Korištenje javne površine na makarskom predjelu Peškera, gdje su prije desetak godina smješteni kiosci za prodaju svega i svačega, gradska uprava od prošle godine naplaćuje prema različitom cjeniku.

Takozvani novi korisnici, koji to postaju kupnjom kioska od bivših vlasnika, za jedan dio kioska plaćaju dva puta višu cijenu. Premda je ova turistička sezona na izmaku, dio njih nije od Grada ni dobio rješenje o iznosu. Među njima je vlasnica kioska Dijana Mujagić Radalj, koja ga je prošle godine otkupila od prijašnje korisnice Milke Šulente, te ju je Grad također uvrstio u popis novih, “skupljih” korisnika. Uporno se bori dokazati da je to nepravedno. – To je čista diskriminacija ljudi. Ako su nam u Gradu već dopustili da kupimo kioske, koji su odavno otvoreni i radili su, onda nas ne smiju tako izmanipulirati samo zato što je netko u Gradskom vijeću podigao ruku za dvostruka mjerila – ogorčena je Dijana.

Usta puna obećanja

Naime, odluku o poskupljenju korištenja Peškere za nove obrtnike, u sklopu odluke o gradskim prirezima i porezima, izglasalo je bivše Gradsko vijeće prije dvije godine. Tako Grad od lani s većinom od osamdesetak vlasnika kioska, u kojima se nudi doslovce “sve i svašta”, potpisuje ugovore najma površine po jednoj tarifi, dok je novima puno skuplja. Nova vlast obećala je ispraviti nepravdu, ali ostvarenje obećanja očito je ostavljeno za iduće ljeto. Gradonačelnik Tonći Bilić je, odgovarajući na pitanje vijećnika Miroslava Dudaša, kazao kako će nepravda biti ispravljena na idućoj sjednici Vijeća, ali ona čitavo ljeto nije sazvana. Dijana Mujagić Radalj nema posao, a ne radi joj ni suprug. Bore se za preživljavanje s dvoje djece, učenika nižih razreda. Svekar joj je u BiH prodao komad zemlje da bi ona otvorila malu trgovinu suvenira i nakita. Sada bi ga prodala samo da može.

’Odmah sam se pokajala’

– Odmah sam se pokajala, jer ne može se zaraditi ni za plaćanje najamnine po starom. Lani je bilo loše, a ova je sezona podbacila još 30 posto. Umjesto da nas Grad stimulira da nešto radimo i da nas prve godine oslobodi plaćanja, namet za 12 kvadrata kioska je 25.000 kuna za nove korisnike. Da plaća bivša korisnica, bilo bi 15.000 kuna. Da su nas u Gradu barem upozorili kad smo tražili odobrenje za kupnju kioska. Ovako, doveli su me pred gotov čin. Novca nemam, ne mogu to zaraditi. Meni je najmanja razlika jer je moj kiosk najmanji, no onima s većim kioscima razlika u cijeni je i 40.000 kuna – ogorčena je Dijana. Puno je puta obišla gradske čelnike. Gradonačelnik Bilić ljubazno je primi i obeća, ali obećanje nije izvršio. Boji se na koji će joj iznos izdati ovogodišnje rješenje.

Veličković: Problem smo naslijedili

Makarska dogradonačelnica Lori Veličković također napominje da su problem naslijedili i da će uzeti u obzir primjedbe vlasnika kioska. Vjeruje da će odluka o niveliranju cijena biti izglasana, ali se odluke o izmjenama gradskih poreza i prireza ne mogu primijeniti retroaktivno, naglašava ona.

Opraštali dugove od stotine tisuća kuna

Jednoj skupini vlasnika kioska gradska vlast 2009. godine oprostila je na stotine tisuća kuna dugovanja za korištenje javnoprometnih površina. Uz važeći pravni akt o razlici plaćanja, jedino preostaje Odluku o gradskim porezima uputiti na ocjenu ustavnosti, budući da je jednakost osnovni postulat Ustava i demokracije. (Slobodna Dalmacija)