Šest godina nakon izbijanja afere s pronevjere novca od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, za što su nepravomoćno osuđeni tadašnji župnik fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, slučaj se još uvijek poteže po sudnicama

Tako je u 27. travnja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu donesena presuda po tužbi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda, protiv Ivana Validžića iz Zagreba po kojoj je potonji dužan župi vratiti 236.000 eura, plus kamate od kolovoza 2012. godine, piše Slobodna Dalmacija. Riječ je o prvostupanjskoj presudi o kojoj konačnu riječ još treba dati Županijski sud.

Riječ je o iznosu koji mu je nedvojbeno posudio fra Šime Nimac, od novca koji je stekao prodajom crkvene zemlje bez potrebnih suglasnosti 2007. godine, čime je “zaradio” i potrošio cijelih 9,8 milijuna kuna. Spomenutih 236.000 eura dakle dio je novca koji crkva još uvijek pokušava vratiti.

Fratru 2 godine zatvora, bankarici 21 mjesec: fra Šime izvadio mobitel u sudnici, uzda se u ‘vrhovnog suca’ – Bilonićka na rubu suza

‘Milosrdna’ pozajmica

Postojanje duga sud je nedvojbeno utvrdio, utvrdio je i da ga Validžić mora vratiti, a utvrdio je sud i neke do sada nepoznate i zanimljive detalje oko toga kako je do pozajmice uopće došlo.

Čulo se u sudnici i kako fra Šime Nimac nije dopustio da mu se prijateljstvo i vjera miješaju u posao pa je ugovorio i pristojnu kamatu, koja je, s obzirom na to da je bila riječ o pozajmici na godinu dana, iznosila cijelih 22.000 kuna mjesečno.

Po verziji priče kako ju je sudu ispričao fra Šime, on je Validžića upoznao dok je bio župnik u Promini 2006. godine. Validžić je, veli fra Nimac, pomagao crkvu na razne načine, pa su nastavili druženje i kada je fra Šime planirao gradnju nove crkve u Baškoj Vodi.

Tako je Validžić znao da fra Šime Nimac ima spremljena sredstva pa ga je pitao za pozajmicu jer mu je tvrtka bila u teškoj situaciji. Prateći poziv milosrđa, fra Nimac mu je priskočio u pomoć – doduše, osigurano zadužnicama i uz jedno tri tisuće eura kamata mjesečno.

Kako fra Nimac nije bio vješt s pravnim pitanjima, zamolio je za pomoć prijateljicu, bankaricu Jasminu Bilonić koja je sa sobom donijela ugovore i novac i kojoj je, bar tako tvrdi fra Šime, Validžić prva tri mjeseca redovito plaćao ratu, no kasnije je prestao.

Kada je izbila afera, nazvao me Validžić kako bi mi prenio poruku od Jasmine da uništim svu dokumentaciju – kazao je dalje fra Šime Nimac, dodajući kako je on tako i postupio, no ne i Jasmina Bilonić koja je sve dokumente sačuvala.

Lokal u Zagrebu

Fra Šime je sam predigao novac, ja sam bila samo tehnička podrška, u svojem iskazu kazala je Bilonić, negirajući da je njoj bilo tko išta platio. Ona je samo odnijela ugovor koji je sastavila njezina prijateljica.

Validžić je pak kazao kako je prvo fra Šime Nimac njega upitao može li mu pronaći nekakav lokal u Zagrebu za 200.000 eura koji bi fra Šime kupio i iznajmljivao.

Kasnije ga je Validžić zamolio da mu pozajmi taj novac, pa će lokal riješiti kasnije. Novac mu je trebao jer mu je tvrtka bila u problemima, nije imao za plaće.

Dodatnih 36.000 eura, kaže, dodano je ugovoru na ime kamata, a kada se požalio zašto toliko puno, fra Šime mu je odgovorio da su “takvi uvjeti na tržištu”.

Tvrdi da je nešto kamata platio Jasmini Bilonić, ali sud tvrdnje da je isplaćeno nekoliko rata nije prihvatio – prije svega zato što o tome nije bilo nikakvog dokaza.

Pokušao je Validžić na sve načine osporiti tužbu, čak negirajući i da župa tužitelj ima pravo tužbe, no ništa mu nije prošlo i tako sada mora platiti sav dug – čak i kamate koje je, bar kako on tvrdi, već naplatio fra Šime Nimac.

Zapljena 98.000 kuna

Pokazalo se na suđenju i da fra Šime Nimac ipak nije dobio 98.000 kuna sudskog troška na ime neuspjele ovrhe nad zemljištem kod Benkovca, pokrenutom od Crkve. Pokušala mu je Crkva zaplijeniti nešto zemlje i maslinika, ali je Županijski sud u Zadru to na koncu odbio jer fra Šime nije upisan kao vlasnik.

Fra Šimi Nimcu je dosuđen spomenuti iznos troška koji mu je uplaćen, no odmah i zaplijenjen jer je račun pod ovrhom od Crkve. Tako mu je Crkva platila i odmah naplatila, a usput su mu “pokupili” i novac dobiven prodajom pasata koji je fra Šime kupio utajenim novcem.

1 KOMENTAR

  1. Jadna ti je ova Hrvatska kad su nam fratri ovaki . Malo komentara je kritika na ovaj nemoralni čin koji ne ide uz fratre , više bi priličilo političaru . Možda je Šime falio profesiju , kao političar bi bio jako cijenjen , još mu nije kasno , nebi ga ni osudili sve bi otišlo u zastaru. Šime upiši se u HDZ tvoji postupci dokazuju da ti je tamo mjesto na nekoj visokoj funkciji .Siguran sam da ono što je prodano promijeniti boju u CRVENU ili ćak ŽUTU , živi bili pa vidjeli. Što se tiće cijene 30–40 euro 1 m2 to je smiješno niko o tome ne govori , zar je moguće se ta zlatna lokacija tako cijeni….?

  2. U socijalizmu su nas fratri ucili da su svi ljudi isti dobri ili losi crkva danas u ovoj jadnoj drzavi siri mrznju medju ljudima para im nikad dosta samo saljite dicu na vjeronauk
    Ne smeta vam sta Barisic stiti pedofile nema zakona za njih

  3. Crkva je zavladala cilom nasom zemljom kako to ne vidite da upravljaju sa svime
    Samo saljite dicu na vjeronauk otkad je uveden u skole sve je otislo vragu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime