Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Siniša Varga, ponudit će u idućih 15 dana ostavku na svoju funkciju.

Tako želi zapravo prisiliti ministra zdravlja Rajka Ostojića da konačno počne s izmjenama nekoliko zakona bez kojih nije moguće izdvajanje HZZO-a iz sustava državne riznice koje je predviđeno za početak srpnja, dakle za nepunih 60 dana. Informacija o Varginoj ostavci već se nekoliko dana učestalo spominje u političkim krugovima. Objašnjenje je da direktor HZZO-a ne želi čekati sljedeću godinu, kada je postavljen konačni rok izdvajanja HZZO-a, i samim time financijsku samostalnost Zavoda koji je u 2013. raspolagao s više od 20 milijardi kuna.
Dugotrajan rat

No, iako Varga i Ostojić opovrgavaju sukob, “hladni rat” sve je teže prikriti. Mnogi i ovaj Vargin potez tumače kao njegov pokušaj jačanja vlastite pozicije u sektoru zdravstva u odnosu na ministra Ostojića. Varga, pak, opovrgava da želi biti “ministar umjesto ministra”. Vargino inzistiranje na što ranijem izdvajanju HZZO-a iz riznice, na određeni način, jačanje je njegove pozicije. Zašto? Jer bi u tom slučaju imao u rukama snažno oružje: kontrolu nad potrošnjom najmanje 21 milijarde kuna iz zdravstvenog fonda. Ostojić bi ostao samo “politički imidž”. A Vargi je važno da se to dogodi što prije, pogotovo jer sada iza leđa ima jake političke zaštitnike.

Otvoreni istupi

U nedavnim javnim istupima šef HZZO-a govorio je o tome da bi izdvajanje institucije riznice u srpnju osiguralo učinkovitije upravljanje sredstvima u hrvatskom zdravstvu. Kako bi se HZZO već za 60 dana izdvojio iz riznice, nužno je promijeniti nekoliko zakona. Prvi je onaj o zdravstvenom osiguranju, drugi je o zdravstvenoj zaštiti te konačno Zakon o proračunu. Ni jedna od spomenutih promjena, većina je u ingerenciji ministra Ostojića, još nije ušla u saborsku proceduru. Zasad je, čini se, izdvajanje HZZO-a iz riznice na dugom štapu osim ako netko priču “ne presiječe” jačom političkom sjekirom. Prije tog novčanog izdvajanja nužan je i početak primjene master plana bolnica, a ni taj dokument još nije u rukama zastupnika. Tek je završena javna rasprava. U tijeku je formiranje stava Ministarstva na pristigle primjedbe. Dakle, tek bi krajem svibnja dokument mogao u saborsku proceduru, a u najboljem slučaju biti usvojen do srpnja. (Jutarnji list)