Zbog samoinicijativnog rušenja susjedove kuće prošlog ljeta na Drveniku Velikom te izrečenih prijetnji vlasniku te kuće, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Mije M. iz Trogira, 63-godišnjeg profesora likovnih umjetnosti i državljanina Hrvatske i Nizozemske, u kojoj traže od suda da ga kazni s godinu dana zatvora.

Osim njega, optužen je i Ante I. (40) iz Splita i to za pomaganje u oštećenju tuđe stvari, a za njega ODO traži osam mjeseci zatvora uvjetno na tri godine.

’Ubit ću te’

Naime, optužnica tereti Antu da je došao 29. lipnja 2013. godine u uvalu Krknjaši na Drveniku Velikom da bi se tamo sastao s Mijom koji je već prije Antinog dolaska rušio djelove kuće i okućnice obitelji Tine V.G.. Kad su se njih dvojica sastali, Ante je, prema optužnici, bagerom nastavio ono što je Mijo ručno započeo, pa su tako srušili dvostruka ulazna i sporedna željezna vrata, ogradne zidove, betonski zid, 330 kvadrata kamenih ploča, betonske zidove obložene klesanim kamenom, nadstrešnicu za parking, stepenice, žardinjere… Ukupno su vlasniku kuće nanijeli štetu od oko 330 tisuća kuna. Osim toga, Mijo se tereti i da je desetak dana poslije ponovo došao u istu uvalu i zatekao muškog člana oštećene obitelji te da se s njim verbalno sukobio. On je s desetak kilograma teškim čekićem zamahnuo prema njemu i zaprijetio mu riječima: “Ubit ću te”. Kad je ovaj uspio pobjeći iza kapije, nastavio mu je prijetiti govoreći: “Nećeš živ otići s otoka, ubit ću te na spavanju, zatući ću te kamenom, ubit ću te kao psa…”. Kad je supruga napadnutog čula buku i došla vidjeti što se događa, razbješnjeli je Mijo i njoj zaprijetio govoreći joj da će joj polomiti noge i iščupati “onu stvar”.

Naslonio se na njegovo

Okrivljeni Mijo je na ispitivanju u ODO-u naveo da je u konfliktu sa susjedovom obitelji jer je on napravio u toj uvali dvije kuće, a s gornjom se naslonio na njegov međaš te da koristi njegovu parcelu za gradnju svoje kuće. Kazao je da se poslužio “institutom samopomoći” i da je srušio sve što je susjed napravio na njegovoj parceli. Tvrdi i da je u srpnju, dok je bio na kupanju, vidio susjeda kako s jednim radnikom na njegovoj parceli obavlja rekonstrukciju objekta te da su se posvađali, ali da mu nije prijetio. Drugookrivljeni Ante, pak, kazao je da ima obrt i da ga je Mijo angažirao to ljeto za nekakve radove na Drveniku Velikom. Rekao je da je zato ukrcao bager na trajekt i da je, kad je došao, vidio Miju kako već nešto radi pa mu se pridružio. Mijo mu je tek kasnije kazao da je susjed gradio na njegovom zemljištu i da je on odlučio to srušiti na svoju odgovornost. (Slobodna Dalmacija)