Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH’ bila je tema tribine koju su u hotelu Meteor organizirale Udruge proizašle iz Domovinskog rata Makarskog primorja i makarski Ogranak Matice hrvatske.

Goste skupa general bojnika HV i HVO Zlatana Miju Jelića i general pukovnik HVO-a Željka Šiljega, a nazočan je bio i general bojnik HV-a Miljenko Lasić, čija je aktualna tema privukla oko dvjestotinjak hrvatskih branitelja i ostalih članova Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članova makarske Matice hrvatske, pozdravio je Ivan Glibota, predsjednik makarske HVIDR-e. Naglasio je da je Hrvatska obranjena zahvaljujući zajedništvu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane te poručio kako je ono potrebno i danas kako radi opstojnosti Hrvata u BiH tako i sigurnosti Republike Hrvatske. -Ne postoji pobjednička vojska koja je toliko sotonizirana kao što je to HVO. Koriste se razne pravne kvalifikacije po kojima se optužuju hrvatski branitelji u BiH za zlodjela koja nisu počinili, dok s druge strane nad Hrvatima u BiH su izvršena silna mučenja, više od 14 tisuća bilo ih je u logorima, broj ubijenih je gotovo 1700, i za to nitko ne odgovara. Za Muslimane ne postoji udruženi zločinački pothvat, unatoč počinjenim kaznenim djelima, jer na njihovoj strani je pravosuđe BiH, naglasio je general Jelić, i nastavio -Optužnice protiv hrvatskih branitelja nisu utemeljene, njima se falsificira povijest i iskrivljuju činjenice. Sve je to kuhinja muslimanskog vodstva u BiH kako bi se Hrvate proglasilo agresorima i zločinačkim narodom. Hrvati postaju građani drugog reda, oduzeta su im ljudska i politička prava, upozorio je general Jelić.
Drži da je muslimanskom političkom vrhu cilj završiti ono što u ratu nisu, a to je etničko čišćenje BiH od Hrvata. Žrtva se želi proglasiti agresorom, a agresor žrtvom.Šokantno je da montirane optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH dolaze iz muslimanskog političkog vodstva. –Tražimo od političkih predstavnika u Hrvatskoj da se pomogne hrvatskim braniteljima u BiH za koje su podignute optužnice, da se pomogne njihovim obranama, ali i obiteljima koje su se našle u nezavidnoj situaciji, upozorio je general Jelić te zaključio -Sadašnja Vlada RH prepoznala je probleme i stala u zaštitu digniteta Domovinskog rata. Svjesni su da se montiranim procesima protiv hrvatskih branitelja u BiH sudi i Hrvatskoj. Moramo stalno isticati istinu da je Domovinski rat bio pravedan, oslobodilački, a ne agresorski i zločinački.
General Šiljeg istaknuo je da rat nije završio, nema oružane borbe ali vodi se drugim metodama, na snazi je specijalni rat. Hrvati su u Domovinskom ratu imali svijest o samostalnosti i slobodi, Srbi o Velikoj Srbiji, a Muslimanima je stalo do eskluziviteta nad BiH. Ti su procesi na djelu i provode se. Za sve te ciljeve trebaju određeni dokumenti, a u njima se kroji BiH bez Hrvata.
– Hrvata je u BiH najmanje, najlošije su geografski raspoređeni, nemaju svoj kompaktan teritorij. Ali, ne smijemo šutjeti, narod smo, imamo svoju svijest. Moramo širiti saznanja zbog čega je bio Domovinski rat, zašto nije završen i koje su posljedice, poručio je general Šiljeg. (Makarsko primorje)

1 KOMENTAR

 1. Lijepo je vdjeti Hloverku Novak Srzic da se zalaze za nacionslne interese hrvata u BIH. Lokalni izbori ce svakako omoguciti hrvatima iz BiH da daju glas Hloverki kao kandidatu za gradonacelnicu.

 2. Podska Generalima i Hloverki.Osobno poznam politicke prilike u makarskoj,kao HDZ ovac ,branitelj,svoj glas cu dati Hloverki.Tragedija je kandidata HDZa u osobi Jure Brkana sina kriminalca Kise.Branitelji nece zaboraviti ni da je Jure Brkan pretukao Invalida Hrvatske Vojske Gospodina Berosa.

 3. Ratnici,branitelji kao Mijo,Željko,Milenko Lasic uvjek ce biti za Bojnicu HV Hloverku Novsk Srzic,a ne za lopine iz HDZa koji suradjuju s Pusickom,Zmesicem,Lalicem…

 4. Makarska komunistička kasta zvana HDZ, eto pobjediti će vam Kišo i njegov sin Jure. On je Bojnik TAM-a u carini s kavom Primorja, lopine bebek i ostali na listi donjeti će kleptomanske glasove i sjesti u fotelju.Pretući HRVI beroša pa se kandidirati za gradonačelnika, tolia koncentracija lopovluka nije viđena od 82 godine, kad je Kišo bio kralj kave.

 5. Nismo vidili bojovnika sa prve crte, generala Zdenka Lučića… Hmmmm. Zašto? Dok su neki generali bojovali za Hrvate u Hercegovini, drugi…? Hmmm. HLO se prizentala bez njega. Pametno. Zaista pametno. Makni se od političkih konvertita, dođi na svijetlu stranu ma šta ti god Zdenko Stapić reka…

  • general ( brat Ivo mu dao čin ) Zdenko Lučić traži mušterije za slijedeću prevaru.Milion kuna koje je na prevaru uzeo glupim i naivnim Topićima se potrošilo.Ljubavnik koji ga guzi košta ,a love se nema.

  • Zdena je 12 puta odlikovan od Franje Tudjmana,za makarske komuniste nijada nije bio prihvatljiv,kao ni njegov brat general Ivo .Knjige koje objavljuju nisu bas ni vecini lijevih HDZ ovaca prihvatljive.

 6. A i ovaj jure brkan koliko se njegovo ime provlaci kroz novine i sramota zar to vridi mjesta gradonacelnika pa nebi se toliko ponizio pa makar kruha gladan bio

 7. Jeli to ovaj moj susjed Brkan što svako jutro tuče ženu prije odlaska na posao…
  Hahahahaha,a pa sine Jure ostavi se žene,neka ti Kišo dovede prostitutku ali prije uzmi jednu plavu.muuuuuuuuu…..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime