Paralelno s natječajem za projekt uređenja Peškere, 21. travnja 2022., raspisan je i onaj za uređenje makarske rive

Njime je predviđena izrada urbanističkog rješenja rive kroz anketni dio i izrada arhitektonskog rješenja za buduću realizaciju. Drugim riječima, ona važnija pitanja kao što su zatvaranje rive za promet, izrada pristaništa za trajekt i rješavanje parkinga ostavljena su u špekulativnoj zoni. Natječajem su se prvenstveno rješavali krajobrazno i parterno rješenje, vodoopskrba, odvodnja, rasvjeta i ostala urbana oprema.

Pobjednički rad je odabran 10.7.2022., za što je Emur studiju isplaćena nagrada od 134.400 kn. Arhitekt Marko Murtić izrazio je žaljenje što projekt ne predviđa cjelovito uređenje rive, čime se ostavlja preveliki broj nepoznanica. Uređenje po fazama je moguće, ali isto tako može biti uzročnik problema i dodatnih troškova u budućnosti.

Ova investicija, čiji je planirani iznos bio oko 47 milijuna kuna, pala je u međuvremenu u drugi plan. Međutim, ono što će biti interesantno ugostiteljima je preporuka gradske vlasti za buduće zoniranje štekata na rivi, što su arhitekti pobjedničkog rada i prihvatili. Većini ugostitelja se značajno smanjuju štekati. Nekima i do gotovo 50%. Predviđeno je odvajanje od pročelja zgrada, čak i hotelu Biokovo, a čvrste, zatvorene konstrukcije nisu dozvoljene.

Nadstrešnice štekata će prema planu biti izrađene od specijalne tkanine, a štekati se neće smjeti zatvarati čak niti zimi. Kako će se takav koncept izdržati makarsku buru, ostaje da vidimo.

Tende će plaćati ugostitelji. S obzirom da je DAS sudjelovao i u provođenju natječaja za urbanu opremu splitske rive, makarski ugostitelji mogu razmijeniti iskustva sa splitskim kolegama o cijenama i funkcionalnosti tendi i ostale opreme koja im je nametnuta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime