij sa Bilićem jutri u Kosteli.

  4. Po ovome netko bi trebao odgovarati za ne činjenje od strane ODO Makarska. dali ove nalaze Državne revizije čitaju predstavnici DORH-a???

  5. Verica Raos vijećnica HDZ-a, zatražila je Nalaze Državne revizije za proračun Grada Makarska za 2012 i 2013 godinu, Do danas Gradonačelnik BIlić i dogradonačelnica Veličković nisu odgovorili na upit vjećnice , Jedan od razloga mogao bi biti da Bilić prekriva kriminal Marka Bebeka za gradnju dvorane i dugih kriminalnih predmeta, koji su evidentirani od strane Državne Revizije.Primjerice evidentiranje krađe 1. milijun maraka na iskopima sportske dvorane srednje škole itd.koje su počinili SDP,ovci.Nalazi su izrađeni, nepotpuni,selektivni i moglo bi se reći da doprinose u prikrivanju dugogodišnjeg kriminala. Primjer Peškare!!!!

  6. Verica je radi vijećničkih pitanja -Gdje je nesta novac 6 Milijuna Maraka 1990 godine koji je bio namjenjen za izgradnju ACY Marine Makarska, koji je nestao iz poduzeća Osejave d.d., zlostavljana na radnom mjestu u Biokovci od bebekovih satelita, tako da je završila na psihijatriji. Pravda je spora ali dostižna. Verice ne daj se, najbolja si vijećnica u povijesti Gradskoga vijeća Grada Makarska.Ovi lupeži iz ŽDO Split koji su godinama skrivali predmet Osejava d.d., će jednoga dana odgovarati pred Zakonom.

  7. Gospodine revizoru makaranin nije drug niti će ikad bit ..nije s bilićen pija kavu niti će..pit..ako te zanima makaranin je pravi hdzeovac posteni oduvik..a ti si ona druga vrsta hdz-iskvarena i pokvarena..koja sebi nemore i neće da prizna da hdz ovakav kav jenevalja kurca…jer ste ga ti i takvi učinili onakvim kajav je danas…a gosp.milicija ti je lipo napisa…ako znas pročitat…

  8. O Loli-Lori Veličković, nije napisano ništa,m jer u njoj nema ništa pozitino. Kad joj iziđu svi kosturi iz ormara, čut ćete a i viditi, neće je spasiti ni barba Branko Kilin, močni političar iz ex držae a i ove. Njoj ne smeta samo Tonka i njeno dvoje djece, a ako ih je više onda joj proradi monstruozni nagon napada, na roditelje. Dok nije došla na vlast umiljaala se barba Anti,Damiru, Marku i ostalim, ljubila se sa Veljom i ostalim istomišljenicima, jer na važnim radnim mjestima nije bila zbog znanja već sbog marifetluka itd. Kad je dobila ulogu dogradonačelnice, nažalost gradonačelnik ne radi ništa bez njene odluke. Upravo reketari poduzetnike, a ako joj nešto izmakne iz ruku, suklja vatru iz usta, josa i ušiju. Izgubi busulu. Konačno je sebi pripilala granu na kojoj sidi. Sve skupa je kriv gradonačelnik Bilić, jer mora rastrat tu bagru, ako misli ostat do kraja mandata.Lola u radnom vrimenu afitaje apartmane,….

  9. Moj dobri miki revizir pise sta mu pase….pokrali nas..jesu…i ovi i oni kradu svi..al noko ne odgovara za nista…ma koga je to zatvorilo ovih zadnjih 20 godina….bilo od hdz-a ..bilo od sdp-a nikoga…i neće…jer su isti..umrezeni…kolju se za javnost..a jedni drugima zaposljavaju dicu……evo ko ce uopće reagirat na ove izjave novinara….niko …

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime