United States of America
Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini- Sarajevo
n/p Njegovoj Exelenciji Veleposlaniku gosp.Michael J. Murphy
Predmet- Otvoreno pismo: Nastupajuća pregovaračka zamka

Poštovani,

Vaša nastupajuća ekselencijo gosp. Murphy: ovom prilikom Vam se obraćam s molbom da američkom narodu-kongresu i predsjedniku  Joe Biden-u: prvom u naroda slobodnih i hrabrih, i, predvodniku slobodnog demokratskog svijeta, prenesete sadržaj ovog pisma! Pišem u duhu slobodnog čovjeka i građanina, obraćajući se s pitanjem: tko, hrvatskom narodu, koji je suveren u BiH, zabranjuje da na demokratskim izborima izraze svoju slobodnu volju, birajući svoje političke kandidate? Što želim istaknuti: Narod je važniji od bilo kojeg lidera, Dom naroda je važniji od bilo koje stranke-partije! Dotaknuti ću se najtežeg pitanja, stoga Vas želim i upozoriti na pregovaračke zamke: nećete li se dati, od lidera omađijani biti, pa na uštrb Doma naroda-da dobije izbor hrvatskog člana predsjedništva? Čvrsto držim, da predsjednik Biden i Američki narod, na tu adolescentsku igricu neće pristati… Lider, jeste predsjednik jedne od političkih stranaka, no, niti je predvodnik svog naroda, niti vodi državu…Zemljo otvori se…

Opće je poznato-priznato, da tri suverena naroda: Hrvati, Bošnjaci, Srbi, skupa s ostalim, obavezni su da pod izbornim zakonom izađu i pristupite na demokratskim izborima! Naime, što podrazumijeva da izborno-pravna pravila, a koja se odnose i na dodatne dijelove i oblike izbornog sustava i procesa, pripadaju i suverenim narodima-građanima u BiH! Vjerujem kako će te se složiti s mnom, da je cijela BiH i regija, ali i cijeli demokratski svijet, na strani jednakopravnosti za Hrvatski narod! Tko to može ignorirati?

Tko su ti nepravnici-neljudi-nedemokrate? Oni sa stranačko-partijskim diplomama, s raznoraznih podzemnih i palanačkih fakulteta? Jesu li oni koji su im to omogućili, oni koji ne poznaju-priznaju, najprije: izvorno demokratsko pravo izbora i ostalih pravnih akata, kojima se regulira: osnovno ljudsko pravo- biračko pravo, te osobne i političke slobode u koje spada i aktivno biračko pravo? Najposlije, sve je to ustavna kategorija! Nije mi namjera taksativno nabrajati popis opće poznatih pravnih i zakonski donijetih, i, od vlasti prihvaćenih, propisa izbornog prava, nego mi je: želja-namjera-cilj, da se Vi, što izravnije-sadržajno i problemski, uključiti u šire smislene okvire zabrane, koja Hrvatski narod izbacuje iz demokracije…

United States of America-njen narod-kongres-predsjednik-vlada-diplomatski predstavnici, su idejni tvorci Dayton-skog sporazuma i kao takvi ne samo diplomatski, nego i politički odgovorni za sadržaj i njegovu provedbu, na planu unutarnje politike BiH! Tako su to razumjeli i prihvatili suvereni narodi-građani u BiH! Kako Vam je poznato, optimistički scenarij koji su prognozirali sami tvorci Dayton-a, daleke nam 1995god, za suverene narode skupa s ostalim u BiH, trebao je biti početak novog demokratskog doba: slobode+rada+novca+znanja+bolje budućnosti, danas doživljava potpuni neuspjeh, a za Hrvatski narod gubitak svega nabrojanog! Vjerujem kako ne želite suverene narode-građane BiH ostaviti okamenjene na svojim područjima gdje žive! Suverenim narodima-građanima BiH, ako ih napustite, ostaje tragično-odsanjan ideologozirajući Dayton-ski san, o jednostavnom kvalitetnom skoku u demokraciju, koju koristi svaki Amerikanac-Europljanin-građanin demokratskog svijeta, a koji predvodi Vaša velika nacija, sa svim vrijednostima i načelima slobode-ljudskih-građanskih-političkih prava!

Uz svo poštovanje, dozvolite mi drskost da se složim s Vama kako pregovori ne uspijevaju zadovoljiti: koga? Dozvolite, molim Vas, pregovarače jako dobro poznate, bolje od nas sviju! Dodao bih, a kako ih je okarekterisao diplomatski zbor: „da su to tipovi, koji se u najprizemnijoj tekućoj ideološkoj i političkoj varijanti očituju kroz blještavilo sjajno crne karavane automobila, i kroz lišavanje svojih žrtava: svog naroda-svojih građana, u našem slučaju Hrvata-Bošnjaka-Srba-ostalih nižih bića, i svega demokratskog!  

Gnoje nas, za Hrvate znam posve sigurno, svojim stranačkim smradom, evo 30 godina. Jedina promjena, o kojoj se demokratski raspištolje u medijima, jest promjena u dominantnom stavu liderskih podobnika, a koja se očituje u prihodovanju javnih resursa:novca+tvrtki+površina-građevnog tla,ali i nepostojanja mogućnosti za: rad-poduzetništvo-pluralizam-kreaciju! I, naravno, sve to uz, i institucionalno i vaninstitucionalno nasilje, a koje je bez ikakovog traga…Jer, najposlje…Hrvatski narod je njem…Odkad je satjeran u septičku jamu! Vjerujem, kako niste u zabludi, da bi stanje bilo drugačije, da se odlučite za novu međunarodnu konferenciju- Dayton 2…Predsjednik Clinton ga je imao hrabrosti obećati!

Nemam straha od svojih sunarodnjaka i sugrađana Bošnjaka i Srba, niti od ostalih! Kao zalog mog promicanja za pravo na izbore suverenog Hrvatskog naroda, napisao sam Vam otvoreno pismo i za kraj imam pitanje za Vašu Ekselenciju gosp.Nelson: hoće li biti slobode za moj Hrvatski narod ili će biti stavljeni pred dvojbenu pregovaračku zamku u novom izbornom zakonu: lider dobiva Hrvatskog člana predsjedništva, a hrvatski narod gubi  Dom naroda?

Unaprijed zajamčen i gotovo plebiscitaran(bez stranačkog plemstva) demokratski građanski legimitet Hrvatin Tomašević!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime