Jučer je predsjednički kandidat Zoran Milanović u pratnji lokalnog SDP-a prošetao Peristilom na kojemu je novinarima nonšalantno poručio da ‘on nije navijao za Hajduk jer je to bio Titov klub’, a pritom je spomenuo i petokraku na koju se kako kaže ‘moglo nabosti’

Vesela SDP-ova družina u srcu vlastitog grada pažljivo je slušala kako njihov kandidat o jednom od najvećih simbola Splita priča isključivo u kontekstu jednog minulog vremena, kao da prije ili poslije istog ne postoji apsolutno ništa.

Zaboravio je spomenuti kako je Hajduk 1944. obnovljen na Visu kao hrvatski sportski klub sa svojim povijesnim grbom, kako je upravo Torcida zapalila jugoslavensku zastavu, a igrači sami skinuli zvijezdu petokraku sa svoga dresa u Australiji 1990., kao i da je svoje nastupe u bivšoj državi Hajduk završio sa crnim florom na dresu nakon zločina u Borovu selu.

Hajduk je osnovan 1911. godine, točnije 7 godina prije prve Jugoslavije i to izrijekom kao ‘Hrvatski nogometni klub Hajduk’, a što potvrđuje i faksimil akta o osnivanju. Za one kojima povijest ne leži, valja spomenuti da je u vrijeme osnutka Split bio pod Austro-Ugarskom, a Hajdukov prvi grb gotovo istovjetan onom današnjem. Nekoliko je godina proteklo do službene registracije, a upravo su motivi hrvatskog identiteta bili polazna točka jedne stoljetne sportske priče.

Danas kada u neovisnoj RH Hajduk slobodno iskazuje svoj istinski identitet, Milanović se jeftinim politikantstvom i vraćanjem u prošlost dodvorava biračima u nedostatku osobnih kvaliteta i političkog programa.

Nenad Periš,
predsjednik Splitskog saveza sportova i ogranka HDZ Bačvice

4 KOMENTARI

  1. Koji qrac je potrebno raspravljati sa onima koji nemaju ni znanja ni sluha… Kao da raspravljaš sa zidom… Isti su i isto je. Bavimo se malo kako to PROMIJENITI! Pa ćemo trošiti vrijeme na život, umjesto na besciljne rasprave!

  2. Jest od devedesetih,a do devedesetih bili su titovi i zaslužili su da se izvrši LUSTRACIJA NAD KOMUNISTIMA I SVIMA KOJI SU PRIPADALI VLADAJUĆOJ OLIGARHIJI JUGOSLAVIJE KOJA JE PRISILJAVALA I UNIŠTAVALA HRVATSKU MLADEŽ KOJA JE ŽELILA HRVATSKU DRŽAVU, ZAR STE ZABORAVILI DA SU UPRAVO ONI PLAKAKALI OSAMDESETIH ZA TITOM NA STADIONU HAJDUKA! LUSTRACIJA!

  3. Ima nas još živih koji se sjećamo svega toga. Sistem je bio kakav je bio, bila je petokraka i bio je komunistički režim, a u svakom sistemu ima podguzača i uvlakača, danas isti ti što su plakali za Maršalom govore kako su Hrvatine i kako je Hajduk bio hrvatski klub kada se nije skoro pa moglo ni spomenuti ime Hrvat a za zastavu sa šahovnicom se dobivale dobre zatvorske kazne…. Bilo bi bolje svima da se pokriju ušima i ne čeprkaju po govnima

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime