Danas je u prostorijama GO ORaH Split održana press konferencija na temu  ‘Suzbijanje nezaposlenosti’ s ciljem predstavljanja mjera za povećanje cjelogodišnje zaposlenosti.

Uvodna izlaganja održali su Marko Pribisalić, koordinator izbornog stožera za X. izbornu jedinicu ORaH-a i Natalija Rajčić, članica Predsjedništva ORaH-a. kupljenim novinarima istaknuli su kako je dobro poznata činjenica da je hrvatska nezaposlenost jedna od najviših u cijeloj Europskoj Uniji -oko 18 posto RH u odnosu na 11 posto na području cijele EU, te stoga jedan od najvažnijih ciljeva Hrvatske mora biti rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti na europski prosjek u sljedeće četiri godine (s približno 18 na 11 posto. Samo veća zaposlenost može osigurati stabilni gospodarski okvir i povećanje potrošnje, a time i stabilni i dugoročni rast BDP-a. ‘To se neće dogoditi ukoliko se ne provede cijeli skup mjera, i to ne samo direktno povezanih s tržištem rada, već i poreznim sustavom te reformom javne uprave’, kazali su. Cilj ORaH-a je provođenje reforme cjelokupne porezne politike uvođenjem poreznog sustava koji će biti značajan faktor ukupnog poticanja poduzetništva, rasta i ulaganja u RH. Smanjenjem poreznog opterećenja pojedinog poreznog obveznika, posebice u smislu smanjenja poreza na rad/dohodak, povećat će se prostor za potrošnju, odnosno reinvestirane ostvarene dobiti/dohotka. Poreznim rasterećenjem rada stvorit će se pozitivni okvir za zapošljavanje većeg broja ljudi, a definiranjem strategije gospodarskog razvoja Hrvatske dati će se jasan zahtjev obrazovnoj i znanstvenoj politici koji su pravci prioritetnog djelovanja. Kada govorimo o zapošljavanju mladih zalažemo se za pokretanje Zaklade za zapošljavanje mladih, donošenje nacionalne strategije za razvoj ljudskih potencijala, izradu nacionalnog programa za zapošljavanje mladih kroz uvođenje socijalno osjetljivih mjera za minimalno dvogodišnje zapošljavanje mladih, pozicioniranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao aktivnog medijatora između nezaposlenih i ekonomski neaktivnih mladih i poslodavaca. Suzbijanje nezaposlenosti samo je jedna od mjera koje ORaH nudi u svom predizbornom programu. Naš cilj je ostvariti drugačiju, bolju, prosperitetniju i sretniju Hrvatsku. ORaH zna kako i ima političku volju to i napraviti. Zato zajednički promijenimo smjer, rečeno je na novinskoj konferenciji.

1 KOMENTAR

  1. Ovo se zove neovisno novinarstvo, kad ti je zet član prdimahovina stranke, a ti o stranci pišeš kao da su spasitelji naroda. 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime