Povijest pčelarstva seže u daleku prošlost, još u kameno doba. S pravom možemo reći od kada je čovjeka, od tada je i meda.

Ukusne marmelade OPG Bilić…

Pčelarstvo nije uništila ni moderna tehnologija, štoviše ljudi se ponovno okreću prirodi. Predivnu priču o uspjehu ” OPG pčelarstva Bilić ” donosimo u nastavku teksta.
U vrlo ugodnom razgovoru s Marijanom Majom Bilić saznali smo kako se brine o pčelama, nastanku meda, ali i o ljekovitim svojstvima. Gospođa Bilić osim meda proizvodi i sokove od aronije i šipka, te različite marmelade, no krenimo redom. Priča o pčelarstvu kreće prije deset godina, od nule, osim što je muž imao položenu pčelarsku školu. OPG Bilić isključivo je specijaliziran za proizvodnju i prodaju meda, sve rade njih dvoje od vrcanja meda, punjenja, plasiranja do prodaje. Trenutno su pčelari sa 120 košnica. Njihov pčelinjak je seleći, a pčele su trenutno na zimovanju na Pelješcu zbog pelješkog vriska, ružmarina i planike. U proljeće pčele sele u Zagvozd i Stilja kraj Vrgorca na tilovinu, te u Neretvu na mandarine. Ljeto provode u Lici na Krbavskom polju, Mazinu i Udbini. Cvjetni med dobar je za jačanje imuniteta i kod alergija. Glavni problem pčelara je lažni med, čija je cijena ista kao i kod prirodnog, a gospođa Bilić nam je otkrila kako prepoznati prirodni med.
– Kad se tegla meda okrene naopako, ona mora imati kuglu, ako nema kugle nije pravi med, poučava nas Marijana Maja Bilić.
Drugi je način da se umoči žlica u med i digne  u zrak, te se mora stvoriti nit koja se ne prekida, kaže nam gđa. Bilić.  Med Bilić je čista priroda, a kao dokaz je preko dvadest diploma i nagrada Dubrovačko – neretvanske županije. Bilići su u pčelarskoj udruzi ” PLANIKA ” Ploče, a imaju i facebook stranicu ” OPG pčelarstvo Bilić “.

Pčelinje saće pune ukusnog i zdravog domaćeg meda

– U Hrvatskoj je dosta teško biti pčelar, veliki su troškovi i država slabo pomaže, rekla nam je Marijana Maja Bilić. Osim meda, ona proizvodi i sok od aronije.
Sok od aronije je prirodno cijeđen, hladno prešan i pasteriziran. Koliko je aronija dobra za zdravlje, odavno je poznato. Naime aronija pročišćava krv od štetnih tvari, podiže imunitet, usporava starenje kože i ublažava glavobolje. Osim soka od aronije, radi i matični sok od šipka koji je 100% prirodan.
– Berem divlji šipak (nar) te pravim sok bez šećera, aroma i konzervansa,  rekla nam je „radilica“ M.M.Bilić. Sok je dobar za krvne žile, snižava šećer i kolesterol u krvi. Svi ljubitelji marmelada znaju za njenu facebook zatvorenu grupu  “Ukusne marmelade za svačije nepce “. Tu su marmelade od šljive, brsekve, jabuke, kivija, mandarine itd. Za kraj gospođa Bilić poručuje:  “Svaki put kad kupite industrijsku hranu, šaljete poruku da proizvode još. Svaki put kad kupite proizvod malog hrvatskog proizvođača, šaljete poruku da proizvede još. Izbor je na Vama “. OPG-u Bilić želimo mnogo uspjeha i da njihovi proizvodi budu na stolovima po čitavoj Hrvatskoj, pa i šire.[envira-gallery id=”69648”]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime