Jučer je na 8. eko pressici Crvenog križa Makarska javnosti predstavljen rad udruge, institucije i organizacija koji djeluju po pitanju ekologije i poboljšavanju životnih uvjeta kako za čovjeka tako i za samu prirodu u gradu Makarskoj

Osim samog ravnatelja makarskog Crvenog križa, prof. Gloryxana Grabnera, na eko pressici govorili su i Ksenija Protrka – JU Park prirode Biokovo, Ivona Vučić – Savjetovolište “Lanterna”, Lidija Vukadin Vranješ – MARA, Jadranka Alač – UZOR “Osejava”, Frane Filipeti – PŠRD “Arbun”, Mila Lukić – Makarski Komunalac, Tamara Batinić – Grad Makarska i predstavnici Osnovne i Srednje školu “fra.A.K.Miošića” Mario Udovičić i Josip Paunović.

Gloryan Grabner, prof.

– Razlog ovog okupljanja, uz najavu međunarodnih eko akcija na koje pozivamo sve građane našeg Grada i sve sumještane u našim Općinama, jest da se vidi sinergija raznih organizacija u radu za opće dobro kako za spas naše sadašnjosti tako i budućnosti. Ovo je samo dio ljudi i organizacija koje će provoditi svoje vlastite eko aktivnosti na koje vas već sutra pozivamo, kao što vas pozivamo i na zajedničke eko akcije sa međunarodnim predznakom koje su našle plodno tlo u gradu pod Biokovom evo već desetljeće. Od tih globalnih eko akcija prva nam ide u subotu 30.ožujka, „Sat Zemlje – Earth Hour“  – gašenje svjetala i svih električnih uređaja kao poziv na racionalno trošenje energetskih rezervi i okretanje na obnovljive i održive, dok nam čišćenje naših poluotoka i priobalja planiramo za subotu 4.svibnja, a podmorje u subotu 11.svibnja“, kazao je Gloryan Grabner.

Prema  njegovim riječima, međunarodne akcije koje nas potiču na zajedničku odgovornost za naš Planet su samo ‘svjetionici’ koje treba obuhvatiti ‘more’ naših osobnih aktivnosti i promjena ponašanja u našem vlastitom domu.

– Mi smo prva generacija koja je toga svjesna i posljednja koja to može promijeniti, da civilizaciju uništavanja pretvorimo u održivu civilizaciju za nas i našu djecu.  Postavimo cilj: neka Makarska bude prvi Zero Waste – Grad bez smeća u Hrvatskoj!”, zaključio je ravnatelj Grabner pozivajući svoje sugrađane da se dodatno informiraju na http://www.wwfadria.org/ne_plastici/

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime