Šime Ćustić (43), profesionalni vozač koji je  sve do kraja rujna 2019. radio u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije

Od tada traju njegovi pokušaji da ponovno dobije posao za koji se školovao, kojeg je profesionalno radio, no aktualni ravnatelj ZHMP, Ivica Erlić nije pokazao razumijevanja za njegove probleme.

Krenimo redom. Šime Ćustić je dijete dragovoljca, hrvatskog branitelja Domovinskog rata, a obzirom da je kao dijete i ranjen, ima status HRVI. Otac je dvoje malodobne djece.  Profesionalni je vozač sa iskustvom koji se tijekom karijere stalno usavršavao. Ima certifikat baznog treninga sigurne vožnje kombi vozilom, no ima i uvjerenje o osposobljavanju za njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, za pružanje medicinske prve pomoći kao i medicinske skrbi na brodu, osposobljen je za gašenje požara itd. Šime Ćustić radio je kao profesionalni vozač u ZHMP do 30.rujna 2019.,kada mu je tadašnji voditelj Šime Rušin odbio produžiti ugovor o radu tvrdeći kako nema potrebe  za produljenjem. No, nekoliko dana ranije, 24.rujna 2019. ZHMP raspisuje natječaj za vozača na kojeg se Šime Ćustić javlja, no na posao nije primljen.

Ivica Erlić

U međuvremenu se javlja na čitav niz natječaja za vozača koji su raspisani za mjesto radu u Preku, Biogradu,Posedarju i drugim mjestima, no Šime Ćustić ne dobiva posao.

Aktualni ravnatelj ZHMP, Ivica Erlić za medije tvrdi kako im nedostaje vozačkog kadra: „Uvijek je netko na bolovanju ili godišnjem odmoru i mi smo jednostavno primorani interventno angažirati vozače, doslovno samo s vozačkom dozvolom, da nam uskoče i pomognu“, kazao je Ivica Erlić

Zašto nema mjesta za profesionalnog vozača sanitetskog vozila sa višegodišnjim iskustvom, ostaje nepoznanica. Da stvar bude još zanimljivija, u očajničkim pokušajima da dobije posao, Šime Ćustić u jednoj od silnih molbi ravnatelju Ivici Erliću piše kako je spreman raditi i besplatno!

– Da, prijavio sam se na natječaj za posao vozača u sanitetu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije u ožujku ove godine. Pozivajući se na svoje iskustvo, profesionalno usavršavanje, status HRVI kao i činjenicu da je moj otac hrvatski branitelj, a sve u smislu Zakona o hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata, doista sam očekivao da ću dobiti posao. Čak sam napisao u molbi da sam obzirom na aktualnu tešku situaciju u zdravstvu spreman besplatno raditi mjesec dana, no ni to mi nije pomoglo. Iz nekog, meni nepoznatog razloga, ravnatelju Ivici Erliću više odgovaraju ljudi koji posjeduju vozačku dozvolu nego profesionalni vozači poput mene, kazao nam je Šime Ćustić.

O slučaju Šime Ćustića informirani su svi, od Upravnog vijeća ZHMP kojem predsjeda Vlado Kovačević do župana Božidara Longina, pa i samog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ministar Beroš pozvao je Državni inspektorat da reagira i njihovim izvidima utvrđene su nezakonitosti. Inspektorica rada Ines Meštrović je informirala kako je u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije utvrđen prekršaj iz čl.102.st.5.Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kažnjiv po čl.190.st.1 i st.2 tog istog zakona. Zbog navedenog je protiv Ivice Erlića kao odgovorne osobe podnesen Optužni prijedlog Općinskom sudu u Zadru, Prekršajni odjel.

U međuvremenu se Šime Ćustić nadljudskim snagama bori da svojoj obitelji osigura kruh, a iz ZHMP nema optimističnih vijesti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime