U dvodnevnom izdanju Dana Svemira 2018. gost predavač ing.Božidar Kemić mag.phys. poveo je građane grada Makarske domaće i strane i turističke posjetitelje na putovanje kroz ljepote Svemira, nove spoznaje i otkrivene misterije koje još čekaju znanstvena objašnjenja

“Doista ste prekrasna i poticajna publika, te ste me se posebno dirnuli sa vašima pitanjima i komentarima, te mislim da biste se mogli i trebali baviti koliko Vam vrijeme dopusti i sa znanošću, i hvala Vam na tome” istaknuo je na kraju mag.Kemić kojeg je fasciniralo da su poduža predavanja ljudi su svaku večer produžili svojim pitanjima i diskusijom o najnovijim saznanjima našeg mjesta u Svemiru, čime su pokazali želju za novim spoznajama i odgovorima, što nije trend kakav promovira današnji sustav življenja i vladanja nad ljudima -“dajete mi poticaj i nadu” zaključuje mag.Kemić.

“Prvu večer smo dobili na poklon prekrasan izbor i pojašnjenje nevjerojatnih slika iz Svemira koje su nam je kao civilizaciji podarili stručnjaci sa najboljim astronomskim alatom ikad Svemirskim teleskopom Hubble, dok smo u drugoj večeri uživali u geografiji Svemira i projekcijama na kojima već desetljećima rade timovi međunarodnih stručnjaka, uz tumačenje našeg dragog gosta mag.Kemića. Na ovoj završnoj večeri se rodila i ideja o mogućnosti proširivanja ovog znanstvenog događanja, koje je tako rijetko i dragocjeno u gradu pod Biokovom -koje ljude može fascinirati i formirati u bolja stvorenja -a to je puno veći doseg u turizmu prema kojem smo se orijentirali i način preko kojega ga pozitivno možemo širiti razvijajući Makarsku pod brendom znanstvenog turizma -istaknuo je voditelj Makarske zvjezdarnice prof.Gloryan Grabner inicijator i organizator ovog znanstveno-popularnog događanja.

“Na žalost, jedinu stvar koju je trebao odraditi Grad, jer financijski od ove godine po odluci gradonačelnika Brkana ova manifestacija ( a tako ni Astro-škola sa 12 god.tradicijom koja se besplatno radila za makarsku djecu za vrijeme zimskih praznika) u Proračunu grada nemaju mjesta, a to je donošenje sjedalica za manifestaciju u prvoj večeri je u potpunosti izostao, što je šokiralo brojne građane i posjetitelje. Nakon što su se zauzela sva mjesta na okolnim klupama i ogradnim zidićima Astro-parka, posjetitelji su bili primorani sjesti na pod, a dobar dio je i otišao, posebno naši stariji sugrađani i turisti. Ni službenu ispriku nismo dobili, tako da je svaki komentar suvišan, no unatoč ovome ni ova ni bilo koja druga naša manifestacija neće prestati” poručuje Grabner, te se posebno zahvaljuje Županijskoj zajednici tehničke kulture i Turističkoj zajednici Makarska i drugim partnerima, bez čije potpore se ova Manifestacija ne bi mogla održati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime