Njemačka je stavila dvije dalmatinske županije na svoju crvenu listu. Radi se o Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Informaciju je objavio njemački Institut Robert Koch (RKI), ustanova koja upravlja njemačkim odgovorom na pandemiju koronavirusa.

Svi povratnici moraju na testiranje, a do rezultata testova moraju biti u karanteni

Institut Robert Koch (RKI) je na svoju listu rizičnih područja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom stavio i Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. To znači da će svi povratnici u Njemačku koji su bili u tim hrvatskim županijama morati ići na obavezno testiranje, a dok ne dobiju rezultate testa, moraju biti u kućnoj karanteni.

Vjerojatno je da će sada, na temelju odluke RKI, njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdati upozorenje za putovanje u ove područja Hrvatske. S druge strane, dijelovi Rumunjske i Luksemburga su uklonjeni s liste rizičnih područja Instituta Robert Koch.

Podsjetimo, Njemačka na crvenu listu stavlja regije države ili regije u kojima je u posljednjih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Sve komentirao Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš objavu njemačkog Instituta Robert Koch komentirao je rekavši da to “vidi kao dobro, kao selektivan pristup Hrvatskoj po županijama, što bi nam također moglo koristiti”.

Ministar je nakon sjednice vlade rekao da su, “sve što su radili, radili u interesu građana”.

Nakon opaske da je to “politička igra”, nastavio je:

“Legitimno je da se sve te države brinu za zdravlje svojih nacija, počinje školska godina i zbog toga su oni usmjereni prema mjerama za svoje državljane.” Potom je pojasnio opasku o “političkoj igri”:

“Razgovarao sam i s kolegama ministrima iz drugih zemalja, oni su sami rekli da je to dio pritiska politika u tim zemljama”, rekao je za N1.

Rekordan broj novih slučajeva u Njemačkoj od travnja

U četvrtak je potvrđeno 1707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju.

Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika.

Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partyji, kao i obiteljska okupljanja.

Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime