Odvjetnički tim Milana Bandića za ovaj tjedan priprema ustavnu tužbu koja bi mu trebala omogućiti da se vrati aktivnom obavljanju poslova gradonačelnika.

Može li to biti druga brza pravna pobjeda Bandićevih odvjetnika nakon što su mu osigurali izlazak na slobodu? Bez obzira na to kakva će odluka biti, reakcija Ustavnog suda trebala bi biti brza jer je zaista dojam da je uvjetima Bandićevog puštanja na slobodu otvorena zona pravnog kaosa, a Bandić je zaista važna osoba, zagrebački gradonačelnik. Uz to, odvjetnici M. Bandića ubrzo će se obratiti Komisiji EU, ali i sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Po svemu sudeći, rješenje suda oko toga što Bandić smije ili ne smije dok je na slobodi toliko je rastezljivo i nejasno da ni sam Bandić sigurno neće riskirati da radi bilo što prije odluke Ustavnog suda, a na to će ga sasvim sigurno obvezati i njegov odvjetnik Marijan Hanžeković koji je osigurao kredit za Bandićevu jamčevinu. Još nije jasno iz kojih će pravnih oružja pucati M. Hanžeković, ali je jasno da je trenutačan Bandićev status pravna terra incognita u kojoj ne bi trebalo biti teško naći temelje za ustavnu tužbu. Primjerice, koliko je logična ideja da Bandić može ponoviti djela za koja ga se sumnjiči ili može li mu se uopće na osnovi ovih sumnji oduzeti pravo na političku funkciju bez suđenja? U velikoj količini teoretiziranja oko toga tko će, kako i zašto nadgledati Milana Bandića oko mogućeg utjecaja na svjedoke, a preduvjet puštanja na slobodu uz visoku jamčevinu bilo je i obećanje da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće utjecati na svjedoke te da neće obavljati svoje dužnosti, nekako su većini promaknula tri ključna momenta koja status zagrebačkog gradonačelnika pretvaraju u pravnu parodiju. Iz same činjenice da bar neko vrijeme Bandić vjerojatno neće raditi ništa proizlaze prva dva problema njegova nejasnog pravnog statusa. Prvo, Bandić do daljnjeg može rano ustajati, trčati, šetati, odlaziti na Dolac, spavati, proslavljati rođendane u biranom uskom društvu starih prijatelja, jesti štrukle, piti rakijicu… i za to će primati plaću. Njegova je plaća nakon smanjenja od 10 posto u svibnju ove godine između 17 i 18 tisuća kuna. Večernji list svojedobno je pisao o slučaju Buljubašić, prototipu stranačkog uhljebljenika koji doslovno nije radio ništa, a sada imamo situaciju da je sud proizveo “Buljubašić rješenje” kao pravnu normu.

  1. Slučaj Buljubašić odlukom suda postao je norma

Uvjeti puštanja Bandića na slobodu takvi su da on može provoditi vrijeme ništa ne radeći i za to primati plaću

  1. Ostaje odgovoran, a predao je ovlasti Sandri Švaljek

Zakon o lokalnoj upravi određuje da gradonačelnik ostaje odgovoran i nakon što prenese svoje ovlasti

  1. Jesu li uvjeti puštanja presuda bez suđenja?

Oduzimanje političke funkcije gradonačelniku na osnovi nedokazanih krimena upitne je naravi. Kako to riješiti? (Večernji list)