Na osnovi sudskog naloga komunalni redari, policija i djelatnici tvrtke za sanitarnu zaštitu As-Eko jučer su u Šibeniku na Dobriću oduzeli osam mačaka u vlasništvu Šibenčanke koja već godinama stvara problem susjedima i vlasnicima okolnih trgovina i ugostiteljskih objekata.

Procjenjuje se da drži oko tridesetak mačaka u svojem stanu, a susjedi se već godinama žale na nesnosni smrad i opasnost od zaraze. Međutim, svaki put kad bi djelatnici As-Eka izišli na teren, našli bi se u neugodnoj situaciji, poput one kad je vlasnica stana prijetila susjedima paljenjem kanistra benzina zbog njihova negodovanja.

Jedne odu, druge dođu

Tvrtka As-Eko bori se s ovim problemom u centru grada dugo vremena. Međutim, to više izgleda kao Don Quijoteova borba s vjetrenjačama, jer se nakon njihove intervencije i oduzimanja mačaka ubrzo pojave nove životinje. Nešto slično je bilo i ovom prilikom, kada su se mačke razbježale, pa ih se nakon intervencije redara, As-Eka i policije na terenu, opet 5-6 moglo vidjeti na prozorima i krovu kuće. – Kuća je puna rupa, prozora, s potkrovljem kroz koje mačke mogu izmigoljiti i pobjeći, pa ih je nemoguće sve pohvatati. No, problem je puno dublji. Mi se borimo s njim, kako znamo i umijemo, ali sami ne možemo. Samo prošle godine u dva smo navrata oduzeli deset mačaka, međutim, ta osoba njih skuplja i, kada odu jedne, pojave se druge. To je začarani krug kojem nema kraja. Po mom mišljenju bi se u priču trebao uključiti Centar za socijalnu skrb i provesti vještačenje kojim bi se utvrdilo je li ta osoba sposobna uopće živjeti u tom stanu. Nije problem to što ona ima životinje i što ih je toliki broj, nego to što ona na taj način ugrožava druge, okolinu, odnosno njihovo zdravlje. Ne moram ni spominjati kakve se sve bolesti i zaraze mogu dobiti od mačaka koje žive u takvim uvjetima – rezigniran je Damir Vrvilo, direktor As-Eka. -Zaista je sramotno i neodrživo da se tako nešto događa u užem centru Šibenika, a da već više od deset godina nitko nije poduzeo određene korake da se problem do kraja riješi – jadaju se susjedi s Dobriča. Samo pet metara od istog stana nalazi se trgovina, a u istoj zgradi, ali s njene druge strane, egzistira restoran. – Smrad zna biti strašan i zaista nesnosan. Mi već godinama to trpimo i čekamo da se stvar napokon riješi, ali kako vrijeme dalje ide, gubimo svaku nadu. Više nemam snage, niti volje govoriti o tome. S druge strane, ta osoba ima opasne reakcije, pogotovo kada se pojave djelatnici tvrtke za deratizaciju, tako da ni mi s njom ne komuniciramo, računamo da je bolje, što se kaže, ne imati s takvima posla – kazala nam je prodavačica koja radi u obližnjoj trgovini.

Gdje je socijalna skrb?

Tvrtko Pašalić unajmio je restoran koji se nalazi u spomenutoj zgradi, očito ne sluteći kakvi ga problemi očekuju. – Nasreću, mi još nismo ni počeli s radom, sada renoviramo restoran, ali ne znam kako bismo mi ovdje poslovali i funkcionirali. Kad bi turisti i gosti vidjeli što se događa, ili, nedajbože, slučajno osjetili smrad, svi bi se razbježali. Ja sam o ovom problemu čuo iz medija, ali i meni se čini da ga se pokušava riješiti na pogrešan način. Vjerojatno bi Služba za socijalnu skrb najbolje znala što uraditi u ovakvoj situaciji – smatra Pašalić, koji dijeli mišljenje ostalih, izravno ili neizravno uključenih u situaciju, da su tu životinje i najmanje krive. – Na djelu je ljudska bezobzirnost. Pa, ne možete se tako ponašati, držati na skučenom prostoru 20-30 mačaka i govoriti da volite životinje. To je suludo – kaže Pašalić. Na terenu smo vidjeli i Pašalićeve radnike koji uređuju i prostor ispod spornog stana s mačkama, u kojem je smrad, blago rečeno, nepodnošljiv. I sami smo ga osjetili. Pitanje je samo gdje je kraj muci i “kugi” na Dobriću?! Zar se ne bi trebalo imati više sluha, i prije reagirati na ovakve slučajeve u kojima nisu u pitanju životinje i ljubav prema njima već opasnost za zdravlje Šibenčana koji žive u tom dijelu grada? (Slobodna Dalmacija)