U utorak, 3. prosinca, s početkom u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se retrospektivna izložba „Ante Rožić i Makarsko primorje” u organizaciji Udruge Kačić. Kustosice izložbe su povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović te arhitektice Petra Radić i Petra Visković. Projekt je realiziran u partnerstvu s projektnim biroom Investprojekt iz Makarske te u suradnji s arhitektom Antom Rožićem. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10. prosinca 2019.

Projekti različitih namjena i tipologija — od sakralnih prostora do objekata javne namjene, restorana, ugostiteljskih objekata, turističke arhitekture, obiteljskih kuća i uređenja obalnog pojasa — prikazat će se nacrtima, aksonometrijama, suvremenim fotografijama te fotografijama iz osobne arhive Ante Rožića, arhive Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i arhive projektnog biroa Investprojekt iz Makarske, u kojem je Rožić proveo čitav svoj radni vijek kao voditelj arhitektonske grupe. Izložbom se želi valorizirati modernistička arhitektonska baština Makarskog primorja kroz opus jednog od njezinih najistaknutijih predstavnika, educirati stručna i šira javnost o vrijednosti ovih objekata te potrebi za njihovom zaštitom, očuvanjem, primjerenom namjenom ili kvalitetnom prenamjenom.

Naime, najveći i najvažniji arhitektonski opus tijekom kasnog modernizma na Makarskom primorju upravo je onaj arhitekta i urbanista Ante Rožića koji je u duhu kritičkog regionalizma stvorio arhitekturu s osjećajem pripadnosti biokovskom podneblju. Sintetizirajući elemente tradicije i modernosti te stapajući arhitekturu s karakterističnim mediteranskim krajobrazom oblikovao je prostore koji na identitetskoj razini korespondiraju s kulturnim i graditeljskim nasljeđem jadranske Hrvatske. 

Na izložbi će biti prikazano 17 arhitektonskih i urbanističkih realizacija: Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori (1968.),  Župna crkva Bezgrešnog Začeća u Drašnicama (1971. – 1976.), Plažni restoran Punta Rata u Brelima (1981.), Plažni objekt Sutikla u Podgori (1986.), Institut „Planina i more” u Makarskoj (1978.), Dom zdravlja u Makarskoj (1978.), Pošta u Makarskoj (1977.), TV odašiljač na Biokovo na vrhu Sv. Jure (1965.), Turistički centar u Brelima (1970.), Hotel „Maestral“ u Brelima (1965.), Hotel „Berulia“ u Brelima (1971.), Odmaralište „Novi Sad“ u Igranama (1973.), Hotel „Biokovo“ u Makarskoj (1979.), Hotel „Meteor“ u Makarskoj (1973.), Kuća obitelji Rožić u Bratušu (1970-ih i 80-ih), šetalište – riva u Makarskoj (1983.) i uređenje obalnog pojasa u Podgori (1984.).

Nakon Zagreba izložba će gostovati u Gradskoj galeriji Antun Gojak u Makarskoj gdje će se otvoriti 31. siječnja 2020., u sklopu manifestacije Noći muzeja, a tijekom iste godine planirana su i gostovanja izložbe u polifunkcionalnim prostorijama općina na Makarskom primorju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime