23. ožujka 2021. u više je medija objavljena informacija da će Sunce hotele, tvrtku u većinskom vlasništvu Jake Andabaka, preuzeti tvrtka Eagle Hills Real Estate d.o.o., domaćoj javnosti poznata po želji da izgradi „zagrebački Manhattan“, te po kontroverznom projektu „Beograd na vodi“, piše u pismu udruke “Kačić” upućenog ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojeg objavljujemo u nastavku

U lanac Sunce hotela spada i kultni Bluesun hotel Maestral u Brelima, izgrađen 1965., a koji je do 17. studenoga 2020. imao status preventivno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Riječima dosadašnjeg vlasnika g. Andabake, plan je novih vlasnika dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, što bi značilo izglednu „obnovu“, a time i potencijalno radikalne preinake Bluesun hotela Maestral (objavljeno na portalu Poslovni.hr, 25. ožujka 2021.).

Riječima stručnjaka Maroja Mrduljaša, koji se godinama bavi hotelom i turističkom arhitekturom, „sačuvati barem jedan objekt iz razdoblja visokog modernizma u izvornom obliku bilo bi izuzetno važno. Imamo sreću da je hotel Maestral u Brelima, vjerojatno najljepši modernistički projekt na našim prostorima, ne samo u domeni turizma nego generalno, u izvornom stanju i imamo priliku sačuvati barem jedan cjeloviti primjer kulture modernizma za buduće generacije“. Za urbanistički i arhitektonski projekt Ante Rožića, Matije Salaja i Julija De Luce, koji uključuje projekt interijera u duhu sinteze vizualnih umjetnosti Bernarda Bernardija, Mrduljaš smatra da pripada internacionalnoj kulturi, te da bi njegova obnova „trebala biti društveni prioritet i zajednički napor koji ne treba i ne može biti prepušten samo vlasniku“ (objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, 13. listopada 2020.).

Hotel Maestral prezentiran je i na glasovitoj izložbi „Prema konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948. –1980.“ u muzeju MoMA, u New Yorku, a arhitekt Ante Rožić dobitnik je nagrade za životno djelo „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata.

Projekt Motel Trogir Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze još je 7. listopada 2020. uputilo službeni dopis Ministarstvu kulture i medija RH vezano uz tada skori istek preventivne zaštite spomenutog hotela te neodržavanje sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Na kasniji upit novinarke Jutarnjeg lista je li u procesu određivanje trajne zaštite za Bluesun hotel Maestral, iz Ministarstva kulture i medija odgovoreno je sljedeće: Na jednoj od sljedećih sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra razmatrat će se status Hotela Maestral u Brelima. Održavanje sljedeće sjednice Stručnog povjerenstva planira se krajem mjeseca listopada ili početkom studenog ovisno o epidemiološkoj situaciji. Članak je objavljen 20. listopada 2020.

Prema napisima u Slobodnoj Dalmaciji od 15. prosinca 2020., „prijedlog trajne zaštite izrađen je pri nadležnom Konzervatorskom odjelu u Splitu,(…) upućen je u proceduru i upisan u postupke u novoj bazi Registra kulturnih dobara RH, no Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture o slučaju nije ni odlučivalo, budući da već duže vrijeme sjednica Stručnog povjerenstva nije održana.“

Kako do danas odgovor na spomenuti dopis nismo dobili, iako je to bila i zakonska obveza Ministarstva, još jednom apeliramo na nadležne službe da se pravovremeno očituju po ovom pitanju. U cilju zaštite i očuvanja kulturne baštine od nacionalnog i međunarodnog značaja, a temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, kao široka mreža zabrinutih građana, stručnjaka i institucija, zahtijevamo odgovor na predmetna pitanja u što skorijem roku.

Unaprijed zahvaljujemo na vašem ljubaznom odgovoru.

S poštovanjem,

Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze/ projekt Motel Trogir

Udruženje hrvatskih arhitekata

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Društvo arhitekata Splita

Društvo arhitekata Dubrovnik

Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”

Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Institut za povijest umjetnosti

Hrvatsko dizajnersko društvo

Hrvatska komora arhitekata

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata

  • Dopis je upućen i Davoru Trupkoviću, pomoćniku ministrice, Miroslavu Mikšiću, tajniku pomoćnika ministrice, Višnji Bralić, glavnoj konzervatorici, Tomislavu Petrincu, glavnom konzervatoru, Zoranu Wieweghu, glavnom konzervatoru, Mirni Sabljak, načelnici Sektora za zaštitu kulturne baštine, Damiru Čibariću, voditelju Službe za nepokretnu kulturnu baštinu, Bruni Dikliću, voditelju Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite, Radoslavu Bužančiću, pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime