Priča o koncesiji na plaži koju je dobio sin općinskog načelnika Jasenice i novopečenog zastupnika HDZ-a Martina Baričevića, dobila je (ne)očekivani nastavak

Naime, nakon što je građevinska inspekcija zatvorila gradilište i naredila uklanjanje konstrukcije, apetiti i bahatost HDZ-a pokazali su se u punoj snazi, javlja Index. Traka o zabrani radova je skinuta, a radovi na konstrukciji koja se nalazi na masleničkoj plaži su nastavljeni kao da se ništa nije dogodilo. No, krenimo redom.

Iako nije bio raspisan javni natječaj, sin načelnika Općine Luka Baričević podnio je u veljači ove godine zahtjev da na plaži u Maslenici otvoriti objekt za ugostiteljstvo i trgovinu. Tražio je da na plaži u centru mjesta napravi kiosk od 12 kvadrata te terasu koja bi imala 50 kvadratnih metara.

Zahtjev za dodjelu koncesije predan je 22. veljače, obrt koji je nazvao Bonaca otvorio je tek tri dana kasnije, odnosno 25. veljače, dok je 28. veljače održana je sjednica Vijeća za dodjelu koncesije, na kojoj je odlučeno da Baričević dobije koncesiju. Na toj sjednici, kako bi sve bilo po zakonu, otac Baričević, načelnik Općine, nije sudjelovao.

Pet dana kasnije, 4. ožujka, Općina obavještava Zadarsku županiju kako namjerava dati prostore u koncesiju.

Baričević mlađi dobio je tako koncesiju za kiosk u iznosu od 9 tisuća kuna, koliko iznosi paušalna naknada te 15 tisuća kuna za terasu. Ukupno mora dati 24 tisuće kuna godišnje u općinsku kasu za ugostiteljski objekt u središtu mjesta.

Preveliki apetiti

No, kada je krenula izgradnja, apetiti su se pokazali preveliki. Gradilište nije bilo označeno tako da nije poznat izvođač, nadzor i investitor, niti je bilo vidljivo o čemu se radi. Bilo je i očito da gabariti gradilišta, odnosno kioska i terase ne odgovaraju gabaritima iz koncesijskog odobrenja, odnosno za terasu od 50 kvadrata. Iako su komunalni redar, a tako i Općina tvrdila kako je sve u redu, građevinska inspekcija 19. travnja zatvorila je gradilište.

No, traka je odmah sljedeći dan skinuta, a radovi su nastavljeni kao da se ništa nije dogodilo. U međuvremenu podignut je kiosk na spornoj konstrukciji, a konstrukcija na plaži dodatno je ojačana.

“Obavještavamo Vas da je na lokaciji Maslenica, Nova plaža, nakon što je zatvoreno gradilište, doneseno inspekcijsko rješenje kojim je naređeno uklanjanje građevine, terase s konstrukcijom sjenice”, rekli su nam iz Državnog inspektorata.

Konstrukcija je trebala biti uklonjena. Umjesto toga, radovi su nastavljeni

Novčane kazne nakon nastavke gradnje

Iz fotografija koje smo snimili na dan kada su zaustavljeni radovi i jučer vidljivo je kako su radovi, unatoč zabrani, nastavljeni. Iz inspektorata tvrde da nisu znali te su najavili kako će upit Indexa o nastavku radova tretirati kao prijavu.

“Zakonom je predviđeno izricanje novčanih kazni u slučaju eventualnog nastavka gradnje nakon zatvaranja gradilišta, što se u konkretnom slučaju, a po Vašoj prijavi, utvrđuje”, kažu nam iz Državnog inspektorata.

Baričević je osobni izvor Andreja Plenkovića, poznat po optužbama za neplaćanje računa za janjetinu

Zanimljivo je kako je Baričević osobni izbor šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. On je od početka travnja novi zastupnik HDZ-a u saboru. Ondje je ušao umjesto stranačkog kolege Marijana Kustića, predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije koji je svoj mandat saborskog zastupnika stavio u mirovanje zbog nespojivosti funkcije izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza.

Baričević je načelnik Općine Jasenice, u koju spada i Maslenica, već šest mandata, a osim što je pozvan u sabor umjesto Kustića, Baričević je predsjednik Hrvatske zajednice općina. Ta udruga okuplja oko 310 općina, što čini više od tri četvrtine njihova ukupnog broja.

Baričević je, osim po predanom načelničkom radu, u javnosti najpoznatiji po optužbama za stranačko prežderavanje janjetinom u jednom restoranu u Zatonu i izbjegavanje plaćanja računa za nastalu HDZ-ovu štetu, piše Index.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime