Nada Ribičić osvojila je prvo mjesto na sinoć održanom natjecanju za najbolju tortu makaranu. Makarana Jadranke Bebe Gaće osvojila je drugo mjesto, a treće mjesto pripalo je Ivani Prodan.

Na devetom natjecanju za najbolju tortu makaranu, održanom sinoć u hotelu Meteor pod pokroviteljstvom Turističke zajednice u organizaciji Grada Makarske sudjelovalo je 11 natjecatelja.

Rezultati natjecatelja

Natjecale su se: Nada Ribičić, Jadranka Gaće, Ivana Prodan, Jadranka Puharić, Ljubica Zovko, Karmela Mateljak, Ksenija Protrka, hotel Osejava- Marijana Grubišić, hotel Biokovo- Mirela Mihaljević, Ljubica Zovko, Sonja Borić i Gita Srzić.  Žiri u sastavu Jadranka Bebek Jurišić, Anka Puharić, Marino Srzić, Miro Družianić, Vedrana Vela Puharić i Lidija Vukadin Vranješ po čijim zamislima je i započeo Dan torte makarane, ocjenjivali su jedanaest torti, a na početku se okupljenima obratio makarski dogradonačelnik Miro Družianić. Čestitajući svim natjecateljicama, izrazio je ponos zbog ovakvog očuvanja tradicije i što je umijeće pripravljanja slastice- čuvene makarane 12.12.2012. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo na listu nematerijalne kulturne baštine. Sponzori su bili Hoteli Makarska d.d. i Apfel d.o.o. zahvaljujući kojima su natjecateljice i posebno nagrađene dobile darove. Program je posebno obogatio skeč „Falša makarana „ autora Marina Srzića, izvrsnog poznavatelja ovdašnje tradicije, te glazbeni nastup PS kvarteta i Zbora umirovljenica Marineta. Voditeljica je bila Ana Nakić, a o torti makarani i kako je dobila naziv, tajne je otkrila Žana Šulenta. Marija Ivanković, Marija Srzić Brbić i Lovro Laušić iz makarske glumačke udruge Zlatousti prezentirali su nastanak i recept falše makarane, po tekstu Marina Srzića koji je po predaji stari otrgnuo od zaborava vrijednu priču vezanu za ovu najpoznatiju makarsku slasticu.

Gostujuće slastice mantala ili ćupter i hrapoćuša

Gostujuće slastice bile su mantala ili ćupter i hrapoćuša, dolska torta s Brača koja je dvije godine prije makarane proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom RH. Predstavnici udruge Hrapoćuša Jerko Gospodnetić i TZ Postira Ivo Matulić, predstavili su tortu hrapoćušu, mjesto Dol gdje se jedino pravi ova specijalna energetska bomba. Vedrana Vela Puharić ocijenila je deveto natjecanje vrhunskim te najavila kako će u desetoj jubilarnoj godini prerasti u festival. ‘Vidimo se drugi vikend u rujnu 2015. na Festivalu slastica u Makarskoj’.

Nagrađeni

Beba Gaće nije krila oduševljenje i radost osvojenim drugim mjestom na natjecanju. Kaže kako su je drugi prijavili i inzistirali da se natječe. Inače, makaranu radim 30- ak godina samo za obitelj u posebnim prigodama. Iznimno me raduje ovo priznanje. Ivana Prodan je već peti put na natjecanju te je i sama bila pobjednica, ovaj put je osvojila treće mjesto i ne krije zadovoljstvo sudjelovanjem. Prvonagrađena Nada Ribičić nije bila nazočna, a njezino priznanje preuzela je Ana Kunac. Priznanja su uručili Miro Družianić, Tonči Lalić i Vedrana Vela Puharić. A priznanja i poklone su dobili svi natjecatelji među kojima i prošlogodišnja pobjednica Ljubica Zovko čija torta ovaj put, iako je bila na stolu nije ocijenjena, zbog lapsusa kako kažu organizatori. Josku Klariću čija je slika makarane u tehnici ulje na platnu podloga ovogodišnjih zahvalnica također je pripala zahvalnica i priznanje. Pobjednice i natjecateljice na poziv organizatora fotografirale su se za fotografiju koju će pohraniti u vremenski trezor koji će se otvoriti će za sto godina. (Makarsko primorje)