Mlade Pločanke i Pločani će se očito još dugo načekati na stanove iz Programa poticane stanogradnje (POS). Nažalost, ni nakon pune dvije godine od sklapanja Predugovora između Grada Ploča i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama nema ni traga ni glasa o početku izgradnje zgrada iz POS programa, piše HDZ Ploče u priopćenju kojeg u nastavku u cijelosti objavljujemo

Podsjetimo, na Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa POS 2020.-e godine prijavilo se 139 obitelji koje planiraju svoj život formirati na području Grada i osigurati dom svoj obitelji.

Još u vrijeme sklapanja ovog predugovora Gradonačelnik je velebno najavio „Sklapanjem Predugovora napravljen je daljnji korak prema krajnjem cilju, a to je osiguranje doma našim građanima/obiteljima po povoljnijim uvjetima od tržišnih. Grad Ploče je na raspolaganje stavio atraktivno zemljište i obvezao se osigurati komunalnu infrastrukturu te ćemo učiniti sve da se ovaj složeni projekt realizira dinamički najbrže i kvalitativno najbolje informirajući građane o svim daljnjim fazama provedbe projekta.“

Naime, sklapanjem Predugovora Grad Ploče se obvezao i krenuo u proces projektiranja i izrade cjelovite projektne dokumentacije neophodne za ishođenje građevinske dozvole. Bilo bi zanimljivo saznati što su gradske službe do sada uspjele realizirati budući da Gradonačelnik ne informira javnost kao što je najavio u svojim izjavama. Također, iskustva drugih gradova i općina na području Hrvatske govore o neke tri godine od potpisa Predugovora do useljenja u stanove, dok je u Pločama prošlo već dvije godine a u međuvremenu nemamo ni dovršenu projektnu dokumentaciju, a kamo li odabrane izvođače i izgrađene stanove.

Koliko je ovaj projekt bitan za Grad Ploče govori i činjenica kako se broj stanovnika u Pločama rapidno smanjuje (prema zadnjem popisu imamo 8.252 stanovnika u odnosu na 10.135 iz 2011. godine) a pri tom, većina mladih svoj put traže van Grada. Međutim, mladima za kvalitetan život ovdje ne treba puno, posao i riješeno stambeno pitanje kako bi mogli zasnovati obitelj. Tako bi mnoge obitelji upravo kroz projekt POS-a mogle riješiti barem stambeno pitanje po povoljnijoj cijeni u odnosu na tržišnu. No odgovorni u gradskoj upravi se očito ne zamaraju previše s tim. O važnosti POS-a i izrade dokumentacije za aktualnu vlast možda najviše govori Izvješće o radu Gradonačelnika za period od 01.01.2022.-30.06.2022. unutar kojeg se niti jednom riječju ne spominje projekt POS-a. Također, gledajući rebalans proračuna za 2022. godinu za program POS-a planirano je ulaganje u iznosu od 80.000,00 kuna, dok je prvotno taj iznos bio daleko veći, čak 750.000,00 kuna. U promo „Vodiču kroz proračun za 2023. godinu“  s kojim se Gradonačelnik nedavno pohvalio nema niti slova o programu POS-a.

U međuvremenu, moramo priznati da se ipak nešto realizira. Takozvani „kapitalni projekti za razvoj grada“ poput uređenja šetnica, izmjena stabala, cvijeća, za čiju je izradu projektne i  tehničke dokumentacije predviđeno više nego u osiguranje stambenog pitanja za mlade obitelji. Iako su i ovakvi projekti važni isti se ne bi smjeli koristiti u svrhu „mazanja očiju“ i nebi trebali biti prioritetni u trošenju javnog novca. Budući da je praksa Gradonačelnika „guranje pod tepih“ svih projekata koji se ne odvijaju po planu (aglomeracija, uređenje školskog trga u Pločama, sanacija tunela u Stablini, ulaganje u poduzetničku zonu…) po svemu sudeći će i projekt POS-a završiti pod tepihom uz obrazloženje shvatljivo samo podobnima. Očekujemo nešto u stilu izjave za realizaciju projekta aglomeracije „postoje voditelj projekta, izvođač i nadzor, uloga Grada ne bi trebala postojati“. 

Nažalost, pretpostavljamo kako će krajnji rezultat ovakvog vođenja projekta i razvoja Grada biti nastavak trenda odlaska mladih koji će svoje stambeno pitanje morati riješavati u  susjednim gradovima gdje se ovakvi projekti uspješno realiziraju u puno kraćem roku. Poput mladih iz Komina koji svoje stambeno pitanje rješavaju u Metkoviću. Za ovakve rezultate programa POS-a nije kriv nitko drugi već Gradonačelnik i većina u Gradskom vijeću koji se igraju s prioritetima unutar proračuna gdje jasno pokazuju da im je bitnije hortikulturalno uređenje nego osiguranje stambenog pitanja za mlade obitelji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime