Poznati zadarski odvjetnik Davor Buljan (62), koji je kao nekadašnji predsjednik Motonautičkog saveza Hrvatske u Zadru organizirao prve utrke morskih bolida Formula 2000, nepravomoćno je osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvora.

Zatvorsku mu je kaznu dosudio Općinski sud u Zadru nakon što mu je opozvao uvjetnu osudu iz 2012. godine zbog kaznenog djela prijevare. Uvjetna kazna mu je opozvana jer nije ispoštovao posebnu obavezu suda da u roku od jedne godine prevarenim klijentima Anti Ljubičiću i Michaelu Pranjiću vrati iznos od 175 tisuća američkih dolara. Riječ je o slučaju iz 2002. godine, kada je Buljan optužen da je prevario Ljubičića i Pranjića, Hrvate koji žive i rade u Americi, ugovorivši im kupnju bivše tvornice vijaka TVIK d.d. u Kninu koja je tada bila u stečaju. Kako se na koncu pokazalo, Buljan tvornicu nije kupio, nego je prevario dvojac i uzeo im novac. – Već 13 godina na sve moguće načine pokušavam vratiti svoj novac i “odraditi” Buljanova obećanja, ali zasad bez uspjeha. Naravno, on će se na ovu presudu žaliti, pa ćemo tek vidjeti što će biti. Kada ga nazovem, on se pravi da me ne čuje ili govori da je linija u kvaru – kazao je Ante Ljubičić, koji je zajedno s Michaelom Pranjićem podnio prijedlog za opoziv uvjetne osude Buljanu, koji ih je prevario nakon što su ga angažirali da ih zastupa na natječaju za kupnju tvornice TVIK.

Istinu otkrili na internetu

Buljan je američke Hrvate držao u uvjerenju kako je njihova kupnja tvornice još uvijek izvjesna iako je na tom natječaju TVIK kupio DIV d.o.o. iz Samobora. Da su prevareni, shvatili su preko interneta i dopisom HFP-a, a Buljan im nije vratio novac koji su mu nakon potpisivanja ugovora uplatili, a što je on ovjerio pečatom i potpisom. Do zadnjeg trenutka nas je uvjeravao da je stvar gotova i da će on to već nekako politički isposlovati – kazao je Ljubičić, posebno ističući trikove kojima se Buljan služio na sudu. Tako je, kako je vidljivo iz sudskog zapisnika, Buljan sudu čak priložio punomoć iz 2015. godine kojom ga je Antonio Giarusso iz Italije angažirao da mu za 150 tisuća eura vodi investicijski projekt u Hrvatskoj vrijedan 19 milijuna dolara. Sud je, međutim, uvidom u dopis banke utvrdio da je zapravo neizvjesno kada će točno ovaj iznos od 19 milijuna dolara biti transferiran Antoniju Giarussu, pa je stoga neizvjesno kada će i Buljan dobiti svoj dio. Također je ispričao kako je počeo raditi za jednu luksemburšku banku, pa da planira podići kredit i od tih sredstava namiriti oštećenike. Spomenuo je još jedan milijunski investicijski projekt na jednom od otoka u zadarskom arhipelagu u sklopu kojeg se planira uložiti 20 milijuna eura, a gdje bi on ponovno kao punomoćnik dobio 150 tisuća eura. Objasnio je i kako se, zbog ovog postupka i još nekih u međuvremenu pokrenutih, u Hrvatskoj više nije mogao baviti odvjetništvom, zbog čega se morao okrenuti poslovima u inozemstvu, gdje se lijepo snašao i već nekoliko godina radi kao pravni savjetnik. Naveo je da su njegova primanja u inozemstvu između 3000 i 4000 eura mjesečno, ali da do danas nije isplatio ni jedne kune oštećenicima jer su bile takve prilike. Sud je, međutim, utvrdio da je odvjetnik Buljan od prihoda u inozemstvu, koji nisu zanemarivi, mogao makar dijelom isplatiti oštećenike. “Okrivljenik je sam na sjednici naveo da je u međuvremenu bio zaposlen u inozemstvu i vijeće smatra da je makar jednim dijelom trebao isplatiti oštećenike i tako prije svega pokazati namjeru za ispunjenjem posebne obaveze”, navodi se u presudi koju su donijele sutkinje Danijela Zubčić Poljak, Ana Brkić i Iva Lovrin. Buljan, kojega smo jučer bez uspjeha pokušali kontaktirati, 80-ih je bio općinski državni odvjetnik, a onda je otvorio odvjetnički ured. Svoj udio u Formuli 2000 navodno je prodao Rusima. Prozivan je i kao osoba koja je pomagala u bijegu Gotovini. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime