Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je osuđujuću presudu prvostupanjskog Županijskog suda u Splitu protiv fra Šime Nimca

Pravosudna trakavica traje još od 2014. godine kada je fra Šime Nimac u svrhu proširenja ili izgradnje nove mjesne crkve u Baškoj Vodi zatražio suglasnosti od tadašnjeg Provincijala i Nadbiskupa za prodaju crkvenog zemljišta. Upravo je don. Dr. Ivan Čubelić na splitskom Županijskom sudu jasno i glasno odgovorio na pitanje je li fra Šime Nimac prilikom prodaje crkvene imovine imao župna ovlaštenja, sljedeće: „ Jest, dobio je suglasnost  i od Provincijala i od Nadbiskupa!“.

Crkveno zemljište je prodano za iznos od 1,3 milijuna eura i tada su krenule igre nekolicine crkvenih moćnika koji su pošto poto nastojali fra Šimu Nimca prokazati kao kriminalca. Svašta se tada govorilo i pisalo, najviše pakiralo. Na kraju se ispostavilo da nije točno kako je crkvena zemlja prodana bez suglasnosti nadređenih kao i to da ne nedostaje ni jedan jedini cent od 1,3 milijuna eura.

Da nešto ne štima, uvidio je i Vrhovni sud Republike Hrvatske te je, između ostalog, zaključeno kako Županijski sud u Splitu nije pravilno postupio prilikom izricanja osuđujuće presude fra Šimi Nimcu. Ponajviše u dijelu da je za prodaju zemljišta bilo potrebno pisano odobrenje nadbiskupa Marina Barišića. Prema mišljenju Vrhovnog suda, fra Šime Nimac nije trebao dobiti pisanu suglasnost već je bilo dovoljno i usmeno odobrenje nadbiskupa Barišića što je ovaj i odobrio, a don Ivan Čubelić posvjedočio!

Sada cijeli postupak kreće iznova na splitskom Županijskom sudu kod  novog suca. Na neovisnom pravosuđu je da donosi presude sukladno materijalnim dokazima i vjerodostojnim iskazima svjedoka. Tako misle i na Vrhovnom sudu. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

  1. Biskup odobrio prodaju,pare sve na broju,nijanci da fali jedan cent,pa što je onda fra Šime kriv ,da ga toliko blate, pa imali ikakva ustanova u Hrvatskoj da sa njom nije upravljala udba?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime