Stari autobusni kolodvor na rivi čije je rušenje u kavani Central 1996. potpisao Božidar Kalmeta trebao je postati atraktivna poslovna zgrada!

Portal www.mega-media.hr posjeduje opširnu dokumentaciju o slučaju starog autobusnog kolodvora čijim je nestankom započela devastacija prijevozničkog poduzeća Croatia Zadar Line (CZL), a 14 godina nakon pokretanja stečaja, radnici i dalje uzalud traže pravdu.
Sada je i više nego jasno da je CZL trebao biti uništen, a time su u nepovrat izgubljena i radna mjesta.  Jedan od dokumenata kojeg i objavljujemo datira od 31.listopada 1994. godine kojeg potpisuje tadašnji pomoćnik pročelnika za graditeljstvo Željko Predovan, a iz kojeg se jasno vidi da stari autobusni kolodvor nije bio predviđen za rušenje! Čak štoviše, Predovan na upit CZL-a koja je namjena starog autobusnog kolodvora odgovara kako zgradu na rivi sigurno treba prenamijeniti u druge svrhe kao što su ugostiteljstvo, usluge …
Tko je tada „bacio oko“ na lokaciju starog autobusnog kolodvora, još nećemo otkrivati, no sve upućuje na to da je rušenje tog zdanja bilo veliko finale dobro pripremljene akcije skupine lokalnih moćnika koji su pošto poto htjeli uništiti CZL oduzimajući im komad po komad imovine. Nažalost, u tome su i uspjeli.
Iz dokumentacije koja je u našem posjedu izdvajamo i Rješenje nekadašnjeg Fonda za privatizaciju iz prosinca 1994. u kojem se jasno vidi kojim je bogatstvom raspolagala CZL.  Osim starog autobusnog kolodvora kojeg je Kalmeta dao nezakonito srušiti, u vlasništvu CZL-a bili su i autobusni kolodvori u Obrovcu i Benkovcu, zemljište i poslovni prostor u Splitu, dionice Tvornice autobusa Zagreb itd. Zanimljivo je da Vedran Uranija koji kao sindikalac tako gorljivo zastupa radnike CZL-a i putem dijela medija plasira informacije koje mu odgovaraju i ne spominje mnoge činjenice do kojih smo mi došli. Zašto, to ćemo otkriti u nekom od sljedećih nastavaka, baš kao što ćemo otkriti i detalje jedne od najvećih pljački u Zadru koja se tiče novog autobusnog kolodvora za što posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju nakon čega će, nadamo se, reagirati nadležne institucije i procesuirati kriminalce koji su sustavno uništavali zadarsko gospodarstvo i radna mjesta!