Osnovao sam DVD, dao krv 104 puta, spasio mnoge živote, hrvatski sam branitelj, invalid Domovinskog rata, prošao terena i terena, a sad me tretiraju ka da sam mulac….

Meni je 67 godina, a stavlja me na stup srama ko kenjca od 25. Samo što mi po džepovima ne kopaju! Sramota je da se nas vatrogasce ovako crni. Ne rješava se to ovako, moj Praniću… – ljutito će Nediljko Domažić dok prati trojicu mlađih vatrogasaca na testiranje u vrgoračku polikliniku, ne na koronu, već na narkotike.

Povod je neobičan potez mladoga gradonačelnika Ante Pranića koji je dao nalog zapovjedniku DVD-a da svi članovi trebaju obaviti izvanredni liječnički pregled i kontrolu na moguću prisutnost nedopuštenih opojnih sredstava. Obrazložio je to kroz status na Facebooku, gdje navodi kako je učestalo dobivao primjedbe od strane građana i poduzetnika kako među vatrogascima ima onih koji se drogiraju.

Kako Grad Vrgorac s oko 600 tisuća kuna godišnje financira rad DVD-a, nalog mu se činio posve opravdan. Uostalom, prvo nenajavljeno testiranje bilo je krajem prošle godine, a rezultati nisu javno objavljeni jer se htjelo riješiti stvar unutar kuće, no indikacije su potvrđene na prisutnost droge kod nekih. Na novi test, koji je bio prošloga petka, dio vatrogasaca nije se odazvao. Inače je u DVD-u zaposleno šestero ljudi, od čega su četiri vatrogasca, te oko osam sezonskih radnika. Četvorica su na bolovanju.

– Ako je jedan crn, nije cili Vrgorac. Droge svugdi ima, nije samo Vrgorac u pitanju. Ne rješava se to ovako. Ja svoje probleme rješavam unutar svoje kuće, pa bi tako trebalo pristupit i ovom problemu, a ne bacat ljagu na svih nas. Dobro svi znamo da je ološ na drugoj adresi, a ne kod vatrogasaca.

Čini mi se da je ovo politički obračun. Prvo sam se testira, a evo, došli se i momci testirat. Dobri su ti momci… sad bi u vatru skočili da zatriba. Triba mislit na sve njih mlade koji u Vrgorcu nemaju od čega živit. Mogu samo u “Pivca” radit ili otić na more sezonski i tako pokušat preživit zimu. S time se moramo bavit, a ne obračunavat se s pojedincima na ovaj način i tako sramotit cili Vrgorac i časne vatrogasce – kazuje nam Nediljko.

Gradonačelnik prvo nije htio ništa komentirati, i sam neugodno iznenađen koliko je medijske pažnje privukla njegova objava. No, odlučio je da o tabu-temi više neće šutjeti.

– Nemam ovlasti u radu DVD-a, ali dok sam gradonačelnik, ne mislim financirati one koji izbjegavaju testove, a još manje više biti slijep kraj zdravih očiju. Do sada sam molio odgovorne u MUP-u da krenu rješavati problem narkotika na našim ulicama. Granično smo mjesto. Krenite u akcije i prestanite voditi politiku nezamjeranja u malom gradu, inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan “Filip Zavadlav” – napisao je Pranić na Facebook statusu.

Razgovaramo s njim telefonski jer je morao na Županijsku skupštinu. Ne drži da je Vrgorac grad slučaj, ali ne vidi argumente zašto bi se šutjelo o problemima.

– To je tabu-tema o kojoj svi sve znaju, al’ nitko ništa ne zna kad ih se pita. Slično je vjerojatno i u svim sredinama, ali pitanje je kako se to rješava, ako se rješava. Meni je toliko ljudi prišlo i reklo da imamo problem u Vrgorcu s nekim pojedincima, a sad nakon vatrogasaca mislim poslati na liječnički pregled sve djelatnike gradskih službi. To je poštovanje rada, odgovornost. Ne možemo zatvarati oči pred problemom – govori nam Pranić, naglašavajući kako cijeni vatrogasce i njihov poziv te da mu nije drago što je ovo testiranje prezentirano u medijima na pogrešan način.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, podrške Praniću za ovaj neobičan potez ne manjka. Mnogi drže kako su testiranja na alkohol i droge posve normalna stvar koju poslodavac treba provoditi. Uostalom, mnogi ga drže jako hrabrim jer se usudio progovoriti o problemu koji traje već dugo u ovom pograničnom gradu.Javno o problemima


Gordana Cavicchi već dva desetljeća radi kao socijalna radnica u terapijskoj Zajednici ‘Papa Ivan XXIII.’ i voditeljica je ustanove u Velikom Prologu, pokraj Vrgorca:

– Ne bih nikako grad Vrgorac proglašavala ‘gradom slučajem’. Situacija u Vrgorcu gotovo je identična situaciji u susjednom Imotskom ili Metkoviću. Poznato je kako su pogranična mjesta rizičnija jer je dostupnost ilegalnih psihoaktivnih tvari u tim sredinama veća. Pozdravljam inicijativu gradonačelnika da javno progovori o ovom problemu, jer je važno da i javne osobe posvješćuju ozbiljnost problema vezanih uz drogu koja ne razara samo pojedinca koji konzumira droge, nego cijelu obitelj, ali i društvo.

Glede programa prevencije ovisnosti u gradu Vrgorcu potrebno je naglasiti kako su se oni intenzivirali prethodnih godina, osobito u osnovnoj i srednjoj školi u Vrgorcu. Suradnja obitelji, pravosuđa, policije, škole, centara za socijalnu skrb, psihijatrijskih odjela, odjela za prevenciju ovisnosti, Crkve, zavoda za javno zdravstvo, terapijskih zajednica i ostalih tijela je neminovna – smatra ona, poručujući kako javno treba govoriti o problemima te osuditi konzumaciju, dilere i pozabaviti se onima koji su upali u problem. (Slobodna Dalmacija)

3 KOMENTARI

  1. Nitko se ne smije buniti,pogotovo drzavne sluzbe.Uvesti obavezne testove za sve zaposlenike javnih sluzbi,pogotovo policija,vojska,vatrogasci,doktori…….Nakon njih ce i privatnici uvesti i tek tada bi se polako rjesavali ovisnosti,a pogotovo dilera,kojih IMA u svim bransama.Jednom godisnje i tko ne zeli nek ide na ulicu,jer ako nisi pod utjecajem nemas se cega plasiti.

  2. Ne treba na blic nego redovno testiranje.
    Sad se odjednom gradonačelnik našao uvrijeđen pa pokazuje mišiće ( tuđe ).
    Naravno da bi svaki normalan čovjek, pogotovo političar morao malo razmislit prije nego nešto kaže!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime