Sutra s početkom u 18 sati započinje 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja na kojoj će se raspravljati o visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Grada Trilja

Već sad je jasno da su gradske vlasti Trilja naumile pošto poto provesti svoj  prijedlog odluke i uvođenje tri zone sa iznosima od Zona I. – 300kn(Grad Trilj), Zona II. – 200kn(naselje Vedrine, Košute, Čaporice, Jabuka, Grab, Bisko, Ugljane, Gardun, Vojnić Sinjski i Velić), Zona III. – 150kn(ostala naselja koja administrativno pripadaju Gradu Trilju kao jedinici lokalne samouprave).

Mali iznajmljivači s pravom negoduju jer bi donošenje takve klasifikacije naselja donijelo neravnopravnost i zbrku na cijelom prostoru lokalne samouprave Grada Trilja. Naime, nevjerojatna je činjenica da će pojedini iznajmljivači koji su gotovo u centru Trilja zbog različitih administrativnih granica i imena naselja plaćati različite paušalne iznose boravišne pristojbe, a samim time i veći i različit paušalni godišnji porez na dohodak. Dio prigradskog naselja u Triljskom kraju uopće nije naveden u priloženoj tablici kategorizacije pa se sa pravom postavlja pitanje zašto i kako neka prigradska naselja koja graniče sa Gradom Triljem su klasificirana po ovom prijedlogu u 3. Zonu(150kn) dok su pojedina naselja čak i do 10km udaljena od centra Grada Trilja svrstana u drugi i skuplji razred (200kn). Neslužbeno doznajemo da je i Turistička zajednica Grada Trilja u svom očitovanju upućenom gradskoj upravi dala prijedlog o jedinstvenoj cijeni za sve iznajmljivače sa minimalnim iznosom(150kn) najbolje poznavajući trenutnu situaciju po pitanju stanja i razvoja  turizma u Trilju.

No u Gradu Trilju očigledno nemaju sluha i nisu prihvatili takav prijedlog i nisu spremni na kompromise sa malim iznajmljivačima. Mali iznajmljivači iz pojedinih nerazvrstanih i udaljenih mjesta Triljskog kraja su bijesni ovakvim prijedlogom odluke jer moraju plaćati isti iznos kao i oni u samom centru Grada Trilja, ne dobivaju odgovore na svoje upite i primjedbe i Grad Trilj im nije i ne želi omogućiti javnu raspravu gdje bi se predočili svi pokazatelji sa terena i nastale nelogičnosti. Gradska uprava svoj brzopleti potez  čvrsto brani i tumači činjenicom  nedostatka jednake komunalne infrastrukture u svim naseljima Triljskog kraja što određeni dio iznajmljivača pobija kao glavni razlog takvoj odluci. Naime sva naselja imaju pristup elektrifikacijskoj mreži, brzom internetu (žičana ili mobilna mreža), asfaltiranim putevima, itd. Slažu se da samo pojedini dijelovi pojedinih naselja nemaju vodovodnu mrežu što je ionako stalna primjedba žitelja na dosadašnji i neučinkoviti rad gradske uprave i njihovu obvezu da im to omogući. U konačnici tom manjem broju iznajmljivača koji su na takvim izdvojenim područjima to i ne predstavlja značajniji financijski trošak na koji su svakako bili spremni jer su svjesno gradeći luksuzne vile i bazene računali na tu vrstu troška i anomaliju lokalne samouprave koju će kompenzirati boljom vrstom usluge i u konačnici višom cijenom(luksuzne vile sa bazenima).

Postavlja se pitanje koji je motiv ovakvog  modela naplate paušala na području Trilja i teško je dokučiti. Jedni tvrde da gradonačelnik Ivan Šipić  i njegovi najbliži suradnici žele na taj način pokrpati proračunske rupe, a drugi tvrde da jednostavno ne žele imati sluha uvažiti primjedbe i činjenice i da nemaju pojma što rade jer nisu upoznati sa stvarnim stanjem na terenu, a zakonodavac im je naložio da do kraja siječnja moraju donijeti službenu odluku.

Nažalost, Grad Trilj umjesto da vodi računa o svojim građanima, ujedno poreznim obveznicima od kojih ionako crpi veliki dio davanja iz ove branše(65%), na brzinu i nespremno donosi odluke koje će trajno i negativno utjecati na  male iznajmljivače, poticaj i razvoj turističke ponude ovog područja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime