Srećko Radović, naš čitatelj s Vira poslao nam je pismo u kojem se osvrće na podulji članak o načelniku Općine Vir Marinu Radoviću, objavljenom u Zadarskom tjedniku. Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti

Dobar čovjek, u što ne  sumnjam, ali je uletio u mrežu bivšeg načelnika, što znači da o ničemu ne odlučuje slobodno jer svaka njegova odluka je odluka bivšeg načelnika. Da, riječ je o virskom načelniku Marinu Radoviću koji nije u stanju osloboditi se svog mentora Kristijana Kapovića koji ga je i postavio na izbornu listu kad nije sam mogao sudjelovati u izborima zbog sudske presude.

Upravo zbog bivšeg načelnika sadašnji načelnik još nije donio ni jednu samostalnu odluku. Međutim, Kristijana Kapovića je na vlast doveo jedan od moćnika u Viru – Josip Gržeta uz pomoć lažnih birača, a on mu je nakon kratkog vremena  zabranio pristup u općinsku zgradu. Promisli o tome načelniče Radoviću. To je načelo za svakog političara jer, inače, može odgovarati za grijehe svojeg prethodnika, a Marino Radović je svojeg prethodnika uzeo za savjetnika.

Do ovakvih zaključaka sam došao  nakon pročitanog intervjua Marina Radovića u ”Zadarskom tjedniku” (25. studenoga, 2022 .) koji je vodio novinar i urednik ”Virskog lista” Kažimir Škrbić. Ne znam je li se taj intervju pojavio u ”Virskom listu” jer taj intervju je samo promocija bivšeg načelnika koji mu je savjetnik, a svaka promocija se plaća. Takvih promocija bivšeg načelnika često smo čitali u  Zadarskom listu sve do nedavno. Novac se bacao u bunar bez dna.

Prvo, bivši predsjednik općinskog Vijeća ne može predlagati dnevni red Vijeća jer je izgubio većinu i morao je odmah podnijeti ostavku, a nova većina je na istoj sjednici morala izabrati novog predsjednika Vijeća. To se nije dogodilo jer neke stvari je trebalo ukloniti i sakriti u općini Vir. Drugo, novo Vijeće treba i mora promijeniti sve članove NO i direktore poduzeća jer oni trebaju na tim pozicijama imati svoje povjerljive ljude. Antonio Vučetić kao bivši predsjednik Vijeća krši zakone, a to je kažnjivo djelo.

Promjena vlasti ne vodi općinu Vir u siromaštvo, štovani načelniče. Dapače, vodi je u veće bogatstvo, a to je povećanje završnog proračuna. Nova većina mora dobiti izvještaje o financijskom stanju u svim općinskim poduzećima, a ako ih ne dobije pod hitno u općinu moraju pozvati državnu reviziju, nikada državnu inspekciju, jer se nešto skriva. Nova većina za neka poduzeća može zatražiti stečaj, a ako stečaj ne uspije, moraju ga likvidirati. Isto tako novac ne moraju davati civilnim udrugama i sportskim udrugama jer sve udruge se moraju financirati samo od svojih članarina ili od svojeg rada.

Koliki su gubici ”Vodovoda Vir”? Oni su doista veliki i za to općinsko poduzeće Vijeće je odavno trebalo proglasiti stečaj. Ne može se novac poreznih obveznika trošiti za privatne džepove jer taj novac treba trošiti na infrastrukturu koja je užasno loša u općini Vir. Što se dogodilo sa poduzećem ”VIR održavanje”? Trebaju li općini Vir poduzeće ”VIR security? Zar to bolje i jeftinije ne  bi učinile privatne firme? Treba li općini Vir ugostiteljsko poduzeće koje također posluje sa velikim gubicima. Treba li radnicima općine Vir osigurati obrok ako ga mogu dobiti jeftinije kod privatnika.

Bivši načelnik nije napravio ništa u Viru. Sve to je u Viru napravio ministar Kalmeta, a od toga su mnogi dobili svoj udio. Gdje je nestalo 300 milijuna kuna koje je Sabor dodijelio općini Vir na prijedlog ministra  Kalmete za izgradnju vodovoda i  kanalizacije i 5 ili 6 milijuna kuna za  izgradnju ambulante i dječje vrtića? Zašto je Vodovod Vir preuzeo izgradnju vodovoda i kanalizacije za Vrsi, Grbe, Azine, Nin, Zaton i Privlaka za malo veću cijenu od 300 milijuna kuna koju je ponudio ”Vodovod VIR”. Koliki će biti gubitci tog posla za Vodovod VIR?

Bivši načelnik je protuzakonito izgradio ambulantu i dječji vrtić na jednosmjernoj ulici jer ni ambulanta ni vrtić ne mogu biti na takvoj ulici, najviše zbog mogućeg požara? Općina Vir nije izgradila rasvjetu na županijskoj cesti Most –VIR nego su to platile  ”Hrvatske ceste”, a dio radova je izvodilo i općinsko poduzeće. Hrvatske ceste  su dužne postaviti rasvjetu kad cesta prolazi kroz naselje. One su bile također dužne otkupiti zemljište za nogostupe i izgraditi ih, a ne općina Vir. Vjerujem da su to i učinili ili se radi o korupciji.

Sve  što je bivši načelnik Kapović učinio u općini Vir bilo je nestručno nasipavanje prirodne obale i izgradnja nestručno izvedene ceste na takvom nasipu. Te ceste su građene da bi pojedinci u svoju kuću mogli doći autom, a tako je dobivao glasove na izborima. Iz istog razloga je osnovao toliko općinskih poduzeća koliko ih nema ni grad Zadar, a dobivao je glasove cijelih obitelji na izborima zbog  zapošljavanja jednog člana u tim poduzećima. Iz istog razloga je ucjenjivao vlasnike objekata sa rješenjima za rušenje, pa ih kasnije pomilovao, a svojim neprijateljima je rušio objekte jer nisu ispunili njegove potrebe i potrebe drugih moćnika. Izgradnju nove škole je obećavao na svim izborima, ali škola nikad nije izgrađena.

Nitko ne zna koliko je kamiona bilo utrošeno, a sudski je kažnjen  samo zbog nasipavanja možda 500 metara prirodne obale umjesto da kupi zemljište i na njemu izgradi cestu. Nasuo je više od nekoliko kilometra prirodne obale. Svejedno, ta cesta uopće nema smisla jer ona je zauvijek uništila virsko zapadno polje koje je nekada bilo puno vinograda. Ta cesta nikome nije trebala osim njemu i izvođaču radova. Zbog te ceste tamo se kupaju mnogi ljudi uništavajući autima tuđe zemljište. Zar to polje nije trebalo zaštiti? Drugo virsko polje je uništio legalizacijom objekata.

Ako načelnik Radović nastavi provoditi odluke bivšeg načelnika koji nastoji sebe zaštiti uz pomoć njega, on bi mogao platiti cijenu za sva kaznena djela koja su počinjena u općini Vir ranije.

Srećko Radović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime