‘Nauta Lamjana je u stečaju i naše mogućnosti su iznimno ograničene. Moramo čekati okončanje stečajnog postupka te vidjeti kakva će biti odluka o koncesiji. Hoće li ona ostati Nauti Lamjani ili će je preuzeti neko treće društvo.

Tek nakon toga možemo raditi planove što će biti dalje s investicijom fonda u taj projekt’, kaže Fižulić. Optužbe od strane sindikata kako je iO Adria namjerno uništila ugljanski škver kako bi izgradila turističke apartmane Fižulić smatra neozbiljnima i smiješnima. ‘Smisao fonda je da ulaže u hrvatski turizam. U turizam spadaju i srodne djelatnosti poput marina i servisiranja brodova. iO Adria vlasnik je velikog zemljišnog kompleksa u okolici brodogradilišta. Plan je bio taj da se izgradi marina i nastavi djelatnost za koju postoji koncesija, znači servisiranje i popravak brodova, a na zemljištu izvan brodogradilištu razvijaju apartmani i hoteli. Kada je 2008. došlo do krize i pogoršanja situacije na financijskom tržištu, iO Adria nekoliko je puta pokušala prodati cijeli kompleks. Ali budući da je to bilo bezuspješno, a brodogradilište je pravilo samo gubitke, škver je završio u stečaju. Priča o namjernom uništenju smiješna je. Nijedan normalan i odgovoran vlasnik ne uništava svoje vlasništvo namjerno’, ističe Fižulić. Na pitanje kako onda objašnjava veliki otpor sindikata ako je fond želio nastaviti s osnovnom djelatnošću, odgovara kako iza svega stoji privatni interesi i motivi u koje ne bi ulazio. U fondu iO Adria, objašnjava, nema nikakvu izvršnu funkciju, već samo nadgleda izvršna tijela fonda i štiti interes dioničara, a o Nauta Lamjani informacije dobiva preko kvartalnih izvješća i medijskih natpisa. ‘Nauta Lamjana je jedan od desetak dobrih ili loših investicija koje iO Adria ima na Jadranu. Sad čekamo okončanje stečaja i onda ćemo vidjeti što dalje. Ali to nema veze s okolnim zemljištima koje nikad nije bilo pod brodogradilištem. Planova za njihov razvoj sad nemamo, jer na tržištu ne postoji interes’, kaže Fižulić.

Tko je vlasnik fonda iO Adria?

Fond je startao 2006. sa 180 milijuna eura prikupljenog kapitala. Sve do 2011. bio je dio jednog od najvećih britanskih društava za upravljanjem fondovima, Jupiter Asset Management. I nakon razdvajanja matični Jupiter je i dalje investirao u iO Adriju, gdje drži oko 30 posto vlasništva. Fond je u većinskom vlasništvu menadžmenta i zaposlenika. Na čelu Nadzornog odbora je Normant Lamont koji je bio član vlade Margaret Thatcher. Osim Fižulića, sve do prošle godine članica tog tijela je bila i Ivana Šoljan, bivša članica Uprave HT-a. (tportal)