Nakon konstituiranja Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Klub vijećnika Mosta nezavisnih lista obratio se javnosti te poslao poruku da će obnašati svoju dužnost u skladu s voljom građana koji su ih izabrali.

Županijski vijećnici Mosta na konstituirajućoj sjednici pojavili su se u majicama na kojima je stajao natpis: „Dalmacija nije na prodaju“. To je bila ključna poruka kojom su se referirali na trenutno goruću problematiku pitanja dodjele koncesija nakon što je u Hrvatskom saboru prije nekoliko dana izglasan Zakon o koncesijama unatoč tome što su se građani u Dalmaciji digli na noge i prosvjedovali kako do donošenja tog Zakona ne bi došlo. Most nezavisnih lista žestoko se u Saboru zalagao za treće čitanje tog Zakona, ali njihova inicijativa kao i inicijativa građana nije urodila plodom.

„Bit ćemo konstruktivni, oni koji će nuditi rješenja. Imamo mogućnost, po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, odmah spustiti ovlasti na lokalnu samoupravu, a to možemo učiniti tako da naši načelnici i gradonačelnici, upute zahtjev županu kao predlagatelju, a mi kao Skupština da to prihvatimo. Tako bi napokon lokalna samouprava imala ovlasti na svome području, za plaže i izvore, ali i naša poljoprivredna zemljišta. Pozivamo načelnike i gradonačelnike da upute taj zahtjev prema županu čim prije i da se to izglasa i da napokon Županija bude svrha narodu, a ne političkim elitama,“ istaknuo je Miro Bulj.

Također su najavili i kako će uskoro zatražiti tematsku sjednicu o svim dodijeljenim koncesijama na području Splitsko-dalmatinske županije, plažama u Splitu, plažama u Makarskoj koje se betoniraju, da bude jasno kako se dodjeljivalo i kome se dodjeljivalo jer smatraju da je slučaj Zlatnog rata samo vrh sante leda. Pozivaju da se nezakonite koncesije odmah ukinu.

Mostov vijećnik Ante Čikotić istaknuo je: „Nadam se da će Županijska skupština biti mjesto gdje ćemo se ravnopravno natjecati s prijedlozima rješenja i projekata u korist građana. Mi smo druga opcija u Županiji. Čestitam novom županu g. Bobanu i  njegovim suradnicima kao i gosp. Sapunaru te potpredsjedniku Skupštine iz redova oporbe g. Anti Praniću. Mi ćemo kao afirmativna oporba nuditi rješenja i biti korektiv većini HDZ i HGS-a. 17 neovisnih gradonačelnika i načelnika je ostvarilo pobjedu u županiji i to je refleks naroda i nama poticaj za rad. Borit ćemo se za ravnomjeran razvoj Županije i štititi javni interes. Puno je tema i izazova. Udarili smo temelje nezavisnih i Mosta u Županiji.“

Ante Čikotić (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL-ustupio MOST)

Obraćanje javnosti zaključio je Miro Bulj riječima: „Nanesene su velike štete. Po prvi put će se u Županijskoj skupštini čuti glas naroda, imamo veliki odljev ljudi iz naše županije i to se mora zaustaviti.  Borit ćemo se za samostalnost domova zdravlja na cijelom području, jer stanje je katastrofalno. Za škole , koje su zaboravljene i zapuštene, pogotovo u rubnim područjima. I besplatan prijevoz na tim područjima, a to su otoci i Dalmatinska zagora. U vezi toga ćemo imati brojne tematske sjednice, više neće biti ništa isto i više neće biti Dalmacija na prodaju. S obzirom da je župan obećao da će kampirati ispred Vlade, mi ćemo mu kupiti šator. Uložit ćemo svu energiju, bit ćemo promjena u Županiji. Nećemo dopustiti da bilo što prođe ispod stola, obilazit ćemo građane, slušati njihove probleme.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime