Još uvijek naši sugrađani odlaze u susjednu nam Hercegovinu koristiti usluge mijenjanja guma, a najbolje prolaze oni u pograničnim krajevima, no obzirom na prosjek cijena, put se jednostavno više ne isplati…

Iako je zimska sezona mijenjanja automobilskih guma počela početkom studenog prošle godine, u Dalmaciji se, te općenito priobalju, zimske gume stavljaju u rijetkim trenucima. Snijeg nam pada “svake prijestupne godine”, a povremene poledice nisu dugog vijeka, pa je put u kontinentalnu Hrvatsku i planinske krajeve, za većinu stanovnika našeg podneblja jedini razlog mijenjanja / kupnje zimskih guma. Ranije se, dok nismo postali članica EU, isplatilo potegnuti do hercegovačkih vulkanizera i servisera, neki su išli čak do Slovenije jer bi time značajno uštedjeli i sačuvali koju, prijeko potrebnu kunu. Još uvijek naši sugrađani odlaze u susjednu nam Hercegovinu koristiti usluge mijenjanja guma, a najbolje prolaze oni u pograničnim krajevima, no obzirom na prosjek cijena, put se jednostavno više ne isplati…No, u Širokom smo Brijegu zamijetili nekoliko automobila s hrvatskim registracijskim oznakama, točnije onima naše županije. Upitali smo vlasnike isplati li im se put preko granice.

Cijene u Splitu

– Pa i nije neka značajna ušteda, ali opet ispadne malo jeftinije. Kad sam već ovdje napunit ću pun rezervoar dizela i tako uštediti oko 50-ak kuna. Ovo danas mi je više bilo zbog puta, da se malo maknem od doma – govori nam Teo iz Podstrane, odbijajući se slikati, jer, kako kaže, nije fotogeničan. Pitali smo radoznalo za cijenu, dimenzije i marku gume, a Teo nam je bez problema rekao kako se radi o ekonomsko prihvatljivoj gumi “Semperit”, koja pripada srednjoj klasi. Na dimenzijama 175/65/R14 Teo će gumu zajedno s montažom platiti 94.46 konvertibilnih maraka što je oko 354 kune, a sve četiri s montažom i uključenim PDV-om oko 1416 kuna. Kad smo se vratili u Split odlučili smo u nekoliko vulkanizerskih radnji provjeriti kako se kod kreću cijene mijenjanja i montiranja guma srednje klase i to u tri najčešće dimenzije i tri modela guma. Tako će vas u primjerice u vulkanizerskoj radnji na Sućidru, kupnja i montiranje sve četiri gume njemačke marke “Fulda” dimenzija 175/65/R14 koštati 1.360 kuna dok bi jedna koštala 340 kuna; dimenzija 195/65/R15 kupnja i montaža košta 1.560 kuna dok bi jedna koštala 390 kuna, a dimenzija 205/55/R16 košta 2.120 kuna dok bi jedna koštala 530 kuna.

Online shoping

U jednoj drugoj splitskoj vulkanizerskoj radnji (nećemo ih besplatno reklamirati), rekli su nam da bismo morali izdvojiti 380 kuna za jednu zimsku gumu sestrinske firme Michelin, “Kleber”, dimenzija 175/65/R14, dok bi kupnja sve četiri i montaža koštale 1.520 kuna. Jedna zimska guma dimenzija 195/65/R15 košta 425 kuna dok bi sve četiri koštale 1.700 kuna, a zimska guma dimenzija 205/55/R16 “piza” 637 kuna dok bi sve četiri iznosile 2548 kuna. U servisu na Dragovodama rade također s Michelinovom sestrinskom firmom, ali “BFGoodrich”; kod njih ćete za jednu zimsku gumu dimenzija 175/65/R14 platiti 345 kuna što bi za sve četiri bilo 1.380 kuna. Za gumu dimenzija 195/65/R15 bi morali izdvojiti 400 kuna što bi za sve četiri bilo 1.600 kuna, a dimenzije 205/55/R16 bi platili 580 kuna po komadu, odnosno 2.320 kuna za sve četiri. Napominjemo kako se radi o uobičajenim markama srednje klase koje su najdostupnije i nalaze se među najpovoljnijim cijenama na tržištu. Da zaključimo – obzirom kako živimo u razvijenom svijetu interneta, te je sve moguće kupiti online, možemo naići na različite popuste zbog čega putovanja u Hercegovinu i Sloveniju nisu više (toliko) isplativa kao nekad… (dalmacijanews.com)

1 KOMENTAR

  1. Vec su godinama u zakupu drzavne zemlje, obraduju polja, imaju desetke krava i bikova, ali drzava im je rekla da sa zemlje moraju otici jer su nasli nove zakupce

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime