U partnerstvu sa Savjetovalištem Lanterna i uz financijsku potporu Grada Makarska (10.000,00 kn), udruga Ruke za bolju Makarsku provodi društveni projekt pod nazivom Abeceda aktivnog građanstva.

Projekt je dio provedbe Lokalnog programa djelovanja za mlade grada Makarske za razdoblje od 2016. do 2020., strateškog dokumenta za kreiranje javnih politika za mlade, usvojenog na sjednici Gradskog vijeća, 22. studenog 2016.
Cilj projekta je kroz edukaciju, ispitivanje i analizu javnih politika približiti mladima koncept aktivnog građanina kao uloge koju isti trebaju preuzeti i prakticirati u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice, informira Petar Kelvišer, predsjednik udruge i voditelj projekta.
Projektne aktivnosti započele su početkom ožujka, a trajat će do konca tekuće godine. Do sada je provedeno ispitivanje putem ankete i fokus skupine gdje su utvrđivani stavovi i potrebe mladih vezano za obrazovanje i razinu njihove uključenosti u procese odlučivanja. U prostorima Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića organiziran je info štand gdje su mladi volonteri dijelili prigodne info letke i pozivali ostale učenike na sudjelovanje na radionicama i edukacijskim treninzima koji će se održavati subotom u prostoru Savjetovališta Lanterna. Edukacijski moduli vezani su uz aktivizam mladih, oblike učeničkog organiziranja, ulogu vijeća učenika i načine njegovog osnaživanja, komunikaciju, javni nastup, uspješno pregovaranje, strateško planiranje, prikupljanje novčanih sredstava (fundraising), održivi razvoj te borbu protiv korupcije, predrasuda i diskriminacije.
Od ostalih javno-zagovaračkih aktivnosti projektom se planira provesti ispitivanje percepcije društvenih problema u zajednici od strane mladih te potreba koje mladi iskazuju unutar lokalne zajednice (Mladi i civilno društvo). Kroz simulaciju vođenja sjednice Gradskog vijeća i sudjelovanje na tematskoj sjednici Gradskog vijeća mlade će se nastojati uključiti u praćenje rada Gradskog vijeća, analizu rada različitih gradskih odbora i predlaganje akcijskih mjera u provedbi lokalne politike za mlade (Vijećnica pod povećalom). Također će se pokušati utvrditi učestalost korištenje usluga gradskih ustanova u kulturi od strane mladih uz predlaganje mjera za unapređenje života mladih kroz osposobljavanje društvenih prostora i uključenje mladih u kreiranje kulturno-zabavne ponude (Kulturancija). O terminima odvijanja svih navedenih aktivnosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, kazao nam je Petar Kelvišer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime