Poslovanje Grada Makarske ne zanima državne revizore

0

Hrvatska je članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU, pokazalo je istraživanje koje je naručio Europski parlament, a proveo institut RAND Europe.

Hrvatska, Rumunjska i Bugarska predvode skupinu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju iznadprosječnu razinu korupcije, stoji u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnoj nabavi Hrvatska je na samom vrhu, ispred Cipra, Litve i Rumunjske. Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a. RAND Europe predlaže i osnivanje Europskog ureda javnog tužitelja koji bi proširio ograničeno područje djelovanja OLAF-a, europskog ureda za suzbijanje prevara te uvođenje javnog sustava nabave (e-procurement). Jedan od načina sprječavanja korupcije je i državna revizija jer se detaljnom analizom poslovanja nekog grada, općine ili druge državne institucije ili ustanove mogu ustanoviti eventualne nepravilnosti. Portal Megamedia je 3. veljače 2016. zatražio od Državnog ureda za Reviziju Republike Hrvatske da dostave putem elektronske pošte izvješća o obavljenoj reviziji za Grad Makarsku za godine 2011.,2012., 2013, 2014. i 2015., kako bi mogli napraviti analizu javne nabave u Gradu Makarska. Dobili smo odgovor da revizija za tražene godine nije napravljena!
Svjedoci smo da su i gradski vijećnici više puta pokušali doći do informacija koje su od javnog interesa za građane ,nažalost do danas nisu uspjeli. Posebno zanimanje javnosti izazvali su troškovi gradnje sportske dvorane u Makarskoj. Gradonačelnik Tonći Bilić obećao je javnosti prezentirati podatke, ali do danas to nije učinio. 26. veljače 2016. pitali smo Državni ured za reviziju hoće li provesti nadzor za posljednjih pet godina u Gradu Makarskoj? Evo što su odgovorili: „Poštovani, Prema odredbama Zakona o Državnom uredu za reviziju, Ured nema obvezu obavljati reviziju subjekata za koje je nadležna svake godine, pa tako ni reviziju lokalnih jedinica. Jedina obvezna revizija je revizija godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna i revizija političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela izabranih s liste grupe birača. Sve druge revizije obavljaju se prema godišnjem programu i planu rada kojeg donosi glavni državni revizor. Kriterij za izbor subjekata revizije propisani su Zakonom o Državnom uredu za reviziju, a to su: procjena rizika, financijska značajnost subjekta revizije, rezultati ranije revizije i prikupljene informacije o poslovanju subjekta revizije. S poštovanjem, BISERKA ČOH MIKULEC, mag. oec. pomoćnica glavnoga državnog revizora.“. Iz ovakvog odgovora se da zaključiti kako u Uredu državne revizije ne čitaju novine pa tako nemaju pojma da poslovanje Grada Makarske prati čitav niz korupcijskih afera…

1 KOMENTAR

  1. Ne dozvoljavaju ni uvid u troškovnike strateških gradskih investicija, dvorane, vodovoda, hepa itd.! Što reći nego da sve upućuje na kriminal određenih političkih grupica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime