Zastupnica Renata Sabljar Dračevac (Klub socijaldemokrata) ocijenila je da više ne postoji povjerenje prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite te zatražila njegovu ostavku

Zbog velike smrtnosti od covid-19 i krajnje neodgovornosti, tražimo ostavku Nacionalnog stožera i imenovanje ozbiljnih stručnjaka koji bi dosljednošću i stručnošću vratili povjerenje građana, a time i bolju procijepljenost, rekla je zastupnica u slobodnom saborskom govoru.

Prije toga je ustvrdila kako više “nemamo povjerenje” prema Stožeru, kako je ono izgubljeno “mnoštvom” nelogičnosti i pogodovanja pojedincima i skupinama od kako je krenula epidemija, od 25. veljače 2020. godine.

Prema neslužbenim podacima, danas imamo 4.400 novih slučajeva, broj aktivnih jučer je bio gotovo 18 tisuća, u zadnjih 48 sati preminulo je 30 oboljelih, navela je Sabljar-Dračevac.

Smrtnost je zabrinjavajuća, jučer i prekjučer izgubili smo 60 osoba, veću stopu smrtnosti imaju samo Litva, Latvija, Bugarska i Rumunjska,  kazala je zastupnica i poručila kako se hitno moraju pronaći razlozi tolike smrtnosti.

Klasić: Dramatika se mora zaustaviti

Darko Klasić (HSLS) poručio je kako se “dramatika”, odnosno sukobi na relaciji Pantovčak-Banski dvori moraju zaustaviti.  

“Ova dramatika se mora zaustaviti, blokade imenovanja ne smije biti, Hrvatska vojska i vanjska politika nisu političke igračke, država mora funkcionirati na temelju dogovora i suglasja najviših državnih tijela”, naglasio je zastupnik.

Ovih dana, podsjetio je, svjedočimo novom sukobu, s jedne strane, kaže, pomalo je nerazumljiva odluka ministra obrane da za dva i pol mjeseca ne produži mandat zapovjedniku Počasno- zaštitne bojne, no još je nerazumljivija reakcija predsjednika Republike koji prijeti blokadom donošenja svih drugih kadrovskih odluka za koje je potreban njegov supotpis.

Klasić poručuje kako neprihvatljivom smatra blokadu vlasti, konfuziju tko i kada zapovijeda Hrvatskom vojskom, stvaranje krize u kreiranju vanjskih politika “gdje je cirkus još veći”, te stavljanje Stožera Oružanih snaga RH u nezavidan položaj političkog opredjeljivanja.

Anka Mrak Taritaš (Glas) podsjeća da Sabor uskoro očekuje rasprava o Izvješće o obrani za prethodnu godinu u kojemu je, kaže sve strukturirano po načelu “sve je dobro”, ali gledano izvana prema Oružanim snagama “tu nešto nedostaje”.

Ne znamo kakvo je zaista stanje na terenu, kakvo je stanje duha pripadnika Oružanih snaga, brine li netko u kakvom je stanju tehnika, kaže zastupnica i ističe kako u javnost dolaze vijesti koje zabrinjavaju.

Jedna takva su samoubojstva u vojsci,  tu je i priča o ovisnosti, odnosno incidenti s drogama u najelitnijoj postrojbi HV-a, u dva i pol mjeseca pet pripadnika te postrojbe bilo je pozitivno na najskuplju drogu – kokain, naglasila je i dodala kako ovisnost o toj drogi predstavlja i sigurnosni rizik. (INDEX)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime