Dugogodišnji sindikalni povjerenik Doma zdravlja Zadarske županije Ivan Gašpar, inače vozač u sanitetu, dobio je izvanredni otkaz ugovora o radu dok je bio na bolovanju!

Obavijest o izvanrednom otkazu Gašpar je našao u poštanskom sandučiću, u običnoj plavoj kuverti, koja čak nije poslana ni preporukom. – Ovo je točka na “i” na sve što u Domu zdravlja proživljavam zadnjih nekoliko godina zato što kao glavni sindikalac upozoravam na nezakonito poslovanje i neprofesionalan odnos prema zaposlenicima, zbog čega trpe i sami pacijenti – ističe Gašpar. – Ovo se više ne može nazvati ni mobingom, ovo što se događa u Domu zdravlja je čista diktatura. Na žalost, ne mogu reći da ovakvo što nisam očekivao, otkazom mi se prijeti svaki put kad sindikat na sudu pokrene neki postupak zbog kršenja radničkih prava.  No, da će to biti napravljeno na ovakav način, dok sam na bolovanju zbog ozljede leđa koju sam zaradio na istom tom poslu, i u običnoj plavoj kuverti tako da mi prođe i rok za žalbu bez da to znam, to prelazi svaku mjeru i granicu – rekao nam je Gašpar.

Pod lijekovima

Kažnjeni sindikalist već godinama s ravnateljstvom Doma zdravlja vodi beskompromisnu borbu za zaštitu radničkih prava vozača, medicinskih sestara i tehničara, a više je puta javno upozoravao na niz nepravilnosti i nepoštovanje zakona i kolektivnog ugovora.  Sve to rezultiralo je i inspekcijskim nadzorima i nizom radnih sudskih sporova zaposlenika Doma zdravlja protiv matične kuće. Kako razlog za otkaz, koji je potpisala ravnateljica Renata Bek, navedeno je navodno Gašparovo nehumano ponašanje na poslu, odnosno odbijanje radnog zadatka. – Toga dana, 17. lipnja, vozio sam pacijenta od 110 kilograma i dok sam ga pokušavao podignuti, osjetio sam snažnu bol u leđima. Već godinama imam dijagnozu duple diskus hernije koju sam zaradio baš na poslu, i to svi znaju. No, unatoč boli i savjetu moje doktorice da uzmem predah, odradio sam smjenu do kraja pod lijekovima za bolove. I tada mi dolazi poziv da još jednog pacijenta prenesem na četvrti kat. To nisam bio u stanju i tražio sam pomoć, ne za vožnju, nego samo da mi netko pomogne pacijenta odnijeti do četvrtog kata jer sam ne mogu. Troje kolega su bili na raspolaganju i nitko ih nije zvao, inzistirali su da to radim baš ja iako su znali da ne mogu. Ujutro sam otvorio bolovanje i krenuo na fizikalnu terapiju. To je poslije iskorišteno protiv mene kao odbijanje radnog zadatka i moja nehumanost – ističe Gašpar, razočaran što nakon 23 godine na poslu vozača hitne pomoći i saniteta dobiva otkaz na ovakav način.

Potpora SSSH

– Prošao sam rat, vozio prve ranjenike s Maslenice i nikad me nije bilo strah. Danas imam 54 godine i strah me je ovakvog sustava punog neradnika i korupcije, gdje se borba za prava radnika, koja se krše naočigled sviju, kažnjava otkazima. Istodobno, ravnateljicu koje nikad nema na poslu, nitko ne dira iako organizacija rada očito ne funkcionira.  Pacijenti na prijevoz čekaju satima, djelatnici su potplaćeni, Dom zdravlja od HZZO-a dobiva novac za cijeli noćni tim, ali umjesto troje plaćenih ljudi radi samo jedan vozač.  Lako je tako ostvarivati milijunski plus u poslovanju, štedjeti na pacijentima i osoblju, ali to je očito jedino što nadležne zanima – tvrdi Gašpar, zbog čijeg je slučaja Savez samostalnih sindikata sazvao konferenciju za novinare na kojoj će, kako navodi, dokazima dokumentirati sve što Gašpar govori.
Ravnateljice nema, zovite je opet sutra

Odgovore na Gašparove optužbe tražili smo i u Domu zdravlja Zadarske županije, međutim, nismo ih uspjeli dobiti. Ravnateljica Renata Bek nije bila u uredu, a na pitanje hoće li se vraćati do kraja radnog vremena, rečeno nam je da pokušamo u četvrtak ujutro. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime