Smeće iz Makarske odlaže se na deponiju Poljanak u Otišiću kojim upravlja gradska komunalna tvrtka iz Vrlike. Ta priča, koja se u vrličkoj javnosti proširila prije nekoliko dana, dobila je potvrdu u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća Vrlike.

Marijan Delić iz oporbenog HNS-a upitao je gradonačelnika Ivana Ćorića odlaže li se na Poljanku smeće iz Makarske, a ako jest, od kada se odlaže, u kojim količinama, po kojoj cijeni te je li o svemu potpisan ugovor. – Da, smeće iz Makarske odlaže se na našem deponiju. Potpisali smo ugovor po kojemu Makarani na naš deponij mogu dovesti oko tisuću kubika smeća. Do sada su dovezli manje od polovice te količine. Ukupna cijena koju će oni platiti je oko 600 kuna po toni. Dopustili smo im da privremeno koriste naš deponij iz više razloga. Prvi je solidarnost s Makaranima nas koji jedini u županiji imamo kvalitetno uređeni deponij sa svim potrebnim dozvolama.

Zašto se šutjelo?

Drugi i najvažniji razlog naše privole jest što su to od nas tražili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je bio glavni financijer uređenja Poljanka, kao i sanacije nekadašnjeg deponija prema Maovicama. I, treće, od toga poteza imat ćemo određene benefite, jer, osim novca dobivenog od Makarana, Fond će nam sufinancirati nabavu novog kamiona-specijalke za našu komunalnu tvrtku i po potrebi druge opreme – odgovorio je gradonačelnik Ćorić. Još prije nekoliko dana Vrličani su dopremanje smeća s makarskog područja skrivali od javnosti. Poslije svega, iz onoga što je gradonačelnik Ćorić odgovorio na pitanja vijećnika nije jasno zbog čega se o tome odmah nije upoznala javnost. Jedino čega se Vrličani pribojavaju jest da će im ogromne količine smeća s makarskog područja iscrpiti kapacitet Poljanka na kojemu ima prostora za oko tri tisuće kubika smeća.

Kad neće Vrgorac, hoće Vrlika

Dobre vijesti iz Vrlike stigle su na vrijeme budući da je Vrgorac u burnoj sjednici Gradskog vijeća po drugi put odbio smeće iz Makarske. Čelnik HSP AS Slobodan Granić istaknuo je kako preuzimanje otpada ne dolazi u obzir zbog situacije na Ajdanovcu koji jedva prima i vrgoračko smeće, te povezanosti tog deponija s izvorima pitke vode. (Slobodna Dalmacija)